Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 19., kedd

Megalázva az édesanyja temetésén - A Városi Temetkezési Vállalat válasza-Incidens a nagyváradi Rulikowski temetőben

Oszkar Ujhelyi a simţit umilinţa în cimitir
Forrás : Jurnalul Bihorean 


Március 14-én temették a városi Rulikowski temető Steinberger kápolnából Újhelyi Oszkár édesanyját.Szerinte megalázták,mert nem engedték be hamarább a kápolnába,a rokonok megérkezése után cserélték ki a szőnyeget,kényelmetlen helyzetbe hozva őket.A Jurnalul Bihorean cikkében olvashatjuk Újhelyi Oszkár panaszos levelét.Az egyik legnagyobb probléma az volt,hogy a panaszos kérte,hogy mélyebbre ássanak.Sokat kellett várni a halottas autóra.Majd az elhantolásnál az egyik sírásóval gyűlt meg a baja, mert a nagyapa koporsójába ütötte az ásóval.A lényeg,Újhelyi Oszkár panasszal élt. 

Városi Temetkezési Vállalat/ Közterület-fenntartó Vállalat válaszát ismerteti a Jurnalul Bihoreanul , melyben Újhelyi Oszkár mindegyik állítását cáfolják.Elismerik viszont,hogy 47 percig kellett várni a halottas kocsira.A lényeg,a panaszosnak nincsen igaza.

Miért foglalkozok ezzel a témával?Mert történtek hasonló esetek,melyek megtörténtek a Rulikowski temetőben.A Városi Temetkezési Vállalat/ Közterület-fenntartó Vállalat dolgozói többször "nem illően" voltak felöltözve,nem "illően " viselkedtek a gyászoló családdal.Nem kritizálok,mert nekem is ott van sírom.rossz hírneve van a városi temetkezési vállalatnak.Az egyik probléma az,hogy a temetkezési vállalatok nem tudnak temetni a Rulikowski temetőben,mert ott a városi temetkezési vállalat temet,ellenben a püspöki temetővel.Lehet,Újhelyi Oszkár talán eltúlozza,mert gyászol. Ilyenkor mindenki másképp éli meg az eseményeket.Nem lehetett volna ezt a kényelmetlen helyzetet szép szóval megoldani?Bocsánatkérés is létezik  ...

Megjelent egy cikk a Bihari Naplóban,melyből több részletet olvashat a botrányos ügyről.

Incidens a nagyváradi Rulikowski temetőben

 



"Egy Nagyváradról elszármazott, Ausztriában élő polgár, Ujhelyi Oszkár nyílt levélben meséli el, hogy milyen megalázó bánásmódban volt része a Rulikowski temetőben édesanyja temetésén. A Közterület-fenntartó Vállalat illetékesei cáfolják a vádakat." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Teljes cikk :

"Ujhelyi Oszkár nyílt levelében azt írja, hogy március 14-én temettette el édesanyját a váradi Rulikowski temetőben. Ő azt kérte, hogy a sírhelyet ássák ötven centiméterrel mélyebbre. Ezért a már kifizetett 850 lej mellett további száz lej „borravalót” adott a sírásóknak, akik mindaddig, míg meg nem kapták a pénzt, mindent megígértek neki, de a pénz átvétele után „úgy kezdtek velem beszélni, mint egy állattal” – fogalmaz Ujhelyi Oszkár. A panaszos azt írja, hogy a sírásók csak 32 centiméterrel ástak mélyebbre, ráadásul az egyik sírásó szitkozódva elkezdte ütni a lapáttal édesanyja sírgödörbe lehelyezett koporsójának a fedelét. A panaszos állítása szerint a sírásók az egész gyászszertartás alatt ittas állapotban voltak. Ujhelyi Oszkár azt írja, hogy a Steinberger kápolnát csak a gyászszertartás előtt tíz perccel nyitották ki, és még azt a kegyeletsértést is elkövették, hogy a szertartás közben jöttek kicserélni a kápolna szőnyegét, ezért a gyászolókat átterelték a kápolna egyik oldaláról a másikra. Ujhelyi Oszkár beszámol arról is, hogy az előzetes megegyezés úgy szólt, hogy három-négy harangkongatás után megjelennek a sírásók, és a végső nyughelyére viszik a koporsót, de a temetői munkások csak negyvenhét perccel a harangkondulás után jelentek meg. Amikor megkérdezte őket, hogy mi a késés oka, mérgesen azt válaszolták, hogy annyi munkájuk van, hogy nem győzik. A levélben a gyászoló megemlíti azt is, hogy a temetés után fél liter pálinkát adott a sírásóknak, akik azonban pénzt követeltek tőle. „Az esetről értesítem a polgármesteri hivatalt, a sajtóhoz fordulok és pert is indítok. Erkölcsi kártérítést kérek, amiért gúnyt űztek az édesanyámból” – zárja levelét Ujhelyi Oszkár.

A másik szemszög

A Rulikowski temetőt is működtető Közterület-fenntartó Vállalat cáfolja a fent említett vádakat. A Liviu Andrica vezérigazgató által jegyzett dokumentumban az áll, hogy Ujhelyi Oszkár édesanyjának a temetése március 14-én 13 órára volt beütemezve a Steinberger kápolnából. A panaszos azt kérte, hogy a standard másfél méteres mélység helyett két méter mélyre ássák a gödröt. A sírásók ezért a plusz szolgáltatásért nem fogadtak el borravalót, mint ahogy azt a panaszos állítja, hanem a temetőgondnoksághoz küldték, hogy fizesse ki a plusz szolgáltatás ellenértékeként a száz lejt. A helyszínen a sírásók mintegy 1,90 centiméter mélységben elérték az oda eltemetett nagyapa koporsóját, és a koporsó megkocogtatásával jelezték, hogy nem tudnak tovább ásni, tehát nem a panaszos édesanyjának a koporsóját ütögették, hiszen az akkor még a kápolnában volt. A sírásók felajánlották neki, hogy amennyiben mélyebb sírgödröt akar, akkor előbb exhumálni kell a nagyapa koporsóját, amibe Ujhelyi Oszkár nem egyezett bele. A vezérigazgató visszautasítja azt a vádat is, hogy a sírásók ittas állapotban lettek volna. Megjegyzi, hogy a temetés után maga Ujhelyi Oszkár adott nekik fél liter pálinkát, ami azt jelzi, hogy a panaszos a helyszínen még elégedett volt a munkájukkal. A kápolnában történteket a Közterület-fenntartó azzal hárítja el, hogy az nem tartozik a temetőgondnokság kezelésébe. Azt azonban elismeri, hogy a gyászolóknak negyvenhét percet kellett várniuk a sírásókra. Ennek oka azt volt, hogy a Steinberger kápolnában a tervezettnél hamarabb, 13.20 perckor ért véget a gyászszertartás, míg a Hasas kápolnában zajló szertartás időben eltolódott, és a sírásók előbb a másik temetésnél kellett elvégezzék a munkát. A Közterület-fenntartó levelében kitér arra is, hogy Ujhelyi Oszkár a temetés után megjelent a temetőgondnokságon és követelte vissza a temetésre kifizetett pénzt, máskülönben a sajtóhoz fordul. A temetőgondnokság felajánlotta neki, hogy szembesítsék a vádakkal a sírásókat, a sofőrt és a temetést felügyelő személyt, de ezt a panaszos szintén elutasította." 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése