Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. április 17., szerda

A civilek elégedetlenek a költségvetéssel - Volt értelme a közvitának?

 
Közvitát tartottak a nagyváradi városháza nagytermében a város idei költségvetés-tervezetéről A szerző felvétele.Forrás : Bihari Napló

"Hétfőn délután tartottak közvitát a városháza nagytermében Várad idei költségvetés-tervezetéről, melynek kapcsán az ellenzéki pártok és a civil szervezetek megjelent képviselői fogalmazták meg aggályaikat. A konkrét számadatokat Eduard Florea gazdasági igazgató ismertette." - olvashatjuk a Pap István cikkében,mely a Bihari Naplóban. Miért voltak elégedetlenek a civilek?Idézet a cikkből : 



Flavius Bunoiu, a Cultura în mişcare (Mozgásban lévő kultúra) nevű civil szervezet vezetője megismételte azt a javaslatot, amit egy évvel korábban az RMDSZ vetett fel, tudniillik, hogy a költségvetés egy százalékát minden évben kulturális programokra kellene fordítani. Bunoiu javaslatot tett arra, hogy Temesvár példájához hasonlóan független szakembereket kellene alkalmazni arra, hogy felmérjék a civil szervezetek tevékenységét, és ennek a felmérésnek az alapján támogathatná a város a civil szervezeteket. Egy másik civil szervezet vezetője, Barabas Filip azt kérdezte, a város miért nem támogatja a fiataloknak szóló programokat, a szintén NGO-képviselő, Szabó Georgeta pedig a 2006/350. számú törvényre hivatkozva kérte számon az önkormányzaton azt, hogy nem finanszírozza a fiataloknak szóló programokat, ezzel szemben az általa képviselt civil szervezet 12.880 lej ingatlanadót kellett fizessen. Egy másik civil felszólalásában jelezte: férjével együtt tizenegy elhagyott gyereket étkeztetnek, ezt a munkát akkreditált szociális szolgáltatásként ismerik el, és most a város 13 ezer lejes ingatlanadót vetett ki rájuk. „Mi a polgármesteri hivataltól soha egyetlen lej támogatást sem kértünk, de ez a tizenhárom ezer lejes adó azt jelentené, hogy az általunk ellátott gyerekeknek három hónapig nem tudnánk enni adni. Egy ekkora adót mi nem tudunk kifizetni” – fogalmazott." 

Volt értelme a közvitának?Nem sok.Ilie Bolojan akarata érvényesült. Még egy évig Nagyvárad korlátlan ura lesz.Talán a következő önkormányzati választások után nem lesz kétharmados többsége.Mi lesz?Idézet a cikkből : 


"Nagyvárad önkormányzata az idén 1,5 milliárd lejes bevételre számít. A bevételek 37 százalékát (571 lejt) teszik ki a város alárendeltségébe tartozó közintézmények saját bevételei, 25 százalék (383 millió lej) a polgármesteri hivatal saját bevétele, 16 százalék pedig (238 millió lej) az uniós forrás. A város saját bevételei közé tartozik az a mintegy 12 millió lej is, amit a város a volt fizetéses poliklinika épületének, az Őssi piac és a Nutrientul cég telkének, valamint különböző más telkek eladásából származik. A város az idén összesen 634 millió lejes beruházási költséggel számol, ennek legnagyobb, 37 százaléknyi hányada (239 millió lej) vissza nem térítendő anyagi forrás."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése