Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. április 24., szerda

Sorozat : Thurzó Sándor: Nagyváradi éneklőkanonokok (3)

Thurzó Sándor zenetörténész 
Thurzó Sándor zenetörténész.Forrás : Bihari Napló

"Folytatom a múlt hétről – harmadik részként – nagytatám, Thurzó Sándor tanulmányának ismertetését a Nagyváradi éneklőkanonokokról." - irja Thurzó Zoltán a Bihari Naplóban. Név szerint kik voltak az énekló kanonokok?Az adatok hiányosak.Néhánynak a neveit ismerjük.Idézetek a cikkből : 


"Az éneklőkanonokokról adataink hiányosak, soknak csupán nevét őrizte meg a krónika – a váradi püspökség szolgálatában eltöltött évek feltüntetésével. Ezek az adatok – minden hézagosságuk ellenére – rendkívül fontosak számunkra, hiszen Nagyvárad zenei életének sokszázados múltjára derítenek fényt."  

"Jelenlegi ismereteink szerint az első megbízható adat nagyváradi éneklőkanonokokról 1199-ből származik. A feljegyzések szerint ekkor egy M-mel kezdődő nevű cantor állott a püspökség szolgálatában. Bár ő az első muzsikus, akiről tudomásunk van, de nem ő alapozta meg a nagyváradi egyházi zene elméleti és gyakorlati oktatását, hanem az ismeretlenség homályában rejtőzködő elődei, akiket még I. László király (1077–1095) bízott meg e nemes feladattal. Éppen ezért feltételezhető, hagy M már eleven zeneéletet örökölt elődeitől." 

Forrás : thurzozoltan.com 





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése