Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. augusztus 14., hétfő

Teszári Zoltán a láthatatlan ember?

Képtalálat 
Teszári Zoltán.Forrás : google.hu

Nagyvárad egyik leggazdagabb és legtitokzatosabb embere kétségkívül Teszári Zoltán.Miért?Mert talán ha négy fotó készült róla.Nem nyilatkozik a sajtónak, nem szerepel a tévében,egyszóval alig ismerik az emberek.Az egyik alkalmazottja mesélt egy anekdotát Teszári Zoltánról. Az eset az RDS-RCS bukaresti székházában történt.Teszári Zoltán beakart menni az épületbe,de a portás nem engedte be.Hiába mondta kicsoda,hiába mutatta az igazolványát,mégsem engedte be.Végül a biztonsági főnök jött és megmagyarázta a portásnak,hogy ez az ember a cég tulajdonosa.Több hasonló anekdota kering a titokzatos Teszári Zoltánról.

Az édesapját annál többen ismerték Váradon,mert autószerelő volt.Felesége kezeli a Mária Alapítvány,mely sok váradi gyógyulását segíti.Nagyon nehéz a lesifotósok dolga,mert nem tudnak róla készíteni fotókat.Ki Teszári Zoltán? Néhány adat róla a Wikipédián :

"Teszári Zoltán (Nagyvárad, 1970. szeptember 14. –) romániai magyar üzletember, a Digi TV-t birtokló RCS&RDS telekommunikációs cég alapítója és vezérigazgatója.

Fagylaltkereskedelemmel kezdte 1990-ben, elektronikai cikkekkel folytatta, aztán belevágott a kábeltévézésbe. Az 1994-ben alapított RCS-t (Romania Cabel System) 2003-ra Románia legnagyobb kábeltársaságává fejlesztette. Ugyanakkor az RDS (Romania Data System) az RCS hálózatán keresztül nyújtott internetszolgáltatást, hogy 2005-ben a két céget egyesítve RCS&RDS néven egyszerre kínáljon kábeltévé-, internet- és telefonszolgáltatást.
Az RCS&RDS a szomszédos országok piacára is betört, így a Digi TV Csehország, Szlovákia, Horvátország és Szerbia mellett Magyarországon is jelen van.
A Capital román gazdasági hetilap 300 leggazdagabb romániait felsorakoztató listáján Teszári 2013-ban a 4. helyet foglalta el 690–700 millió euróval (a romániai magyarok között első volt). 2014-ben ugyanezen a listán az 5. helyre csúszott 530–560 millió euróval, 2015-ben pedig 480-500 millió euróval a negyedik (romániai magyarként továbbra is első).
A román dzsúdóválogatott tagja volt, az 1990-es U-20-as Európa-bajnokság 2. helyezettje.
Nős, egy gyereke van. Kerüli a nyilvánosságot, fotók sem nagyon készültek róla – erről városi legendák is keringenek."
Forrás : hu.wikipedia.org

Hamza Gábor egy tényfeltáró cikket írt 2006-ban a Magyar Narancs lapban.Nehéz dolga volt,de sikerült néhány adatot közölni Teszári Zoltánról.Ezt írja a bevezetőben : "Teszári Zoltán felemelkedése mesébe illő történet: kezdetben egy nagyváradi rozoga bódéból méri a fagyit, nyolc év múlva viszont már Románia legjelentősebb kábelszolgáltatója. Újabb nyolc év, és cége a digitális televíziózás kelet-európai piacán a multinacionális vállalatok rettegett vetélytársa, az IT-szolgáltatások regionális nagyhatalma."

Ezt írja Hamza Gábor a kezdetekről :
"Olyan, mint a ti Kókátok, egy fiatal yuppie, aki mindig jó helyen volt jó időben, azzal a különbséggel, hogy Teszári utál feltűnősködni - jellemezte a Narancsnak a milliárdost az egyik bihari román lap munkatársa. - A fagyizós korszaka óta követem a ténykedését, de soha semmi rosszat nem hallottam róla, ami mégiscsak lehetetlen dolog, ismerve a romániai elit felemelkedését, mocskos, illegális ügyeit." Valóban, nem is Teszári gyors meggazdagodása az igazi csoda, hanem makulátlannak tűnő életútja, ami - valljuk be - Magyarországon is különlegesnek számítana, nemcsak a vadkapitalista piacáról hírhedt Romániában.
"Amihez hozzányúl, arannyá válik, egyszerűen nem tud veszíteni" - meséli egyik volt cselgáncscsapattársa. Teszári tizenévesen már a román dzsúdóválogatott tagja, a Ceausüescu-éra utolsó évében második lett a sportág Európa-bajnokságán. A rendszerváltást követően összeáll a váradi katolikus püspök, Tempfli József unokaöccsével, és egy apró fagyizót nyitnak az olaszi plébániatemplom oldalában - beceneveiket kölcsönözve a cégnek - Rubin 'n' King néven. Az üzleti érzék családi örökség lehet: Teszári apja Várad legjobb karosszérialakatosa, a fél város hozzá hordja az autóját. A fagyizó gyorsan és jól tejelt; a vállalkozás sikerének titka - mely máig Teszári legfőbb trükkje - a fapadosság. Az egyháztól szerzett kétszer két méteres helyiség lényegében a templom szeméttárolója volt, aprópénzért jutottak hozzá. A lényeg: utcafrontra nyílt, a korzózó polgárok hosszú sorokban várakoztak a fagyira."

Majd hozzáteszi :  "A rendszerváltást követően éppen ezért gomba módra szaporodtak a kábeltévés szolgáltatások, számos nyugati csatornát kínálva, és ezen a piacon a TVS járt az élen. Ennek Kiss Sándor az egyik alapítója, aki a késő Kádár-korban kiépült magyar kábelhálózatot működtető cégektől vásárolta meg a felszerelést, kihasználva, hogy az anyaországi vállalkozások éppen ebben az időszakban láttak hozzá a technológia felújításához, cseréjéhez. Csakhogy Kissnek gondjai akadtak a hatóságokkal, a román vállalkozók ugyanis a korai időszakban előszeretettel játszották ki a "magyar kártyát", azaz hivatali nexusaikat rendszeresen a magyar vetélytársaikra uszították. Kiss ebből okulva - az érinthetetlenség megszerzése érdekében - beszállt a politikába. Karrierje gyorsan ívelt felfele, ma RMDSZ-színekben ő a Bihar Megyei Tanács első embere. A Váradon és Brassóban erős bástyákat építő cégét 1992-ben lepasszolta Teszárinak. "Kiss politikai sikerei egyben Teszárinak is immunitást biztosítottak, részben ennek köszönhető, hogy a fiatal vállalkozó máig nem kényszerült arra, hogy >>befektessenTeszári 1994-ben megalapítja a Romania Cabel Systemet (RCS), mely a kezdeti konszolidációt követően őrült terjeszkedésbe kezd. Városról városra haladva egyenként felvásárolja a kis és közepes szolgáltatókat, végül a századfordulóra Románia minden egyes régiójában jelen van (2006-ban már 67 városban). "Kérlelhetetlen menedzserekkel dolgoztat, akik profi módon tárgyalnak, pontosan tudják, ki-nek mit kell ígérni - mondja a Narancsnak a szintén váradi származású Gáspárik Attila, a romániai Audiovizuális Tanács alelnöke. - Jó csapatjátékos, nagy figyelmet fordít arra, hogy munkatársai magukénak érezzék a céget, elégedettek legyenek. A RCS-vezérek mind neki köszönhetik a felemelkedésüket, karrierjüket, a tűzbe mennének Teszáriért." A felvásárolandó cég veze-tésében rendszerint megkeresi a leggyengébb láncszemet, előkelő posztot ígér neki az RCS-ben, így könnyedén hozzájut a létfontosságú információkhoz, és viszonylag hamar nyélbe üti az üzletet, majd lezavarja a fúziót. Természetesen mindennek erős centralizáció és hierarchia az eredménye: a Magyar Narancsnak többheti kitartó érdeklődés után sem adtak információt a cégről, a megkeresett igazgatók csak annyit mondtak, amíg nem kapnak engedélyt "fentről", nem nyilatkozhatnak. Egyébként Teszári majdhogynem gyűlöli a sajtót, tizenhat éve következetesen távol tartja magától a médiát. Még nem jelent meg róla fénykép, nem készült vele interjú. Néhány hónapja azért keveredett összetűzésbe egy fotóriporterrel, mert az lekapta egy fogadáson, és Teszári követelte a kép törlését."

Honnan van pénze a terjeszkedésre? "A kis gömböc növekedésének történetében elérkeztünk a legrejtélyesebb ponthoz: honnan szedi Teszári a folyamatos terjeszkedéshez szükséges milliókat? Közvetett úton ő a tulajdonosa a vállalatbirodalomnak (lásd keretes írásunkat), igaz, a háttérben ott áll egy amerikai és egy osztrák befektetőtársaság, melyek vélhetően komoly támogatást nyújthattak az évek alatt a cégnek a terjeszkedéshez. "A magyarázat - véli Teszári egyik barátja - a folyamatosan bővülő piacban keresendő, ami még Romániában is eléri az évi 40 százalékot, ráadásul Zoltán mindig a boom előtti pillanatban teszi meg a tétjeit, azaz nem túl nagy ráfordítással jelentős profitot ér el, amelyet újból és újból visszaforgat." Állítólag amikor a DT megkereste vételi ajánlatával, Teszári így fakadt ki: "Harmincöt évesen menjek nyugdíjba?"

Teszári Zoltán politikamentes :   "A legfurcsább, hogy soha, semmilyen formában nem ártotta bele magát a politikába. Igaz, Kiss Sándor, illetve Bíró Rozália - Nagyvárad alpolgármestere - továbbra is részvényes az RDS & RCS-ben, de ez inkább a régi üzleti kapcsolat maradványa. Az, hogy bent tartja őket a cégben, egyetlen célt szolgál: információink szerint Kiss a zsilip, aki nem engedi megkörnyékezni Teszárit. Az állami vállalatokkal, a hivatalokkal sem bratyizik; felajánlja ugyan szolgáltatásait, de cserébe kőkemény elvárásai vannak: még a korai időszakban igen olcsó, praktikus csomaggal kínálta meg a román energiaszolgáltató mamutot, cserébe ingyen használta a cég távvezeték-infra-struktúráját."

Teljes cikk : magyarnarancs.hu

Megjelent a cégével Magyarországon is.Ezt olvassuk róla az egyik cikkben :  "Teszári Zoltán minden héten megjelenik a Váci úti irodaházban: a dollármilliárdos üzletemberről csak az alkalmazottak tudják, kicsoda. Közvetlen, bárkitől bármit megkérdez: a takarítótól az ügyvezetőig, senkihez nem derogál szólnia. Sárai szerint "operatívan" vesz részt a cég irányításában, döntéseket hoz, célokat jelöl ki, és ellenőrzi azok betartását. Más dolgozók ezt kézi vezérlésnek hívják, de elismerik: udvarias, szigorú és következetes ember a "főnök", minden bizonnyal sportmúltja miatt.Harminckilenc éves, nős, egy gyermeke van, s kerül minden feltűnősködést. Interjút soha nem ad, így senki nem ismeri fel az utcán, esténként tehát nyugodtan eljárhat pizzázni Nagyvárad főterére. Állítólag még a barátai sem tudják a mobilszámát, így mindenkivel akkor beszél, amikor ő akar. Egyetlen szenvedélye az autó: Porsche Cayenne terepjáróval jár, s van egy kifutó modellként, olcsón szerzett Ferrarija is. Régiós körútjain viszont sokszor használja a tömegközlekedést: Debrecen és Budapest között nemritkán jár vonattal."
Teljes cikk : nol.hu

2015-ben a negyedik leggazdagabb Romániában.Ezt olvassuk a Maszol cikkében : "Teszári Zoltán nagyváradi vállalkozó idén is a lista negyedik helyére került. Az RCS&RDS telekommunikációs társaság főrészvényese vagyona 500-520 millió euróra nőtt a tavalyhoz képest, amikor 480-500 millió euróval szerepelt a rangsorban. Cégének tavaly 2,69 milliárd lejes forgalma és 22,9 millió lejes vesztesége volt. Az RCS&RDS-nek jelenleg 10 600 alkalmazottja van Romániában, Magyarországon, Spanyolországban és Olaszországban."
Teljes cikk : maszol.ro

Történelmet írt Teszári Zoltán cége Romániában.Ezt olvashatjuk : "Digi Communications 25 százalékos részvénycsomagja bukaresti tőzsdei bevezetése során a befektetők körülbelül 900 millió lejt (197 millió euró) fizettek az újonnan kibocsátott részvényekért - adta hírül csütörtökön a román média. Ez volt a bukaresti tőzsde legnagyobb értékű bevezetése magáncég esetén."
Teljes cikk : mfor.hu

Az Antena3 csatorna vádjaira válaszolt Teszári Zoltán.Ezt olvassuk : " Az Antena3 „bombahíre” magát Teszárit is arra késztette, hogy megtörje legendás hallgatását. Pénteken sajtóközleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy a lehallgatott telefonbeszélgetésben emlegetett Traian nem Băsescu, hanem Traian Sirian, az RCS&RDS egyik alapítója, a „Răducu” pedig a fia, Radu Sirian.A magyarként számon tartott, de az erdélyi magyar közösség életében részt nem vevő, magyarként soha meg nem nyilvánuló üzletember leszögezte: a volt államfővel soha, semmilyen körülmények között nem találkozott, személyesen nem ismeri, és semmilyen formában (mailen, telefonon, sms-ben) nem kommunikált vele."
Teljes cikk : itthon.ma

Nagyon nehéz Teszári Zoltánról információkat gyűjteni,még kevésbé fotót készíteni róla.A legutolsó hír,mely lázba hozhatta a romániai társadalmat, Tolontan blogbejegyzése,mely szerint Teszári Zoltán megveszi a Prima TV-t,mert új csatornát akar.Mi az igazság?Nem lehet tudni.Az biztos hogy nehéz lesz az ellenfeleinek térdre kényszeríteni Teszárit,aki továbbra is szinte láthatatlan ember marad.

  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése