Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 1., péntek

Postaláda : Kőgömbök Várad központjában


 Kőgömböket fognak kihelyezni a Szent László térre

"A sajtó már kiszivárogtatta a főtér további rendezésének hírét, miszerint a közeljövőben óriás kőgömbök fognak begördülni a Szent László (Unirii) térre. A cél az, hogy megakadályozzák – a gömbök ésszerű elhelyezésével – a nehézgépjárművek behajtását a fehér trani-márvány burkolatú területekre." - olvashatjuk Herczeg Mária véleményét a Bihari Naplóban. 

"Olvasva a tájékoztatást, azonnal sok gondolat kezdett tolongani a fejemben; felsorolok néhányat. Nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy az egykori kőkorszaki szakik: Frédi és Béni világából átöröklődött az Ökör-kör nevű egyesület szelleme, mintha annak tagsága ötlötte volna ki az elképzelést, de az sem kizárt, hogy a legfőbb ötletgazda saját elgondolása a sok kőgömb kihelyezése – védőakadály gyanánt. Gondolhatunk arra is, hogy nyugatról származik az ötlet, a gázolásos terrorista akciók elleni védelemként. A látvány meghökkentő lesz, ahogy az óriásgolyók a téren szanaszét görögnek (Arany János lomha földi békáinak mintájára). A nemrég megújult „közösségi hely” egyedi térplasztikája olyan lesz, mint az óriások tekepályája. Látni vélem a hőzöngő izompacsirtákat akik azon ökörködnek, hogy ki tudja messzébb görgetni a kőgömböket. De lehet, hogy elővigyázatosságból rögzítik a köveket. A kiskölykök minden bizonnyal meglovagolják a golyókat, Münchausen bárót utánozva.

Ötletmorzsák

A kőgömb-ötlet minősítésére egy hasonlattal élnék. Gondolom, az idősebbek még emlékeznek a múlt századi vicclap karikatúráira „a plakátragasztó őrült ötlete” címmel. Ugyanis a huncut ember úgy illesztette össze a falragaszokat, hogy az eredmény mindig egy bődületes marhaság lett. Csak remélni tudjuk, hogy az innen-onnan felkapott ötletmorzsák összetákolásának nem lesz hasonló végkifejlete.
Eszembe jutott Richelieu – a vörös bíboros – híres mondása: „A cél szentesíti az eszközt”. Hát igen; a cél világos, nyilvánvaló. De az, hogy az eszköz-kövek hogy s mint fognak szentesülni, az a későbbiekben derül ki."

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése