Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 1., péntek

Összefogást sürgetnek Szent László szobráért Nagyváradon

 
Csomortányi István.Forrás : EMNP/Krónika 

"Újfent összefogást sürget az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) annak érdekében, hogy a nagyváradi Szent László téren állhasson a városalapító lovagkirály szobra." - írja Bálint Eszter a Krónikában. Teljes cikk :

Miután korábban a polgárok aláírásgyűjtéssel nyomatékosították óhajukat, az EMNP most civil szervezetek, egyházak és politikusok kézjegyeit gyűjti, hogy közös erővel rábírják a városvezetést a szobor felállítására.

Csomortányi István, a néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett, miután a megyeszékhely önkormányzata már korábban jóváhagyta, még az idei év folyamán felállítják két román püspök szobrát a Szent László téren: Roman Ciorogariu ortodox és Demetrie Radu görögkatolikus püspök egész alakos szobra a Szent Miklós katedrális, illetve a Holdas templom környékére kerül. Ezzel pedig háromra nő a román személyiségek szobrainak a száma, a helyzeten pedig az sem változtat, ha Mihály vajda lovasszobrának helyét valamikor a jövőben Ferdinánd román király „veszi át”.

„Mi a kezdetektől szót emeltünk azért, hogy a főtéren álljon Szent László lovasszobra. Azzal a helyzettel szembesülünk, hogy a román közösség egységes kiállása miatt lesz három román szobor. Ilyen típusú egységet kellene alkotnia a magyaroknak is ahhoz, hogy legalább esélye legyen annak, hogy a Szent László téren szobra legyen városalapító királyunknak” – szögezte le Csomortányi.

Mint részletezte, a tavalyi év végén kezdeményezett aláírásgyűjtésükhöz eddig több mint húsz egyházi és civil szervezet csatlakozott. Felkérte egyúttal azokat a szervezeteket, amelyekhez még nem jutottak el, hogy jelentkezzenek és támogassák a beadványt.

„Ha mi, váradi magyarok nem fogunk össze ezért a szoborért, akkor nagyon kis eséllyel fogjuk tudni a főtérre kihelyeztetni” – vallja a néppárti politikus, aki szerint a legkevesebb, ami elvárható, hogyha van három román szobor a főtéren, akkor legyen egy magyar is”.

Meglátása szerint pedig a városalapító ellen a román közösségnek sem lehet kifogása. Jelezte egyúttal, hogy a lovagkirály szobrát a városházával átellenben, a Szent László plébániatemplom melletti üres területen képzelnék el.

 Csomortányi egyúttal civilek, egyházak és a politikum támogatását kérte abban is, hogy a város napját, október 12-ét másik időpontra helyezzék, ami a magyarság számára nem gyásznap, mint a román és orosz bevonulás évfordulója."

Forrás : kronika.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése