Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. április 1., hétfő

Helytörténet elnagyolva - A régi negyedek lebontásáról miért nem írnak?

 
Forrás : biharmegye.ro 

"KECSE GABRIELLA, az RMDSZ nagyváradi önkormányzati képviselője múlt ősszel beszélt először arról, hogy a hetedik osztályosok számára elkészített, román nyelvű, Nagyvárad helytörténetével foglalkozó kiadvány bizony hagy kívánnivalót maga után." - írja Fried Noémi Lujza a Biharországban. A cikkben olvassuk a következőket : 

"Önmagában jó dolog, hogy a román gyermekek is megismerkedhetnek a város történetével, a kiadvánnyal azonban több gond is van. A próbapéldányok megjelenése után több történész is megfogalmazta a pontosításait, ezeket Kecse Gabriella be is nyújtotta az önkormányzathoz, ez finanszírozta ugyanis a VII.-eseknek választható tantárgyként tanítható anyag elkészítését. Az önkormányzati képviselő, magyar–néprajz szakos tanár akkor még úgy tudta, a kiadvány végleges változata a javaslatok figyelembevétele nélkül jelent meg. Időközben – elég nehézkes módon és több hét elteltével – birtokunkba került a végleges helytörténeti tankönyv és a hozzá tartozó munkafüzet, és megkaptuk a javasolt módosítások listáját is, így kiderült: a végleges változatban mégiscsak megjelennek azok a tárgybeli, ténybeli módosítások, amelyeket a történészek ajánlottak." 

Az egyik meghatározás : 

"A felvilágosodás korát, a modern Nagyváradot bemutató fejezetekben a történészek véleménye szerint sok az időbeni átfedés, és azt is kifogásolták, hogy eltérő jellemvonású részeket mosnak össze, ezért ezeket kevésbé tartják átláthatónak." 

A cikkben olvasunk,illetve a kiadványban nem olvasunk a régi negyedek lebontásáról.Miért? Folytatódik az "agymosás" ?Ezt írja Fried Noémi Lujza: 

"A kommunizmus éveiről szóló részből hiányzik például a régi negyedek lebontásának, a tömbháznegyedek létrehozásának leírása. A véglegesített kiadványban nem találtuk meg a felhasznált irodalom listáját, mely a próbapéldányban még benne volt. Összességében tehát az láthattuk, hogy a véleményezők által jelzett tárgyi tévedéseket javították a szerzők, de mivel a történelem nehezen lenne besorolható az egzakt tudományok közé, történészek vagy éppen az általuk írt történelemkönyvek valamiféle konszenzusára még várni kell." 

Fotók 
 undefined 
A VII. osztályban választható tárgy tankönyvét és munkafüzetét elemezték.Forrás : biharmegye.ro 
undefined 
Javítottak a szerzők az eredeti változaton, de sok még a kifogás.Forrás : biharmegye.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése