Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. április 9., kedd

Bodola Bodoláról

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgl0RtLgmRM3pXe4b1qO1bn9U82GWwbbwrNJeNOYmrQkvqlS1VdgaZQtsUwUyR3hZkmezoLkrfA_OXSwWT-bANQLuZVP-Tj-gHZNwvr3V-J8ApPWNwcjgc8ixdy2Fji8IPrdOYNABqt7WI/s1600/bodola+dvd+110.jpg 
Bodola Gyula NAC mezben  .Forrás :bodolagyorgy.blogspot.com 


Az 1970-es években hallottam először a NAC-ról és Bodola Gyuláról.A szomszéd Turi Lajos bácsi mesélt sokat a csapatról.Lajos bácsi az ifjúsági csapatban szerepelt ameddig el nem vitték katonának. Látta őket testközelből játszani.Szerinte Bodola és Barátky voltak a legjobbak.Soha nem tudott bekerülni a "nagy csapatba",mert nem lehetett.Bodola Gyula elkerült Váradról,de a váradiak nem felejtették el. Hogyan emlékszik vissza a fia Bodola György Bodola Gyuláról ?

"Bodola György legbüszkébb természetesen édesapjára, „Dudus”-ra volt, a Nagyváradi AC mai napig legendás játékosára, akiről 2008. novemberében nevezték el a Nagyváradi városi stadiont. Bodola Gyula összesen 334 mérkőzésen játszott a román és a magyar első ligában, 48-szoros román és 13-szoros magyar válogatott volt. Két futball világbajnokságon vett részt csatárként. 58 évig volt Románia gólkirálya. Játszott a CAO Oradea, Venus Bukarest, IAR Brassó, Ferar Cluj, és a Nagyváradi AC csapatában. 1945-től 1949.-ig az MTK játékosa volt. Aktív pályafutása után edzőként dolgozott Szombathelyen, Pécsett, Diósgyőrön, és Ormosbányán.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgF9nV0A189z-NnllHrkF6h7mgIgUHdxEHfcKj2ThximUwYXGuLHIQp7Su54Feai8q0GqyVVa4CApr6NtK37GLG_ycXQmiXL_FCML8Y8lFZJOPXXE1M-w0ffRhLwUAKb2WG7NeY3dkrkeM/s1600/news-20090915-01114949-1145334075.jpg
A nagyváradi Bodola Gyula Stadion .Forrás :bodolagyorgy.blogspot.com  


Néhány idézet Dudusról, a korabeli sajtóból:

„Az 1941-es őszi első hazai mérkőzésen több száz román ajkú szurkoló kiabálta kórusban: Nindzsala Bodola ! vagyis labdát Bodolának! A Nagyváradi AC 1944 tavaszán 13 pontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot. A második helyezett Ferencvárost viharos szélben, az Üllői úton, Bodola világklasszis játékával 4:1 -re verte meg a NAC. Az 1944. szeptember 6.-i angol légitámadás szőnyegbombázása felszántotta a NAC pályát. Könnyes szemmel mentünk át a Törekvés pályára, ahol elcsukló hangon énekeltük a NAC indulót: Tizenegyen megszálljuk a pályát, Kitűzzük a zöld – fehér kokárdát, Aki nem tud kapura suttolni, Ki fogjuk a csapatunkból zárni.” 

A magyar, a székely szív mindig hevesen dobogott bennem. A kínok kínját éltük át, amikor 1936. majd 1939. októberében Bukarestben a román válogatott mezében kellett játszani a magyar fiúk ellen. Képzeljen el egy olyan csapatot, amelyikből a magyar himnusz akkordjai alatt, heten, ott a pálya közepén hangosan sírtak. Úgy hívtuk egymást, - székelyesen - hogy lelkecskéim. Ha valami baj volt, összebújtunk a pályán, mint télen a kismadarak. Lelkecskéim, legyetek legkedvesebb játékunk, örök szerelmünk Csaba királyfiai!”
Bodola és Barátky.Forrás :bodolagyorgy.blogspot.com
                                                               
„Bodola univerzális tehetség volt. Óriási munkabírással rendelkezett. Kitűnően lőtt jobbal, ballal, futtában és kapásból. Bodola 20 – 30 méteres keresztlabdái éppúgy, mint fejes góljai élményszámba mentek. Bodola olyan tiszteletnek és csodálatnak örvendett Váradon, amely senkinek sem jutott ki osztályrészéül. Bodoláról még ma is – negyven év távlatából – regéket mesélnek. Az idősebb korosztály előtt neve úgy cseng, mint az irodalom terén Adyé vagy Juhász Gyuláé.”
    A NAC 1938-ban.Forrás :bodolagyorgy.blogspot.com                 
„Ha ma Maradonát kiáltják ki a világ legjobbjának, ugyanazt Bodola mindkét lábával megcsinálta.” (Berkesi Elemér, Barcelona, 1984)
„A Bosnyák téri vendéglőjében az esti órákban Dudus mérte a sört a vendégeknek. Amikor kilencet mutatott az óra, s történetesen a kezében még csak félig telt meg a söröspohár, - Bodola elzárta a csapot. A poharat átadta a feleségének és bevonult a söntés mögötti lakásba.”
      Dudus .Forrás :bodolagyorgy.blogspot.com
„1989. december 31.-én, déli harangszóra kezdődik a Budapest – Vidék labdarúgó mérkőzés az MTK pályán a szabad Romániáért. A kezdőrúgást az a Bodola Gyula végzi majd el, aki 48-szor a román és 13-szor a magyar válogatott mezét is felhúzhatta.”
„Bodola Gyula neve mostantól nem csak a sportlexikonokban fedezhető fel, hanem ott van egy erdélyi temető egyik friss fejfáján is. Született 1912-ben, meghalt 1992.-ben.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése