Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. április 19., péntek

Benyújtották a kézjegyeket Szent László király lovasszobrának felállításáért - Csomortányi István nyilatkozata

Benyújtották a kézjegyeket Szent László király lovasszobrának felállításáért 
"Iktatták csütörtökön a Szent László király lovasszobrának felállításáért, valamint a városnap időpontjának megváltoztatásáért létrejött petíciókat." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Napló online oldalán. A váradiak remélhetik hogy lesz Szent László királynak lovasszobra a Szent László téren?Remény van.Ezt nyilatkozta Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke: 

„Másfél évszázados vágya a város magyar lakosságának, hogy a városalapítónak lovasszobra legyen a főtéren. A 19. század végén avattunk Váradon egy szobrot, amely 1923-ig állhatott a főtéren, aztán elvitették onnan. A román egyházak, civil szervezetek, a városvezetés konszenzusa révén épp ma avatják a főtér oldalán az első román szobrot, itt, a főtéren, a Beöthy Ödön utca felőli részen, a Szent Miklós görög katolikus templom mellett, emellett a Szent László tér két román temploma előtt két másik román püspök szobrát is felavatják később, továbbá Mihály vajda szobrát majd lecserélik I. Ferdinánd lovasszobrára. Azaz négy román kötődésű alkotás is lesz a város főterén, miközben a magyarság kérése, hogy a városalapító Szent László szobra is álljon a Szent László téren, évek óta napirenden van. Másokhoz hasonlóan mi is azt javasoljuk, hogy ez utóbbi szobor a Szent László plébániatemplom mellett álljon. Maga a szobor készülőfélben van, mivel Deák Árpádnak van makettje hozzá. Azt kérjük, hogy vagy ez a szobor, ha elkészül, vagy egy másik Szent Lászlót ábrázoló itt kerüljön felállításra. Pár éve már 8000 aláírást gyűjtöttünk, de ezt az ügyet akkor kisiklatták és szobor helyett egy hídelnevezést kaptunk, de azt is csak román nyelven. Most azt az aláírásgyűjtést kiegészítettük egy másikkal, amelynek során váradi civil, egyházi és politikai szervezetek támogathatták az ügyet, és azt a másik ügyet is, hogy a város napját más dátumra tegyék át. Most közel 30 támogató szervezet képviselője is aláírt. Ezt iktatjuk most. Amíg megoldás nem születik, a kérvényeinket folyamatosan megújítjuk majd. A világhálón is zajlik egy nem hivatalos felmérés, ott már több, mint 500 váradi magyar kérte, hogy a szobor a főtéren legyen, és ne a várban. Tény, hogy a várban a többi királyszobor mellett már a középkorban ott állt Szent László szobra, de akkoriban a vár volt a város központja, most viszont ez a tér. Egy 450 ezelőtti állapothoz visszautalni lehet, de a legfontosabb hely a városban ma ez. Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a szobor kapcsán nem jött létre az egység, mivel az aláírók jegyzékéből kiderül, hogy az RMDSZ-hez kötődő civil szervezetek, illetve maga az RMDSZ alá sem írta a petíciót, bár őket is kértük erre. Bízunk benne, hogy legalább ennek az egyértelmű ügynek a kapcsán később meglesz a konszenzus.
Ami a város napjának áthelyezését illeti, ismert, hogy ezt a napot az 1944. október 12-i szovjet megszállás emlékére jelölték ki, jelenleg ez a város napja. De itt hősies felszabadításról nem beszélhetünk, nem is a román hadsereg foglalta el Váradot, hanem az szovjet megszállók, és értjük mi ennek a szimbolikáját, de elfogadhatatlannak tartjuk, hogy olyan időpontot ünnepeltetnek, amely a város magyarságának örömre nem ad okot. Sőt, a város magyar és román lakossága is sokat szenvedett aztán a kommunizmus miatt. Az is fontos, hogy konszenzusos új időpontot sikerüljön találni. Szándékosan nem tettünk javaslatot az új napra, annyit kérünk egyelőre, hogy ne ez a gyászos nap legyen, hanem egy másik. És ez PR-szempontból sem volna rossz, mert október 12-én már a rendezvényekhez az időjárás is rossz. Valamikor a tavaszi-nyári időszakban kellene keresni új napot, közösen megtalálva azt.”



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése