Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. április 12., péntek

Ady és kora: százéves tárgyakból nyílt kiállítás a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban.

 
A 9. F osztály pár diákja rövid műsort mutatott be A szerző felvétele

"Ady és kora címmel nyílt kiállítás tegnap délben a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban. Az Ady-korabeli tárgyakból álló kiállítás megnyitóján részt vett Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára." - írja János Piroska a Bihari Naplóban.Idézet a cikkből : 



"Száz évvel ezelőttre csöppen vissza az, aki belép az Ady Endre Elméleti Líceum földszintjén található terembe: tegnap délben ugyanis százéves és ennél is régebbi tárgyakból nyílt kiállítás az iskolában. Az Ady 100 program keretében létrejött kiállítás alapötlete három évvel ezelőttre vezethető vissza, amikor egy osztálykirándulás alkalmával meglátogatták az érmindszenti kúriát – mondta el András Emese magyartanár. A kiállított tárgyakat a diákok, tanárok gyűjtötték, illetve egyes darabok az iskola tulajdonában vannak. Olyan használati tárgyakat láthatunk a tárlaton, mint például evőeszközkészlet, mozsár, lornyon, de igazi különlegességek is helyet kaptak a tárlókban, amit a felújítási munkák miatt bezárt Ady-múzeumtól kapott kölcsönbe az iskola. Ilyen például egy kiállított gramofon, egy Vajda-kötet, amely az ex-libris szerint a Moskovits-családé volt, vagy egy kiskanál, ami az egykori Kék Macska vendéglőből származik. A kiállítási tárgyak olyanok, amelyeket még napjainkban is lehet használni, így azon kívül, hogy általuk bemutatjuk az adott kort, arra is felhívjuk a figyelmet, hogy az egyszer használatos eszközök világában a régi dolgok nem kidobandó ócskaságok – mondta el András Emese magyartanár. A kiállítás szervezője Kelemen Péter. A költészet napja alkalmából megnyitott tárlat nemcsak az adysok előtt áll nyitva, előzetes bejelentkezés alapján május 26-ig külsősök, más iskolából érkező csoportok számára is látogatható." 

Teljes cikk : biharinaplo.ro 

Fotók
 


 

 

Forrás : Bihari Napló 

A Debrecen Nagyváradi Értesítője cikkében ezt olvashatjuk a kiállításról : 


"Az államtitkár arról is beszélt, hogy az alapkőletétel után meglátogatta az Ady-emlékszobát, amelyet a költő nevét viselő nagyváradi gimnáziumban a diákok, szüleik és tanáraik alakítottak ki a költészet napjára."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése