Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. szeptember 23., szombat

Szülői értekezlet után : Miért spórol a Polgármesteri Hivatal az iskolákon?

Descentralizare financiară: şcolile să îşi gestioneze singure banii! 
© FOTO: Ovi D. Pop.Forrás : bihon.ro

Lehangoltan érkeztem haza a szülői értekezletről.Nem tudtam a választ : Miért spórol a Polgármesteri Hivatal az iskolákon?A választ a Bihari Napló cikkében kaptam meg:Spórolni fog a Polgármesteri Hivatal az iskolákon,mert nem kap elegendő pénzt a kormánytól.Az idézet :
"Mint azt Ilie Bolojan polgármester a tanácsülés előtti sajtótájékoztatóján kifejtette, az iskolák bérköltségeit, valamint a működési költségek egy részét az állami költségvetésből finanszírozzák, de mivel ez utóbbi kiadásokra nem elegendő a központból kapott pénz, ezért a működési költségek hiányzó részét az önkormányzatoknak kell kipótolniuk."
Teljes cikk : erdon.ro

A román nyelvű helyi sajtóban több cikk jelent meg ezzel a témával kapcsolatban :

Az osztályfőnöknő biztosított arról bennünket,hogy az Ady líceum vezetősége mindent megtesz,hogy rendezze a helyzetet.A gyermekem ősszel rendszeresen megbetegszik.Mi lesz ,ha nem lesz jó fűtés az iskolába?Ráadásul a lakásban sincs meleg.Talán valamilyen szuper multivitamin fog segíteni rajta?

Az tény,hogy Ilie Bolojan és az Ady líceum között nincs egy jó kapcsolat. Nem akarja meghosszabbítani a szerződést a római katolikus egyházzal újabb öt évre.Minden terhet a líceumra akar hárítani.
A különbizottság és a tanári kar is kérte beadvánnyal a szerződés meghosszabbítását.Pap István cikkéből választ kaphatunk,mely a Bihari Naplóban jelent meg.Idézem:

"Kíváncsiak voltunk arra, hogy valóban járható megoldás lehet-e az iskola elköltöztetése, illetve arra, hogy a jelenlegi városvezetés mennyit hajlandó bérleti díjként fizetni az Ady Líceum épületének használatáért. Biró Rozália azt válaszolta, hogy nincs hova kiköltöztetni az Ady Endre Líceumot, ráadásul a tulajdonos a szerződésben kötelezettséget vállal arra, hogy a bérleti díjból származó minden bevételt az épület karbantartására, felújítására fordít, amire ilyen régi ingatlan esetében szükség is van. Ha a bérleti szerződésben foglalt összeget csökkenteni fogják, akkor kérdésessé válik az, hogy a helyi tanács megszavaz-e további összegeket az épület karbantartására, mert a katolikus egyház egymagában nem tudja finanszírozni az épület karbantartását. Ráadásul mivel magántulajdonról van szó, ezért az önkormányzat beruházásra nem, csak karbantartásra utalhat át anyagi forrásokat. Megkérdeztük Biró Rozáliát arról is, hogy elképzelhető-e az, hogy a polgármester bosszúból akarja-e ellehetetleníteni az Ady Endre Líceumot azért, mert annak idején ki kellett költöztetni a római katolikus egyház tulajdonából a Partenie Cosma Gazdasági Líceumot. Biró Rozália ezt válaszolta: „Azt nem tudom, hogy bosszúról van-e szó, de az biztos, hogy a polgármester az Ady Líceummal kapcsolatban mindig meg szokta említeni azt az érvet, hogy ha egy román iskolát el lehetett költöztetni, akkor egy magyar iskolát miért ne lehetne.” Biró Rozália tudatta azt is, hogy az Ady Endre Líceum ügye szóba került az RMDSZ delegáció és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke közötti, hétfői budapesti megbeszélésén is."
Forrás : erdon.ro 

Érdekes,hogy a Szacsvay iskola ügyében megállapodás történt.Idézek a cikkből: "az a megállapodás született, illetve felajánlás konkretizálódott, hogy Nagyvárad városa 20 évre átveszi ingyenesen a kezelésébe a Megyei Tanács tulajdonában levő Bococi-épületet, a tanév kezdetétől. Ebből a szempontból e héten csütörtökön várhatóan megszületik a helyi tanácsi határozat, illetve a jövő kedden a vonatkozó megyei tanácsi rendelet, mely konkrétan azt tartalmazza, hogy a város a Szacsvay-iskola elhelyezése miatt kapja meg ezt az épületet."
Forrás:erdon.ro 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése