Mi a mititei?
Mititei rostélyon.Forrás : hu.wikipedia.org
Érdekesség ezzel az étellel kapcsolatosan, hogy a mititei nem is román specialitás, hanem kb. 400 évvel ezelőtt török közvetítéssel érkezett az országba.
Teljes cikk : hu.wikipedia.org
Mi a története?
A mititei a xx. század első éveiben lett elkészítve Bukarest régi központ a La Iordache étteremben, a Kovács utca 3. szám alatt.A történet szerint N.T. Orasanu humorista volt a vendég.Mivel elfogyott az étel,az étterem tulajdonos gyorsan a rostélyra tett kisebb húscsomókat,tett rá csombort,köményt, borsot, szódabikarbonátot és egyéb fűszereket.Nagyon megtetszett Orasanu humoristának ,aki "mici"-nek nevezte el az új ételt.Így indult el a népszerű La Iordache étteremhódító útjára.Forrás : 121.ro
Mititei (miccs) román módra
Hozzávalók 20 adaghoz: 1 kg marka- és
birkahús, 50 gr fokhagyma, egy darab csípőspaprika, 3 gr. bors, 5 gr.
porrátört csombor, 5 gr. ízesítő, 100 gr. csontlé, 25 gr. só, 15 gr.
szódabikarbonát. Egyes receptek szerint birkahús helyett kisebb
mennyiségű sertéshús is használható.
Az összevagdalt húst sűrű szitájú őrlőn átőröljük, sóval, borssal összekeverve jól összegyúrjuk. Középen lyukat hagyunk, ide tesszük a szódabikarbonátot és az ízesítőt.
Forró csontlével leöntjük, amibe már belefőztük a csípőspaprikát. Újból összegyúrjuk, amíg a hús összeáll. Hideg helyen hűtőszekrényben tartjuk 24-30 órán át. Utána mititei alakban rostélyon megsütjük. Forrón, mustárral vagy szalmakrumplival fogyasztjuk. Sört vagy vörösbort iszunk hozzá.
Az összevagdalt húst sűrű szitájú őrlőn átőröljük, sóval, borssal összekeverve jól összegyúrjuk. Középen lyukat hagyunk, ide tesszük a szódabikarbonátot és az ízesítőt.
Forró csontlével leöntjük, amibe már belefőztük a csípőspaprikát. Újból összegyúrjuk, amíg a hús összeáll. Hideg helyen hűtőszekrényben tartjuk 24-30 órán át. Utána mititei alakban rostélyon megsütjük. Forrón, mustárral vagy szalmakrumplival fogyasztjuk. Sört vagy vörösbort iszunk hozzá.
Forrás : receptor.transindex.ro
Recept : nosalty.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése