Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 4., hétfő

Kellemetlenséget okozhat az épülő autópálya - Lesz Szent László szobor a Szent László téren?

 
Csomortányi István és Zatykó Gyula a tegnapi váradi sajtótájékoztatón A szerző felvétele


"Tegnap Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke és Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke tartott tájékoztatót, melynek keretében az épülő autópálya megyénket is érintő vetületeiről, illetve a román püspök-szobrok felállításáról beszéltek." - írja János Piroska a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

"Mint ismeretes, nemrég újból nekikezdtek a Nagyvárad közelében, Bihar és Bors között elhaladó autópálya építésének. A Nagyvárad északi részén elhaladó mintegy 5,5 km autópályát valószínűleg jövő év végére át is adják, azonban nem biztos, hogy a környéken élők igényeinek is meg fog felelni – mondta el Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke. Az autópályára ugyanis nem terveztek felhajtót, a város ezt pótolni fogja. Az autópálya végén kialakítandó felhajtóút a Szatmárnémeti felé vezető út Bihar és Kügypuszta közötti részébe fog torkollni, ez pedig azt jelenti, hogy a Kolozsvár felől érkező teherforgalomnak át kell haladnia mind Biharpüspökin, mind Bihar községen. Ez pedig gondokat okozna az ott élőknek, hiszen kimutatások szerint jelenleg is 14.000 autó halad át naponta Püspökin, ez a szám az autópálya használatba vételekor megduplázódna. Ezzel a problémával az országos közlekedésfejlesztési vállalatnak kellene foglalkoznia, azonban ez nem történt meg, így a város tesz ez ügyben intézkedéseket. Nagyvárad áldoz a probléma megoldására azzal is, hogy állja a város területei mellett a Bihar községhez tartozó területek kisajátítási költségeit is. A várható probléma kiküszöbölésére két lehetőség áll fenn – mutatott rá Zatykó Gyula. A város által a nyugati oldalon tervezett, az autópályába bekapcsolódó út megoldaná a helyzetet, a bürokratikus útvesztők miatt azonban az építendő út kapcsán még csak az engedélyeztetési eljárásoknál tartanak, így a két út átadása között akár egy év is eltelhet, ez idő alatt a megnövekedett forgalom Biharpüspökire szakadna. Ha egyszerre lesz kész a két út, Püspöki megúszná ezt a helyzetet, ennek azonban kicsi a valószínűsége. A harmadik eshetőség az, ha a megépített autópályán nem sikerül egyidőben vámhatóságot kialakítani, így továbbra is a borsi határátkelőt használnák, és csak Magyarországon hajtanának fel az autópályára. A vámhatóság kialakításának elhúzódó folyamata alatt lehetséges, hogy megépülne a kerülőút is – tette hozzá. Elmondta továbbá, hogy a város egy keleti elkerülőutat is készít Bihar község számára, amely mentesíti az ott lakókat a Margitta felől érkező forgalom elől, és így a Szatmár megye felől érkezők is ki tudják kerülni a községet. A kormány nem segít, minden évben „megkurtítja” a városi költségvetést a bevételi oldalon – mutatott rá. Biharpüspöki kapcsán azt is elmondta, hogy a város már egy éve tervezi egy park létesítését a városrészbe, továbbá az elkövetkezőkben utakat is leaszfaltoznak.
Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke hozzátette, hogy a város Biharpüspökit keleti oldalról elkerülő útszakasz építését is tervezi, ez valószínűleg idén meg is valósul. Az útszakasz az Oncsa negyed felől indul és a Reál bevásárlóközponthoz jut ki.

Szent László-szobor

A sajtótájékoztató második témája a Szent László lovasszobor főtéri kihelyezése volt. A helyi tanács megszavazta két új szobor, Roman Ciorogariu és Radu Demetriu püspökök szobrainak kihelyezését, ezen szobrok elhelyezését a görögkatolikus és ortodox egyház is kérte. Mihály vajda szobrát Ferdinánd király szobrával fogják helyettesíteni.
A román közösség egységes kiállásának köszönhetően tehát lesz három román szobor a Szent László téren. Egy ilyen típusú egységet kellene alkossanak a magyarok is ahhoz, hogy legalább esély legyen arra, hogy a városalapító Szent László királynak is szobra lehessen a főtéren – mondta el Csomortányi István. Ahogy azt a múlt év végén bejelentették, támogató aláírásokat gyűjtenek váradi civil, egyházi szervezetektől és politikai alakulatoktól, hogy majd beadvány formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a váradi magyarok szeretnék ezt a szobrot.
Szent László király szobra a polgármesteri hivatallal szemben, a Szent László templom jobb oldalán levő üres területen kapna helyet, kellő távolságra a másik három szobortól, hogy városképileg se okozzon gondot – mutatott rá Csomortányi István.
Eddig több mint húsz civil, egyházi szervezet írta alá a beadványt, segítség lenne, ha további szervezetek jelentkeznének és támogatnák a kezdeményezést. Hozzátette: a román közösségnek nem lehet kifogása a szobor ellen, hiszen amellett, hogy városalapítóról van szó, a minimális elvárás az lenne, hogy a három román főtéri szobor mellett negyedikként egy magyar szobor is helyet kapjon ugyanott. " 

Forrás : biharinaplo.ro

Szent László szobor a Szent László téren?A tájékoztatón egy kis reményt adtak a váradi magyarok számára.Nem a székesegyház előtti Szent László szobor visszahelyezéséről ,hanem egy új szoborról lehet szó.Hát ha a polgármester úr "beadja a derekát" és rábólint az új szobor tervére. Ugyanis Zatykó Gyulával nagyon jó a kapcsolata és némelykor hallgat is rá.Példaként a Rhédey mellszoborra gondolok a Rhédey-kertben.Reménykedjünk '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése