Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 4., hétfő

Szavazás: részvétel nélküli részvétel

 
A nagyváradi városházán kedden tartották a szavazást


"Mások nevében is szavaztak egyesek a participatív költségvetés legutolsó, keddi szavazásán a nagyváradi városházán, nehezményezte az RMDSZ, mely azonban ugyanígy járt el." - irja Pap István a Bihari Naplóban.A gyenge részvételi arány azt mutatja,hogy nehéz aktivizálni a váradi magyarokat.Az más kérdés,hogy mások nevében is szavaztak.Teljes cikk :

"A tegnapi nagyváradi helyi tanácsülés végén Kirei Melinda RMDSZ-es helyi tanácsos szóvá tette azt, hogy a participatív költségvetés projektjeinek kiválasztására rendezett utolsó, a városházán kedden megtartott szavazáson egy incidensnek volt a tanúja, amit le is filmezett. Felelevenítette azt, amit mi is megírtunk lapunkban, hogy egy férfi több alkalommal is szavazólapokból álló vaskos paksamétát tett be a szavazóurnába méghozzá úgy, hogy nemes egyszerűséggel leemelte az urna tetejét. Kirei Melinda kifejtette, hogy az RMDSZ mindig mozgósította az embereket, hogy ők maguk jöjjenek el, és adják le voksaikat ezeken a szavazásokon. Megítélése szerint nem elegendő az, hogy egy személy másoktól gyűjt aláírásokat, majd erre hivatkozva bedob az urnába rengeteg szavazólapot. A tanácsos azt kérte a városvezetéstől, hogy érvénytelenítse ezeket az egyetlen személy által bedobott szavazólapokat.
Válaszában Ilie Boljan polgármester azt mondta, hogy a korábbi participatív költségvetés kiválasztási folyamatában is megfigyelhető volt, hogy azoknak a projekteknek az esetében, amelyek iskolai beruházásokra vonatkoznak, vagy pártok támogatását élvezik, a mozgósítás már túllépett a normalitás határán, és kifejezte reményét, hogy a jövőben az említetthez hasonló incidensek nem fognak történni. Felszólalt Florin Birta alpolgármester is, aki elmondta, hogy őt is tájékoztatták az RMDSZ-es tanácsos által említett esetről, ezért úgy döntöttek, hogy azokat a szavazatokat kiveszik az urnából és érvénytelenítik. Ezt követően hozzátette: egyenlő mércével kell mérni, ezért azokat a szavazólapokat is érvénytelenítik, amelyeket egy párt képviselője hozott el egy zacskóban a szavazásra. Kérdésünkre válaszolva Florin Birta elárulta, hogy Pető Dalma RMDSZ-es helyi tanácsos volt az, aki mintegy ötven szavazólapot hozott magával." 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése