Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. április 14., vasárnap

Lesz szobra Szent László királynak a Szent László téren?

 
Deák Árpád szobrászművész az elkészült Szent István-makettel: még nem tudni, lesz-e belőle szobor • Fotó: Varadinum Kulturális Alapítvány.Forrás :Erdélyi Napló

Nagyon sok váradi felteszi ez a kérdést : Lesz szobra Szent László királynak a Szent László téren? Volt szobra,de 1923-ban megmentették,és katolikus székesegyház elé helyezték,azóta Szent Lászlónak nincs szobra Nagyvárad főterén.Felcsillant a remény,de a politikai akarat hiánya miatt szinte reménytelen helyzetbe került.A Szent László tér átalakításakor ismét felvetődött egy új Szent László szobor elhelyezése,de a javaslat "elvérzett",mert Ilie Bolojan polgármester a várba helyeztetné el.

A váradi magyarok nem nyugodnak bele,mert aláírásgyűjtést indítottak el.Eddig számottevő eredményt nem tudnak elérni,de ha összefognak,akkor esetleg lehet egy új Szent László szobor a Szent László téren,melyet ma Unirii térnek neveznek.Remény van,de nem sok,mert az önkormányzat hallani sem akar erről a kérdésről.Szép gesztus lenne,ha beleegyeznének a szobor elhelyezésébe.

A napokban három új szobort helyeztek el a Szent László téren.A váradi magyarság jogos óhaja a városalapító Szent László király szobor elhelyezése.Az EMNP sajtótájékoztatóján elhangzott egy kezdeményezés az új szobor az őt megillető helyre való elhelyezéséért.Ezt olvassuk Szeghalmi Örs cikkében,mely a Bihari Naplóban jelent meg :

"Más témára térve az EMNP-sek elmondták: továbbra is azt szeretnék, ha a városalapító Szent László szobra Váradon a főtérre kerülne. Négy éve 8000 aláírást gyűjtöttek ennek támogatására, Csomortányi szerint „akkor az RMDSZ frakciója azzal vette el a kezdeményezés élét, hogy kialkudták a központi híd Sfântul Ladislaura való átkeresztelését, de hivatalosan még a híd sem kapott magyar nevet”. Most is tart viszont egy olyan aláírásgyűjtés, amelynek során magyar szervezetek képviselői támogathatják a főtéri szoborállítás tervét. Eddig 30 szervezet reprezentánsa írta ezt alá, rövidesen iktatni fogják a városházán, ugyanis a szobrot a Polgármesteri Hivatal elé, a Szent László plébánia mellé szeretnék elhelyeztetni. Tartanak tőle, hogy a főtéren végül három román vonzatú köztéri alkotás is lehet, magyar pedig egy sem. Azt kérik, ha van még olyan szervezet, amely nem támogatta az aláírásgyűjtést, annak képviselői vegyék fel velük a kapcsolatot, vagy a Kálvin utca 1. szám alatti székhelyen, vagy a párt Facebook-oldalán." 

Az Erdélyi Naplóban olvashatjuk a következőket : 


"A helyi politikai egyezség szerint a városalapító szobra állítólag a várban kapna helyet, míg a Főutca végében kialakítandó új teret ifj. Rimanóczy Kálmánról neveznék el. Az RMDSZ magára hagyta a civileket, hadd vesződjenek az aláírásgyűjtéssel, de amíg az aláírásgyűjtés zajlott, lelkesen mutatkozott a helyszíneken. És amikor ki kellett volna állni mellettük a hivatali bürokrácia útvesztőiben, „senki nem ért rá” – magyarázták a civilek. A város magyarságát megmozgató civilkezdeményezés ellenére a Varadinum Alapítvány, valamint Böcskei László megyés püspök is elfogadta az RMDSZ javaslatát a várban felállítandó szoborról."

Lehangoló amit Sütő Éve írt az Erdélyi Napló cikkében :

"Egyelőre mégis úgy tűnik, sem a főtéren, sem a várban nem lesz egyhamar szobra a városalapító királynak. Miközben lassan 20 százalék alá csökken a nagyváradi magyarság, a politikai érdekek előtérbe helyezése, a közös konzultációk hiánya és a civilkezdeményezések elbagatellizálása érdektelenné teszi a lakosságot minden további kezdeményezésre."

Az új Szent László szobor alkotója ezt nyilatkozta a Varadinum lapnak :

„Nagyon komoly dokumentálást végeztem el, kifejezetten törekedtem arra, hogy a hagyományos ikonográfiai megjelenítéseket használjam, például a királyi palást a zágrábi katolikus egyház múzeumában megmaradt eredeti, Szent László által viselt királyi ruhadarab mintáit jeleníti meg. Ugyanakkor Szent László király mellé a korban használt ikonográfiailag kettős kereszt található, kezében pedig a vitézséget és szilárdságot jelképező csatabárd van” – mondta Deák Árpád képzőművész.

Nem szabad feladni a reményt,mert a helyzet változhat,sőt a politikai akarat is.Nagyon fontos volna az összefogás a magyar pártok és civilek között.Lehetne mozgósítani a váradiakat?Igen.Nagyvárad polgármesterének egyik főtanácsadója Zatykó Gyula.Már ez a tény is reményt adhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése