Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 23., szombat

Sipos József: „csodálatos alkalom volt ez a film az összegzésre”

Bartók Béla emléke előtt tisztelegnek március 25-én, hétfőn   

"Bartók Béla születésének 138. évfordulója alkalmából több megemlékező rendezvényre is sor kerül március 25-én Nagyváradon. A program részét képezi a Bartók című dokumentumfilm vetítése is, melynek rendezőjével, Sipos Józseffel beszélgettünk." - írja Szamos Mariann a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 


"Az RMDSZ nagyváradi szervezete, partnerségben a Partium Alapítvánnyal és a Nagyváradi Művészeti Líceummal egész napos Bartók-ünnepséget szervez március 25-én, Bartók Béla születésének 138. évfordulója alkalmából, hagyományteremtő szándékkal. 

A Bartók című filmet a programsorozat keretében 18 órától tekintheti meg az érdeklődő közönség a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók hangversenytermében. A film rendezője, Sipos József tizennyolc évvel ezelőtt került kapcsolatba a Pece-parti Párizzsal Indig Ottó irodalomtörténész, kritikus révén, akivel művészet iránti érdeklődésük hosszú beszélgetésekben, váradi látogatásokban és közös programok szervezésében öltött testet, így például közbenjárásával 2002-ben Richard Clayderman francia zongoraművész fellépésének, 2005 augusztusában egy Boney M–Demjén Ferenc-koncertnek örülhettek a nagyváradiak, 2010-ben pedig a Magyar Kultúra Napján Tolcsvay László látogatott el a városba. 

Sipos József magyar filmrendező, filmproducer, forgatókönyíró 1953. szeptember 2-án született Budapesten. 1979-től az MTV-ben dolgozott gyártási asszisztensként, szerkesztőként, producerként, majd rendezőként. 1986-ban reklámügynökséget, 1991-ben pedig PCN FILM – OK Line Stúdió néven független produceri irodát alapított. 

2002-ben kezdett filmkészítéssel foglalkozni. 2005-ben filmproduceri közreműködésével elkészült A gyertyák csonkig égnek című film, majd 2008-ban rendezte az Eszter hagyatéka című alkotást (Márai Sándor regényei nyomán). Utóbbi díjat is nyert a Salernói Filmfesztiválon (Salernó városának díja, 2008), illetve a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon (közönségdíj, 2009). 

A filmről 

A 2017. szeptember 14-én bemutatott Bartók című magyar dokumentumfilm főszereplője Bartók Péter, a zeneszerző fia, aki a család elutazása óta (hetvenöt éve) az Egyesült Államokban él, és szinte egész életét Bartók életműve gondozásának szentelte. A 92 éves Bartók Péter családja történetéről eddig soha senkinek sem adott interjút, most azonban megrázó vallomásban mesél édesapjáról, Bartóknak az édesanyjához, feleségéhez, szerelmeihez, gyermekéhez és kortársaihoz fűződő kapcsolatáról, a zeneóriás esztétikai hitvallásáról, és arról a személyes tragédiáról, amit Magyarország elhagyása jelentett e hazaszerető ember számára. A film nem pusztán az apa portréja a fiú szemszögéből, hanem gazdag válogatás Bartók levelezéséből és olyan fotóiból, amelyek sehol másutt nem láthatóak.  A rendező elsősorban a dokumentumfilm egyediségére hívja fel a figyelmet, melyet erdélyi és partiumi premierként láthat a nagyváradi közönség. Mint elmondta, „egyetlen csodálatos alkalom volt ez a film az összegzésre”, és örömmel bocsátotta az Egy nap Bartók Bélával szervezőinek rendelkezésére, hiszen Bartók számára nagyon fontos volt Erdély, itt gyűjtötte a legfontosabb és legismertebb népdalait. A bemutató révén pedig (amely hamarosan erdélyi körútra indul) az ezeken részt vevő erdélyi emberek is kifejezhetik jelenlétükkel azt, hogy számukra is mennyire fontos Bartók Béla szelleme, emléke." 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése