Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. október 10., szerda

Költözik a nagyváradi ócskapiac - Az új neve Piața 100 - Hol van ?

Költözik a nagyváradi ócskapiac 
"Már csak három hétvégén látogatható a váradi ócskapiac a jelenlegi helyén, november 3-tól a körgyűrű túloldalán lesz, szemben az Európa lakónegyeddel." - írja Neumann Andrea a Bihari Naplóban.Az új neve Piața 100, a 100 éves Nagy Egyesülés tiszteletére.Hol lesz?Nézze meg a térképen.Teljes cikk : 

"Mivel a körgyűrű miatt gyalogosan nehezen megközelíthető, a Nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) autóbuszokat bérel majd a Helyi Tömegközlekedési Vállalattól (OTL), melyek már a nyitás napjától kezdődően, szombatonként és vasárnaponként reggel nyolctól, a régi ócskapiac parkolójából húszpercenként szállítják majd az embereket az új helyre, egészen 14 óráig. Igény esetén az időpontokon még változtathatnak, mondta el Liviu Andrica, az ADP igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón.

Nemcsak az elhelyezése, a neve is megváltozik: Piața 100 lesz a hivatalos megnevezése az „új ócskapiacnak”, mely 8,3 hektáron terül el, azaz több mint három hektárral tágasabb a jelenleginél. Az új helyszínen jelenleg az egyedüli létesítmények az élelmiszerárusok számára kialakított harminchárom, egyenként 54 négyzetméteres, hószigetelő nyílászárókkal ellátott bódék, valamint a négy, még félkész mosdó, melyek közül az egyik a mozgáskorlátozottak számára lesz kialakítva. Amint az ADP igazgatója elmondta, az árusok, ha akarnak, hozhatnak magukkal ernyőket, összecsukható asztalokat, azonban záráskor ezeket magukkal kell vinniük, semmi nem maradhat a helyszínen. Ennek egyik oka, hogy a létesítményt a jövőben más típusú rendezvények, akár koncertek megszervezésére is fel szeretnék használni.
ocska2
Tákolmányok nélkül
A több mint nyolc hektárnyi területet az élelmiszerárusoknak kialakított épületsor szeli át, a terület egyik felén az autópiac működik majd, 1350 hellyel, a másikon pedig a bazár, mely 1830 két négyzetméteres helyet biztosít majd. A látogatók továbbra is ingyenesen jöhetnek az ócskapiacra, az árusok számára pedig ugyanazok a bérleti díjak, mint a régi helyen: vasárnapra egy négyzetméter tíz lejbe kerül egy hónapra, szombatra pedig a felébe. Mindenki bérelhet két, négy, hat, vagy nyolc négyzetmétert, s ennek megfelelően kell fizessen. A hőszigetelő nyílászárókkal ellátott helyiségek bérleti díja pedig négyzetméterenként harminc lej, azaz havonta 1650 lej, s bérelhetik akár ketten is, megegyezés szerint. A harminckét helyiségből eddig huszonkettőt béreltek ki azok az árusok, akik a régi ócskapiacon is árulnak, a fennmaradó helyekre hamarosan árverést szerveznek. Az új létesítmény egy adminisztratív területet, mosdókat, hulladéklerakatokat is magába foglal, valamint külső parkolót, mely 614 személygépkocsinak és 14 mikrobusznak tud helyet biztosítani.
ocska3
Program
Amint Liviu Andrica, a Nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) igazgatója elmondta, asztalokat nem áll szándékában vásárolni, ezeket az árusoknak maguknak kell hozniuk, amennyiben szükségesnek látják; viszont nagy hangsúlyt fektet majd arra, hogy senki ne hagyjon ott semmit program után. A jelenlegi helyen ugyanis rengeteg szemetet, sörösládákból és ócska deszkákból álló tákolmányokat és mindenféle egyebet hagytak az árusok, s az intézményre hárult hétről hétre a takarítás feladata. Úgyhogy a döntés az, hogy zárás után az árusoknak egy óra áll majd rendelkezésükre, hogy mindent felpakoljanak és magukkal vigyenek.
Nem mondott le arról, mondta el, hogy lefedesse a létesítményt esetleg azzal a ponyvával, ami a nagypiacot fedte régebben, egy tartós tetőszerkezet azonban túl sokba kerülne; hasonlóképp, nem éri meg asztalokat beszerezni, ugyanis ez nem olyan piac, fejtette ki, mint a rogériuszi, vagy nagypiac, amely egész héten működik, itt a bazárrészleg csak szombaton és vasárnap tart nyitva.
A program a következő: a autópiac hétfőtől szombatig 8 és 18 óra között, vasárnap pedig 6 és 18 óra között fog működni, a bazárrészleg pedig szombatonként és vasárnaponként 6-tól 17 óráig látogatható. A kisállat részleg egyelőre még nincs kialakítva, de a helye megvan, a piacon kívül, tudtuk meg.
Az új hely egyik hátránya az, hogy a körforgalom miatt gyalogosan nemigen közelíthető meg, ezt próbálják kiküszöbölni az ingyenes OTL- járatokkal. A közeljövőben pedig egy felüljáró épül majd, mely át fog vezetni körgyűrűn és lehetővé fogja tenni, hogy gyalog, vagy kerékpáron is el lehessen jutni az ócskapiacra." 
Forrás : erdon.ro 

Térképen 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése