Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 18., hétfő

Újabb illegális diploma a Nagyváradi Egyetemen

 
Ismét illegális diploma miatt folyik ellenőrzés az egyetemen

"A Nagyváradi Egyetem ismét illegálisan megszerzett oklevéllel kapcsolatos botrány szereplője. Ezúttal a főszereplő Eugen Popescu, az Eudoxiu Hurmuzachi Intézet igazgatója." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban.Teljes cikk :

"A Külügyminisztériumon belül működő intézet vezetője illegálisan tölti be tisztségét. Az intézet célja a román nyelvoktatás támogatása az egész országban, a román nyelv, a kultúra és a román hagyományok népszerűsítésével. Popescu régebben újságíró volt, azt is híreszteli magáról, hogy kinetoterapeuta, ám úgy vezeti az Eudoxiu Hurmuzachi Intézetet, hogy nem rendelkezik egyetemi diplomával, ahogy azt a törvény előírja, hanem a főiskolai diplomát „adta el” egyetemiként.
Eugen Popescu 2000-ben a testnevelési és sporttudományi karon ismertetett el egyfajta oklevelet, főiskolai szintű képzést igazolandó, a Nagyváradi Egyetemen. Nem volt az egyetem hallgatója, hanem korábban Kanadában végzett tanulmányokat, a hagyományos orvostudományi főiskolán, Québecben, ahol állítása szerint úgymond alternatív gyógyászatot, homeopátiát, és táplálkozást tanulmányozott. Ám az az iskola nem felsőoktatási intézmény, hanem szakiskola, így a váradi egyetemnek nem volt joga Popescu tanulmányait így honosítani.

„Ellenőrizték”

Az oktatási miniszter, Ecaterina Andronescu ellenőrző küldöttsége a közelmúltban ellenőrizte Popescu ügyét, de a következtetéseket nem tették közzé. A Nagyváradi Egyetem rektora, Constantin Bungău megerősíti, hogy Popescu nem volt az intézmény hallgatója, csak itt tett államvizsgát. De, hogy miért itt, az nem világos. Popescu a breazai katonai középiskolában végzett, majd Bukarestbe költözött, ahol újságíróként dolgozott. Emellett a román újságírók szövetségének egyik alapítója. 1991-ben „személyes és családi okok miatt” emigrált Kanadába, és „alternatív gyógyászatot” tanult. Térségünkben sosem lakott, de amikor visszatért Romániába, Váradra jött, a diplomáját megszerezni. Akkoriban Teodor Maghiar vezette a Nagyváradi Egyetemet, amely diplomagyárként híresült el, és amely számos gyanús oklevélügy főszereplője is volt épp akkoriban. 2000-ben az ügyészek azt közölték, hogy a rektor, valamint két fia, Doru és Adrian Maghiar 90 hamis oklevelet írt alá. Sok ilyet olaszok kaptak, épp mindenféle diplomahonosítás címén. Az egyetem mostani rektora azonban nem hiszi, hogy intézménye hibás Popescu esetében. „A tanulmányok végső elismerése általában a minisztériumtól származik, de ehhez kell az egyetem jóváhagyása” – mondta Bungău. Ugyanakkor úgy véli, hogy Popescu kanadai tanulmányai valósak lehetnek. Azt is megerősítette, hogy az Oktatási Minisztérium az ellenőrző szerven keresztül nemrégiben tájékoztatást kért az egyetemről az ügyről, és a dokumentumokat továbbították.

A Nagyváradi Egyetem lapunknak is eljuttatta közleményét az ügyről. Ebben a rektor azt hangsúlyozza, hogy az ügy nem mai, mivel szerinte „15 éve a Nagyváradi Egyetem már a törvényesség útját járja”… Hozzáteszi: az egyetem etikai bizottságát felkérte az ügy vizsgálatára, ugyanakkor tart a bukaresti ellenőrzés is, és ha lesz fejlemény, visszatérnek rá." 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése