Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 6., szerda

Elkezdődött a kert rendezése

Fotó: Alexandru Nitescu 
Fotó: Alexandru Nitescu


"A Püspöki Palota felújításával párhuzamosan egy másik projektet is gyakorlatba ültetnek. A projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország Program támogatásával valósul meg két év alatt." - irja Ciucur Losonczi Antonius a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 



"A fokozatosan egyre látványosabbá váló beavatkozás célja a növényállomány ápolása és fejlesztése, a park turisztikai vonzerejének növelése. A barokk parkot a Püspöki palota körül alakították ki, a 18. században még a püspökség tulajdonában levő telkeken, minden irányba lehetővé téve a fejlődést, bővítést. Annak ellenére, hogy az 1770-as években már napirenden volt a zöldövezetek kialakítása, a levéltári kutatások során csupán olyan tervlapokat sikerült fellelni, melyek igen sommásan adják vissza a park alaprajzát. Konkrét parkrendezési tervet, vagy annak részletesebb ábrázolását mindmáig nem sikerült azonosítani. A levéltári adatokat, térképeket és archív fényképeket tanulmányozva kitűnik, hogy a park számos átalakításon esett át: bővítések, áttervezések, a zöld felületek átrendezése, úgy, hogy jelen állapotában összességében a park – a benne álló két épület stílusával összevetve – jóval kevesebb barokk elemet tartalmaz, túlnyomórészt az angolparkok jellegét és hangulatát idézi.

Mi következik?

A munkálatok keretében megtörténik a növényállomány ápolása, metszése, betegségek kiküszöbölése, a kiszáradt vagy beteg példányok eltávolítása; a barokk ültetési rendnek megfelelő virágágyások kialakítása a püspöki palota tengelyében; bibliai növényekből alkotott tematikus sétány kialakítása a Székesegyházzal párhuzamosan elhelyezkedő virágágyasokban; a sövény kiegészítése, talajjavítás és füvesítés; járdák, sétányok felújítása zúzottkővel, valamint fakéreg mulccsal; a püspöki palota és a Székesegyház főtengelyében egy rendezvények szervezésére is alkalmas kockaköves burkolatú tér kialakítása; a Püspöki Palota mögötti nyári színház, kerti kővázák, mellvédek és lépcsők felújítása; az utcabútorok kiegészítése, egységesítése, komposztáló ládák kihelyezése.
Ez a projekt a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karához tartozó Szarvasi Arborétummal partnerségben, az Interreg V-A Románia-Magyarország Program támogatásával valósul meg. A 2018 júniusa és 2020 májusa között megvalósuló pályázatnak a Püspöki Palota parkjának felújítására vonatkozó költségvetése 773.183 euró."

Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése