Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 9., szombat

Nem tudta visszautasítani Orbán Viktort a nagyváradi futball-legenda

 
Jenei Imre Puhl Sándorral, Albert Flóriánnal Buzánszky Jenővel a 100 éve alakult Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) tiszteletére rendezett Nagy idők focija című gálán, Nagyváradon 2010-ben


"A magyar és román sportsajtó felkapta a hírt, Orbán Viktor magyar miniszterelnök felkérte Jenei Imrét, a legendás futballedzőt, legyen tanácsosa a partiumi labdarúgó akadémia létrehozásában. Mint ismeretes, a Nagyváradon élő mester 1986-ban, a bukaresti Steaua csapatával megnyerte a Bajnok Csapatok Európa-kupáját, de Románia és Magyarország válogatottjának is volt szövetségi kapitánya." - írja a Debrecen Nagyváradi Értesítő.Konkrét intézkedés még nem történt,de jó érzés töltheti el a váradi és bihari foci szurkolókat,mert nagy az esélye annak,hogy lesz foci akadémia. Teljes cikk : 

"A romániai sportsajtó érdeklődéssel követi a magyarországi támogatásnak köszönhető sepsiszentgyörgyi futballsikereket, a csíkszeredai labdarúgó akadémia fejlődését. A magyarországi támogatások mögött Orbán Viktor miniszterelnök sportszeretetét látják, gyakran irigykedve, követendő példának állítják a romániai sportpolitikával szemben.

Románia legolvasottabb sportújságja, a Gazeta Sporturilor, most azért foglalkozott a témával, mert megtudta, hogy Orbán Viktor felkérte Jenei Imrét, a romániai futball élő legendáját, segítsen megszervezni egy labdarúgó akadémia létrehozását a Partiumban.

Jenei Imre elmondta a lap riporterének, hogy Orbán Viktor régi ismerőse, nemrég találkoztak Budapesten, akkor kapta a felkérést, amit nem tudott visszautasítani, mert egy futballszerető ember részéről kapta, és ő is szívesen vesz részt a labdarúgó akadémia létrehozásában. Az a feladata, hogy megtalálja a csapatot, a labdarúgó szakembereket, akikkel el lehet indítani a kezdeményezést, és hogy segítsen az akadémia számára megfelelő helyszín kiválasztásában. Szerinte Orbán Viktor a közeljövőben személyesen is ellátogat Nagyváradra, hogy az akadémia helyéről, és a részletekről egyeztessen. Addig heti rendszerességgel telefonon beszélnek.

A román sportlap szinte irigykedve számol be Orbán Viktor sportszeretetéről, megemlíti, hogy ő maga is futballozott, miniszterelnökként pedig kormányzati projektekkel támogatta a magyarországi labdarúgás fejlődését, aminek köszönhetően szinte minden labdarúgó klub világszínvonalú stadionnal rendelkezik, és oda fejlődtek, hogy 13-15 millió euró évi költségvetésből gazdálkodnak. Az eredményeket a MOL Vidi és a Ferencváros sikereivel illusztrálja. A sportlap arra is emlékezik, hogy tavaly ősszel az egykori román teniszcsillag, Ion Ţiriac (jelenleg Románia leggazdagabb embere), találkozott Orbán Viktorral. Ţiriac szerint a magyar miniszterelnök elmondta neki, hogy nagyon szeretne egy fontos nemzetközi tenisztornát Budapestre hozni, a felerészt Ţiriac tulajdonában lévő genfi tenisztornáért, 6 millió eurót ígért.
Orbán Viktor a sepsiszentgyörgyi focicsapat mezével.
Nagyváradon nagy hagyománya van a labdarúgásnak. A NAC néven ismertté vált Nagyváradi Atlétikai Clubot 1910-ben alapították, amely a magyar és a román bajnokságot is megnyerte. Trianon után a román bajnokságban 1924-ben és az 1935-ben második helyen végzett, az 1949-es szezonban pedig megszerezte a bajnoki címet, 1956-ban kupagyőztes lett. A bécsi döntés időszakában, visszatért a magyar bajnokságba, ahol 1943-ban ezüstérmet, 1944-ben bajnokságot nyert.

A nagyváradi stadion, is a NAC legendás játékosának, Bodola Gyulának a nevét viseli, ahol sajnos legutóbb 15 éve történt utoljára beruházás, és a legemlékezetesebb esemény a NAC alapításának 100. évfordulóján szervezett Puskás Akadémia – Erdélyi válogatott mérkőzés volt, ugyanis 1991 óta a városnak nincs első vonalbeli labdarúgó csapata. Egy ideje másodosztályú sincs, pedig igény lenne rá, bizonyítja a sok száz hozzászólás a közösségi médiában a „régi idők” focijáról szóló bejegyzések alatt.

A román sportlap cikke után elkezdődtek a találgatások, hol is lesz a partiumi labdarúgó akadémia. Logikusnak tűnhet, hogy a Nagyváradon már működő NAC labdarúgó akadémiára alapozna a projekt, de az a hír is szárnyra kapott, hogy esetleg Érmihályfalván teszik le az alapkövet.
Bárhol is legyen, talán most elindul valami, és Orbán Viktor segítségével, a nyolcvanegy éves mesternek lesz még egy nagy dobása Nagyváradon! "

Forrás : denagy.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése