Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 6., szerda

Véget érhet a nagyváradi Kálvária-domb kálváriája - Ha nem lesz ismét földcsuszamlás és ha lesz vállalkozó

"Közbeszerzési pályázaton keresik a kivitelezőt a nagyváradi Kálvária-domb rehabilitációjának munkálataira. A kivitelezőnek nyolc hónap alatt kellene rendbe tennie a földcsuszamlás után tönkrement zöldövezetet és a beépített infrastruktúrát, utcabútorokat. Amennyiben akad rá vállalkozó, végre eltűnhet a városból a fejetlenül tervezett, szakértelem nélkül végzett beruházások szimbóluma. "- írja a Debrecen Nagyváradi Értesítő. Teljes cikk :

"A váradiak és a turisták egyaránt kedvelt helye a kiadós sétával elérhető Kálvária-domb, a város körpanorámája tárulkozik onnan a bámészkodók elé. Valamikor kápolna állt a dombtetőn, ahová a Barátok templomától indult a „keresztút”.
A kommunizmus egy gomba alakúra épített étteremre cserélte a kápolnát, szocreál parkon vitt oda a lekövezett kacskaringós sétány.  Innen kapta a ma használt Gomba nevet. Aztán ebek harmincadjára jutott. 2015-ben úgy tűnt, hogy jobb idők köszöntenek a Gombára, hiszen egymillió eurós európai finanszírozással elkészült az elhanyagolt domboldal rendezése, korszerű parkosítása, beépítése. De mire a város birtokába vette volna, 2016 novemberében egy földcsuszamlással együtt az új remény is odaveszett, a zöldövezet helyén keletkezett árkok, a sétányokon egymásra torlódott burkolatok, a megroppant épület csata utáni tájképet mutatott. 5300 négyzetméteren minden tönkrement: a telepített növényzet, az útburkolatok, az amfiteátrum, a kilátók, és a turisztikai tájékoztató központ épülete is veszélybe került.  

Azóta tartott a huzavona, a felelősök keresése, a szakértők vizsgálata, a megoldás keresése, közben egyre nőtt a keserűség, a Kálvária-domb a fejetlenül tervezett, szakértelem nélkül végzett beruházások szimbóluma lett Nagyváradon.  
A városháza által most kiírt közbeszerzési pályázat március 27-i határidővel várja az ajánlatokat. A kivitelezőnek nyolc hónap és majd két millió lej áll rendelkezésére, hogy a domboldal stabilizálása után visszaállítsa a földcsuszamlás előtti állapotokat. Ha jól megy minden, év vége előtt újra birtokba vehetik a váradiak a dombtetőn kialakított teret, ahol pezsgősüveggel a hónuk alatt, szilveszter éjjelén is sokan összegyűlnek, hogy onnan tekintsék meg a tűzijátékot, és boldog újesztendőt kívánjanak egymásnak. A debreceniek pedig, ha jövőre Nagyváradon járnak, kezdjék onnan a városnézést."
Forrás, fotók : denagy.hu


A cikk nagyon optimista, mert másfél év alatt tartó oszlopokat fúrtak, majd támaszfalakat építettek a Kálvária dombon.Ennyi történt.Az építő cég, az Abed Nego hallani sem akar arról, hogy övé a felelősség,a tervezőre akarják hárítani. Januárban sétálni fogunk a helyrehozott Kálvária dombon?Igen, ha lesz vállakozó.Csak ne induljon meg a föld lefelé!

A Bihari Naplóban jelent meg egy cikk "Liciten a dombfelújítás " címmel.

 
 A területrendezésre a dombmegerősítési munkálatok után kerül sor Fotó: Alexandru Niţescu 

"A nagyváradi polgármesteri hivatal meghirdette a Kálvária (Gomba) domb felszíni területrendezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. Az érdekeltek ajánlataikat március 27-én délután 15 óráig küldhetik el az Országos Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe (SEAP), további információkat a www.e-licitatie.ro honlapon lehet kapni, a tender száma SCN 1038573, dátuma pedig 2019. február 28. A területrendezésre a dombmegerősítési munkálatok után kerül sor. A területrendezés magában foglalja a domboldalba épített épület, valamint a kilátók újrafestését, a korlátok, sétányok, lépcsők, padok újraépítését, új sétányok kialakítását, valamint a szabadtéri amfiteátrum újjáépítését. Ugyanakkor további dombmegerősítő munkálatok is lesznek a támaszfal alatt. A munkálatok során ellenőrizni kell a teljes elektromos hálózatot, a hibákat ki kell javítani, végezetül a zöldövezet és az öntözőrendszer kialakítása következik: fákat, cserjéket, növényeket ültetnek el a dombon, ezt követően építik ki az öntözőrendszert. A munkálatok értéke 1.932.967 lej, a tervezés és kivitelezési időszaka nyolc hónap, ebből két hónap mehet el a tervezésre, a kivitelezést hat hónap alatt kell elvégezni." 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése