Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 3., vasárnap

Miért sötétült el az Őssi sportcsarnok Koós János koncertjén ?

Apa és lánya egy színpadon 
Koós János és lánya,Koós Réka 2016-ban.Forrás : erdon.ro 


Gyászol a magyar zenevilág: elhunyt Koós János,81 éves volt.Több nemzedék nőtt fel dalain.Nagyon népszerű énekes volt.Halála nagy vesztesség számunkra.Nagyon sokan szerették Váradon is. Többször adott koncertet a mi városunkban,mert szerette a váradi közönséget. 

Az 1980-as években adott egy koncertet az új Őssi sportcsarnokban Koós János.Szinte az utolsó pillanatokban tudtunk venni "pult alatt" jegyeket a koncertre.Kitörő taps fogadta Koós Jánost amikor megjelent a "színpadon".A váradi közönség gyorsan szívébe fogadta Janit,aki viszonozta ezt az érzést.Slágereit a közönség együtt énekelte az előadóval.Koós Jánost egy profi zenészekből álló együttes kísérte. Különleges volt számunkra az előre beprogramozott szintetizátor.Az Őssi csarnok sportesemények megrendezésére lett építve,de Koós János technikusai szinte tökéletes hangzású koncerteremmé alakították át.A felejthetetlen koncert végéhez közeledve a Kislány a zongoránál slágerének a befejezéseként a sportcsarnok elsötétült,majd néhány másodperce elteltével Koós János egy száll gyertyával a kezében jelent meg a színpadon jelezve,hogy együttérez velünk,mert sokszor volt áramszünet nálunk.A váradi közönség nagyon elérzékenyült.Koós János a két órás koncert ráadásaként még egy félórát szórakoztatott bennünket.A koncert végén zúgott a taps.Az előadó és a közönség "egy hullámhosszon " volt.A Fáklya újságban jelent meg egy cikk a koncertről.

Ez a koncert egy életre szóló élmény lett számomra.Koós János Erdélyből származott,ezt a tényt soha nem felejtette el,sőt nem is szégyellte.Biztosan lesznek azok közül akik jelen voltak Koós János koncertjén,és jobban emlékeznek.

Koós János és a lánya 2016-ban együtt léptek fel Nagyváradon a Szigligeti Színház színpadán.Ciucur Losonczi Antonius ezt írta a koncertről a Bihari Naplóban : 

"Az igazság kedvéért hozzá kell tegyük azt is, hogy dalt együtt nem énekeltek, pedig biztos érdekes lett volna.

Koós „Jani” hozta a megszokott formáját: nem csupán énekelt, hanem közben anekdotázott, viccelt is, nevetésre késztetve hallgatóságát. Az 1960-ban kezdődött időutazás (a zenei aláfestést Kertész Jancsi billentyűs biztosította) során olyan, közkedvelt és közismert számok csendültek, mint a Mi férfiak, a Kislány a zongoránál, a Kapitány vagy a Gumidominó. Koós Réka pedig értelemszerűen musical- szerzeményekkel dobogtatta meg a műfaj kedvelőinek a szívét, felcsendült például a New York, New York szám, valamint a Kabaré betétdala, és nem csupán, hiszen líraibb vizekre evezve azért olyan magyar slágereket is előadott, mint a Kell még egy szó és az Azért vannak a jóbarátok. Egy megzenésített Ady-verssel, a Héja-nász az avaron című költeménnyel búcsúzott Koós János annak reményében, hogy „30 év múlva ugyanitt találkozunk”.

Forrás : erdon.ro


Koós János közismert énekes és humorista volt.Ki volt ? Ezt olvassuk a Wikipédiában : 

1966-ban (fotó: Novák Mária) 
Koós János : 1966-ban.Fotó : Novák Mária.Forrás : hu.wikipedia.org 

"Koós János, eredeti nevén Kupsa János (Bukarest,1937. november 20. – 2019. március 3.(k. n.)) magyar énekes, humorista, színész. 

Kupsa János néven született 1937. november 20-án, Kupsa János és Bartis Karola gyermekeként. A család Gyergyószárhegyen élt, de szobafestő édesapja éppen Bukarestben dolgozott, amikor várandós felesége meglátogatta, és ott született meg a fiuk. 1941-ben Erdélyből Miskolcra költöztek, ahol édesapja nővére is lakott." 

Teljes cikk : hu.wikipedia.org 

További információk : koosjanos.eloadomuvesz.info 

Nézze meg a több mint száz videót tartalmazó listát a Youtube-on!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése