Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 3., vasárnap

Katonák masíroznak majd Váradon a váradiak pénzén

 

"Az idei év is a centenárium jegyében fog eltelni. Ebből kifolyólag további 800 ezer lejt kap az APTOR, mely összegből, vagy annak egy részéből április 20-án katonai díszfelvonulást szervez." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Az április 20-i felvonulás költségeit a váradiak pénzéből fogja fizetni Ilie Bolojan.Lehetett volna egyszerűbb és olcsóbb megoldást találni,de a polgármester úr ismét megmutatja,hogy ő az úr Váradon.Jó lesz felkészíteni a váradiakat arra,hogy jönnek katonák,nem Magyarországról,hanem Romániából.Ezt jó volna,ha a helyi újságokban vagy plakátokon hirdetnék,nehogy kitörjön a pánik.Tizezerszámra jönni fognak Váradra a turisták?Milyen közlekedést fognak biztosítani számukra,mert tele lesz a város építőtelepekkel?Hát akkor vágjunk neki ...

"A nagyváradi helyi tanács tegnapi ülésén szavaztak arról, hogy a város költségvetéséből 1.366.700 lejt utalnak ki három az önkormányzat alárendeltségébe tartozó egyesület számára. Ebből az összegből 800 ezer lejt kap a Nagyváradi és Régióbeli Turizmusfejlesztési Egyesület (APTOR), 166.700 lej jut a Transregio Közösségi Fejlesztési Egyesületnek és 400 ezer lej a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványnak. A szociáldemokrata párti (PSD) Liviu-Mihai Sabău-Popa arra volt kíváncsi, hogy konkrétan mire fogják költeni a pénzt ezek az entitások. Elsőként Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóságának a vezetője válaszolt, elmondva, hogy az APTOR-nak az eseménynaptára már ismert az elkövetkező néhány hónapra, azokat a programokat finanszírozzák a most kiutalandó pénzből, a másik két egyesület programjai pedig egy hónapon belül lesznek ismertek, mikor elfogadja a város az idei évi költségvetését.
Centenárium
Ilie Bolojan polgármester a maga során arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavalyi és az idei év a centenárium jegyében telik el, ezért az APTOR-nak ezekben az években több és nagyszabásúbb eseményeket kell szerveznie, mint más, szokványos években, és így értelmesszerű, hogy több pénzre van szüksége. A polgármester elárulta, hogy idén április 20-án (a román csapatok Váradra történő bevonulásának, azaz a helyi impériumváltásnak a századik évfordulóján – szerk. megj.) nagyszabású katonai díszfelvonulást szervez a APTOR Nagyváradon, és mivel a városban nincsenek nagy számban katonai egységek, ezért ezeket máshonnan kell elhozni, ami meglehetősen nagy költséggel fog járni. Bolojan hozzátette, hogy erről már folynak az egyeztetések a Honvédelmi Minisztériummal. A polgármester azzal folytatta hozzászólását, hogy ha a Bihar Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények – név szerint is megemlítette a Nagyváradi Filharmóniát, a Szigligeti Színházat, a Mária Királyné Színházat, a Nagyvárad Táncegyüttest és a Crişana Folklóregyüttest – több publikus eseményt tartanának, akkor minden bizonnyal az APTOR-nak kevesebb pénzt kellene elköltenie kulturális események szervezésére.
A továbbiakban a polgármester el is mondta, mire gondol, amikor publikus eseményeket említett: véleménye szerint a komolyzenészeknek, a színészeknek és a táncosoknak a Fő utcán, a tereken, a parkokban, hétvégenként pedig a lokálokban, éttermekben kellene fellépniük, és akkor több turista is jönne Nagyváradra. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a megyei tanács által fenntartott kulturális intézményekben mintegy négyszáz ember van alkalmazásban. A pénzátutalásra vonatkozó tanácsi határozatot végül a PSD ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács." 

Forrás : biharinanaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése