Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 7., csütörtök

A rejtélyes magyar milliomos beáldozta a Digi24-et, hogy ne ártson az üzletének?Teszári Zoltán lejárató kampány áldozata??

Teszári Zoltán egy paparazzo kamerájába néz. Fotó: CanCan 


"A Digi24-nél elbocsájtások és felmondások sorozata történik, több műsort megszüntettek és állítólag tompítják a sajtótermékek kritikai élét. Mi állhat a háttérben?" - írja Timár Norbert a Transindexben.Ha a hír igaz, akkor nem lehetünk büszkék a rejtélyes nagyváradi üzletemberre.Teszári Zoltán helyzetét meg kell értsük, ilyen a helyzet Romániában.Teszári lehet feladta az elveit és egy számító üzletember lett, akinek a pénz a legfontosabb.Az is lehetséges, hogy egy lejárató kampány áldozata? Hamarosan választ kaphatunk.Teljes cikk:

 "A Digi24 hírtelevízió és hírportál a román nyelvű médiapiacon meghatározó szerepet betöltő nagyok közül egyedüliként tűnt ki némileg kiegyensúlyozott és minőségi tartalmakkal. De az is lehet, hogy csak egészen mostanáig. Az elmúlt hetekben ugyanis Teszári Zoltán, a rejtélyes nagyváradi vállalkozó, aki a sajtóorgánum többségi tulajdonosa, mintha a kapituláció jeleit mutatná. 

Több fontos újságírót szabadságra küldtek, bezárták a helyi tévéstúdiókat, leállították az oknyomozó műsorokat, lefejezték a hírportál szerkesztőségét és források szerint a PSD-ALDE kormánykoalícióval szembeni kritikus hangok mérséklésére készülnek.  

A G4Media.ro által megszerzett információk szerint a változásokat a tröszt kereskedelmi érdekei határozták meg, különösen a telekommunikációs és az energia szektorban. Történt mindez azért, mert idén kerül sor az 5G-s mobilhálózatok licitjére és az RCS & RDS cég, amely több millióval tartja el a Digi24-et, versenybe szeretne szállni a jogokért a többi nagy telekommunikációs vállalattal egyetemben.  

Ebben az iparágban, az internethez szükséges optikai szálhálózat bővítése és sok más engedély miatt, Teszári a kormány és a helyi PSD-s vezetők jóindulatától függ - hívja fel a figyelmet a G4Media. Nem fektethet le optikai szálat a beleegyezésük nélkül, de az sem tiszta, hogy az eddig lerakott több ezer kilométer kábelnek rendben vannak-e az engedélyei. 

Ehhez hozzájárul, hogy úgy általában nem lehet egy olyan tőzsdén jegyzett cég terjeszkedését biztosítani, hogy folyamatosan tartani kell az állami engedélyeztetésektől. A tévécsatornák jók voltak, amíg nem okoztak kárt a fő befektetéseknek, de mostanra malomkőként nehezednek a cégre, ráadásul rengeteg pénzt nyelnek el és sok problémát generálnak. 

Idén januárban Ioan Bendei-t, a Digi, az RCS & RDS leányvállalatának alelnökét és ügyvezető igazgatóját és Mitică Dragomirt, a román labdarúgó-szövetség volt elnökét a bukaresti törvényszék négy év börtönbüntetésre ítélte a futball mérkőzésekre vonatkozó közvetítési jogok értékesítésének ügyében. A bíróság 1.250.000 lej bírságot is kiszabott a RCS & RDS-nek.  

Dan Tăpălagă, a G4Media.ro szerkesztője szerint az ítélet meghatározó szerepet játszott a Digi24 hangnemének megváltoztatásában. A szerkesztő szerint a kapituláció első jelei akkor mutatkoztak, amikor Dan Voicolescu csatornájával “békeszerződést” írtak alá. 2018 januárjában jelentették be, hogy az RCS és az Antena-csoport szerződést írt alá, amelyben megegyeztek a viták elsimításáról, ugyanis hosszú évek óta dúló háború zajlott az Antena 3 és a Digi24 között. Az előbbi mindig úgy utalt az utóbbira, mint a “szekusok csatornája” és nevetség tárgyává tette a csatorna nézőit. A szerződés megkötése után az Antena 3 elkezdett RCS & RDS reklámokat sugározni, illetve a Digi24 az Antena-csoport termékeit propagálta.  

A változások mögött sejtik a tavaly decemberben megjelent 114-es sürgősségi kormányrendeletet, amely tartalmazza a kapzsiság adóként elhíresült rendelkezést is, és amely szerint az üzleti forgalmuk 3%-ára adóztatja az energia és telekommunikációs cégeket. Tăpălagă véleménye szerint ezzel Darius Vâlcov, a miniszterelnök tanácsadója, “meghatározó torpedót indított el a tröszt irányába”.  

Teszári ezek szerint könnyedén beáldozta az üzletei előtt álló legfőbb akadályt, a sajtótrösztöt. Amíg azt gondolta, hogy a főbb érdekeltségeinek propagálására használhatja a médiafelületeit, addig megengedett magának évi pár millió euró veszteséget, úgy tekintett rá, mint egy befektetésre, de amint a sajtó hosszútávon veszteségnek bizonyult, rövid úton megszabadult tőle - írja Tăpălagă. 
A Digi24 hírportál főszerkesztője, Dan Turturică és Laurențiu Mihu főszerkesztő-helyettes távoztak a cégtől. 

Mindez Tăpălagă véleménye szerint általános jelenségnek számít a román sajtó nagyfőnökeinél, akik sosem önálló befektetésként tekintenek a sajtóra, és nem hisznek a társadalmi értékeiben sem. A nagy mogulok mindig is úgy kezelték a sajtót és az újságírókat, mint az éppen aktuális hatalmasok eszközét - írja. Hozzáteszi, emiatt, még akkor is, amikor korrekt szerkesztési gyakorlat működött a Digi24-nél, az újságírók nem rendelkeztek abszolút szabadsággal, hanem öncenzúra mechanizmusok befolyásolták döntéseiket.  

Ugyanis a Digi24-nél dolgozókkal meghatározott időre, általában fél évre kötöttek szerződést, amelyet a törvény szerint legtöbb háromszor hosszabbíthattak meg. Így az újságírók tudták, hogy mit írhatnak le, illetve mit mondhatnak el a következő szerződéshosszabbításig. Emellett rengeteg alkalommal küldtek dolgozókat szabadságra, különösebb magyarázat nélkül, de szimbolikus jelentéssel. Ha valakit így küldtek el, akkor az azt jelentette, hogy túl kritikus hangnemet ütött meg a hatalommal szemben.  

Tăpălagă véleménye szerint a jelenség azért aggasztó, mert egy olyan évben, amelyben két választást is lesz (EP-választások és államelnöki választások), a PSD-ALDE koalíciónak sikerült “behódoltatnia” az összes hírcsatornát. A hírtévék terén tapasztalt kiegyensúlyozatlanság az írott sajtó esetében is megmutatkozhat, hiszen az állami támogatás növelésével, a pártok sokkal gazdagabbak lettek, és elkezdtek szerkesztői tartalmakat és újságírókat felvásárolni, amint ezt a Newsweek körül kialakult helyzet is mutatja, ahol a hírportál PSD-től kapott összegeket különböző jogcímeken.  

Így Tăpălagă szerint a Romániában valaha létezett legnagyobb hatalmat támogató kartell jöhet létre, amelyhez foghatót csak Magyarországon lehet látni. Magyarországon azonban teljesen világos, hogy a kormány különböző úton-módon felvásárolta a sajtó nagy részét, majd egy hatalmas alapítvány égisze alá tömörítette azokat, addig Romániában a hatalmon lévők átláthatatlan megegyezések alapján igazították a szükségleteikhez a médiát."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése