Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. január 13., szombat

Bihariak a leggyengébben keresők közt - Miért ?

bihariak 
Forrás : reggeliujsag.ro

"Az Országos Statisztikai Intézet nemrég közzétett jelentése szerint Bihar megye továbbra is megőrizte – nem túl rózsás – helyét a bérezési ranglistán. A havi 1900 lejnél is alacsonyabb bruttó átlagjövedelemmel a Bihar megyeiek az ország leggyengébben kereső munkavállalói közé tartoznak. Majd’ minden szomszédos megyében magasabb az átlagjövedelem, kizárólag a Szilágy megyeiek keresnek átlagosan egy-két lejjel kevesebbet a Bihar megyeieknél." - írja SZ.G.T. a Reggeli Újságban.Teljes cikk : 

"A bérezések tekintetében továbbra is a főváros a listavezető, 3000 lejnél is magasabb bruttó havi átlagbérezéssel. Második helyen Kolozs megye (2684 lej), harmadikon pedig Szeben (2524) áll. A lista további éllovasai Ilfov (2.505 lej), Argeş (2.486 lej), Temes (2.440 lej), Brassó (2.330 lej) valamint Iaşi (2.273 lei). A lista ellentétes pólusán a bérezés szempontjából leggyengébben teljesítő megye Teleorman, ahol 1720 lejes a havi bruttó átlagkereset. Teleorman lakosai tehát majdnem feleannyit keresnek, mint a bukarestiek, de még az országos átlagnál is 27%-kal alulfizetettebbek.
Ugyancsak alacsony bérezés van Ialomiţa (1.789 lej), Brăila (1.801 lej), Hargita (1.808 lej), Kovászna (1.817 lej), Beszterce-Naszód (1.841 lej), Vâlcea (1.848 lej), Giurgiu (1.861 lej), Máramaros (1.866 lej), Vaslui (1.870 lej), Szilágy (1.875 lej), Caraş-Severin (1.877 lej), Suceava (1.883 lej) és Bihar (1.886 lei) megyékben.
A statisztikák szerint a legnagyobb béremelkedés az elmúlt év folyamán Argeş megyében volt kimutatható, ahol átlagosan 25%-kal volt több a kereset, mint az előző, 2016-os évben. Jelentős béremelkedések történtek ugyanakkor Szeben (+ 16%), Ilfov (+ 9%) és Kolozs (+ 6%) megyékben, valamint Bukarestben (+ 8%)." 
Forrás : reggeliujsag.ro 
Miért?Mert egy sor gyárat,üzemet zártak be Bihar megyében.A helyi ipart a padlóra küldték.Sok vállalkozás lehúzta a rolót.Az egyik könyvelő szerint katasztrofális a helyzet.Az eredménye az lett,hogy sok ezer munkavállaló az utcára került.Ez azt jelenti,hogy ki vannak szolgáltatva a munkaadóknak,akik kihasználják a lehetőséget.Ha nem tetszik,jön más - mondják.A Bihar megyeiknek sok választási lehetőségük nincsen.Vagy elfogadják és keresnek valamit,ha nem akkor miből tartják el a családot?Sokan még embertelen körülmények között is dolgoznak,mert rá vannak utalva.Nem szeretnék sötét képet festeni,vagy dramatizálni,de van olyan munkahely,ahol nincs lehetőség még a vécére kimenni.Nagyvárad vezetősége büszkélkedik az Ipari Parkkal.A fenti statisztika nem őket igazolja.Nem vagyok szakértő.Nem ismerem a részletes statisztikai adatokat.Sokan az autósztrádában reménykedtek, de ez csak egy hiú remény lett,mert még sokat kell várni,hogy legalább Bors és Széplak között megépüljön.Van még egy ok,a bihari vállalkozók igénytelenek,nem harcolják ki a magasabb bért.Van egy régi közmondás : "Mai rău să nu fie!" 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése