Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. április 10., szerda

Tisztára mosták a zászlóégető fiatal hölgyet - Mi az ügy üzenete?

Csomortányi István (balra) és Zatykó Gyula a tájékoztatón. A szerző felvétele 
Csomortányi István (balra) és Zatykó Gyula a tájékoztatón. A szerző felvétele

"Fellebbez az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), ugyanis választ kapott az ügyészségtől, amelyben azt írják, hogy a kettős gyanú egyike miatt sem indítanak büntetőeljárást a legutóbbi váradi zászlóügyben. A szoborügy fejleményeiről is beszámoltak a tájékoztatón." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban. Mi történt?Idézet a cikkből :  


"Mint ismeretes, a Sas passzázsban december 29-ről 30-ra virradó éjjel, az ottani szórakozóhelyek vendégei egy részének szeme láttára egy szintén ott szórakozó hölgy felállt egy székre, és egy öngyújtóval megpróbálta felgyújtani a magyar zászlót, ami az RMDSZ székházon van. A szövet azonban ehhez nem volt megfelelő, nem kapott lángra, egy szemtanú pedig, aki le is videózta az esetet, végül eltántorította szándékától az elkövetőt. Az RMDSZ másnap rongálásért tett feljelentést, az EMNP rongálásért is és közösség elleni izgatásért is." 

Milyen választ kapott a feljelentő az EMNP? 


"Csomortányi István, az EMNP elnöke elmondta: rendőrségi és ügyészségi feljelentést is tettek, a rendőrség a neki címzettet továbbította az ügyészségre, majd e két ügyet összevonták. Most kaptak választ az ügyészségtől, amelyben az áll, hogy nyomoztak, de büntetőeljárást végül nem indítanak. Azonosították az elkövetőt, Nicoleta Muţ személyében. Viszont azt állapították meg, hogy nem derült ki, hogy közösség elleni izgatás céljából követte volna el tettét, sőt az ügyészség szerint a szemtanúkat sem tüzelte a kisebbségek ellen a cselekmény, mivel a legtöbben közülük távoztak. A helyszíni videókból azonban egyébként nem ez derül ki, a legtöbb szórakozó a helyszínen maradt. A válaszban – amelyben egyébként a feljelentő Néppárt hivatalos nevét is elírták – az áll, hogy rongálás miatt sem indítanak eljárást. Ugyanis konzultáltak a tűzoltósággal, amely szerint a gyújtogatási kísérlet az épületet nem veszélyeztette, anyagi kár pedig nem keletkezett. Csomortányi emlékeztetett: ez nem igaz, hiszen maga a zászló megsérült, ráadásul a BTK a gyújtogatás kísérletét is büntetni rendeli. Az ügyészség még arra is hivatkozik, hogy a hölgy fiatal, tiszta a múltja, ezért sem tartják indokoltnak eljárás indítását." 

Miért nem adott ki sajtónyilatkozatot az RMDSZ?A Maszol cikkében ezt olvassuk : 


"A Bihar megyei RMDSZ elnöke, Cseke Attila szenátor a Maszolnak elmondta: ők egyelőre semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak az ügy állásáról. A legutóbbi hivatalos megkeresés feléjük még februárban, a rendőrség részéről érkezett, akkor azt kérték, hogy fogalmazzák meg kárigényüket a székházukon lévő zászló felgyújtási kísérlete miatt. Akkor tízezer lejes erkölcsi kártérítést kértek, illetve azt, hogy az elkövetőt kötelezzék egy, az együttéléséről, toleranciáról szóló képzés elvégzésére."


Mi az ügy üzenete?Még nem zárult le az ügy,mert bíróságra tartozik.Az EMNP felebez,ha elfogadják. Lehet,mi felháborodunk,de sok beleszólásunk nincs.A kérdés : A kisebbségek jelképeit büntetés nélkül lehet megrongálni?Most a bíróságra tartozik az ügy,ezért várjuk meg a végleges döntést.Hát ha igazságos döntést fognak hozni,mert ha nem,akkor elszabadulhatnak az indulatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése