Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2012. április 11., szerda

Ali Baba ,a félvak lova és az ostora



      Szerző : Stefan Ernest Karsai facebook.com
 Szerző : Kovács Gyula

Ali Baba polgári nevét nem tudtam sokáig,csak mint Laci bácsiként ismertem és csak így szólítottam.Az Ali Baba név  ragadvány vagy csúfnév volt.Miért lett Ali Baba?A választ homály fedi. Laci bácsi, alias Ali Baba Nagyvárad egyik közismert alakja volt.Mestersége fuvarozó volt és a Velence negyedben élt,valahol a Pece mellett, a krumpli földeken.Három fia volt.A magánéletéről keveset tudok.A valódi neve : Szabó László volt. Forrás: A mi Nagyváradunk Facebook
                 Általában a régi Nagypiac - jelenleg Bila,üzletközpont- környékén és Velence negyedben tartózkodott.Laci bácsi olyan volt mintha Rejtő Jenő egyik regényének lapjaiból lépett volna ki.Nagyon régi,rongyos és büdös ruhákat viselt.Azt nem tudom,hogy hány évig nem is mosdott és nyiratkozott.Tehát nem volt egy elviselhető személyiség.A szekere úgy nézet ki mintha a következő pillanatban esne szét.Volt egy félvak lova.Szegény ló olyan volt mintha kevés napjai lenne a földi életéből.Nagyon sovány gebe volt.Kész csoda hogy Laci bácsi szekerét évekig húzta.Ha Laci bácsi finoman fogalmazva , piás volt és nem tudott lábra állni ,feltették a szekérre és a ló hazavitte.Tudta,hogy hol lakik .A gazdája nagyon hálás volt ,mert a félvak lovának többször sört adott.
                 Laci bácsi ostorától sokan féltek.Ha azt kiabálták ,hogy "Ali Baba" , akkor mindenkinek menekülnie kellett,mert az ostorral kapott a hátára.A központba megakarta állítani a milicista.Laci bácsi egy kicsit piás volt.Nem értet románul.Kialakult közük egy vita,mert Laci bácsi nem állt meg.A milicista a szekér elő lépett.Olyat kapott az ostorral a hátára,hogy többet soha nem állította meg Laci bácsit.
                 Személyesen egyszer találkoztam Laci bácsival.Szerencsés voltam,mert megmenekültem az ostorától.Miért?Mert Laci bácsinak szólítottam. Már rég kiköltözött a temetőbe.Sok anekdota keringett Nagyváradon Ali Babáról. Az egyik arról szólt,hogy alaposan elázott Laci bácsi.Elvesztette az ősrégi pufajkáját. Feltették a szekerére, a félvak lova hazavitte.Másnap amikor kijózanodott elkezdte keresni a pufajkáját.Elment a kocsmáig, az árokba megtalálta.Nem kellett senkinek.Örömében a pufajkából nagyon sok pénzt szedett ki a nézők nagy bosszúságára.Nem gondolta senki sem,hogy Ali Baba a pufajkában tartsa a pénzét. 
 
Forrás : oradeamagazin.ro
                 Ali Baba és a sok váradi már nincs köztünk.De tisztelgek az emlékük előtt,mert Nagyvárad képéhez tartoztak.Ismerték Oprițát a bajuszos milicistát,aki a sofőrök réme volt?Legközelebb róla írok '   

Román nyelven olvashatunk Ali babáról az oradeamagazin.ro-n. 

6 megjegyzés:

  1. Névtelen12/23/2015

    Anyukám is emlékszik Ali Babára.

    VálaszTörlés
  2. Ali Babán kívül számos „híres” ember élt egykor Váradon, akiket elfelejtettek, vagy nem is tudtak róluk. A www.szaszandras.info oldalon, az „írásaim” oldalon egy csokorra valót olvashat ezekről a furcsa alakokról, akit érdekel. Könyveket is találni ott, szintén Nagyváradról: Félbemaradt mondat, Harmadíziglen, Kiválasztottak, Határon átfolyó emlékezet, stb., melyek híre valamilyen rejtélyes ok miatt sosem jutott el a „Pece-parti Párizsba”. Ha valamiről nem tudunk, nem jelenti azt, hogy nem is létezik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megtaláltam a honlapját.Elkezdtem olvasni az írásait.Néhányat közölni fogom a szerző nevével, hogy sokan olvashassák, mert nekem nagyon tetszenek!

      Törlés
  3. Egy szó sem igaz a pénzről! AliBabának soha sem volt pénze! Ezt biztos forrásból tudom! Az egész csak legenda!

    VálaszTörlés
  4. Soha sem volt pénze Ali Babának! Az egész csak legenda!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a bejegyzéseket. Valóban sok írásom (elbeszélések, regények) színhelye szülővárosom, Nagyvárad. Egyiket sem a népszerűség utáni törekvés íratta velem. Csak a lelkemben szűnni nem akaró honvágyat próbáltam csillapítani velük. Mert valahányszor Váradról írok, mindig újraélem hajdanvolt gyerekkoromat, ifjúságomat. Még egyszer köszönöm...

    VálaszTörlés