Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 6., szerda

Várad akarja a váradi repteret

Várad akarja a váradi repteret 
"A nemzetközi Tarom járatok megszüntetése a váradi reptérről újabb alkalmat szolgáltatott Ilie Bolojan számára, hogy a helyi önkormányzatnak helyet követeljen a reptér igazgatótanácsában." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Az újságíró finoman fogalmaz a cikkében.Ilie Bolojan "a győztes mindent visz" alapelvnek megfelelően magának és a barátainak karja a nagyváradi repteret.Szerette volna "rátenni a kezét" a megyére,de az RMDSZ árulása miatt nem sikerült.Ha a PNL-vel kötött volna szövetséget,akkor most Mălan lenne Pásztor helyett,és Váradnak lett volna magyar alpolgármestere.Ez nem sikerült,ezért minden eszközzel harcol az RMDSZ ellen. Meddig?2020 májusáig,a következő helyhatósági választásokig.Addig Ilie Bolojan marad Várad teljhatalmú ura a PNL támogatásával.Az eBihoreanul cikkében sokkal erősebben fogalmaz Ilie Bolojan.Teljes cikk : 


"Tegnapi sajtótájékoztatóján reflektált Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere a nagyváradi reptér helyzetére. Elmondta, hogy 2018 januárjában több mint húszezer utas fordult meg a reptéren, míg 2019 januárjában ez a szám ötezerre eset vissza. Éves összehasonlítást is adott (noha ebből az évből még csak két hónap telt el), eszerint 2018-ban 220 ezer utas fordult meg a váradi reptéren, az idén azonban mintegy 60–70 ezer utasra lehet számítani. Kifejtette: a légi forgalom 10–15 százalékos növekedése új munkahelyeket teremt a városban a szolgáltatási szektorban, így értelemszerű, hogy a külföldi járatok kiesése a város fejlődését is visszaveti, ráadásul a Bihar megyei lakosok több kilométert kell utazzanak azért, hogy a debreceni, a kolozsvári, a temesvári vagy a szatmárnémeti reptérről utazzanak. Azt elismerte, hogy az elmúlt években volt egy kisebbfajta válság a személyi légi szállítás piacán, de ha Debrecen, Temesvár, Kolozsvár reptereinek ennek ellenére sikerült növelniük az utas- és járatszámokat, ez azt jelenti, hogy a váradi reptér menedzsmentjével van gond, fejtette ki.

Súlyos problémák

Bolojan felsorolta, melyek azok a súlyos problémák, amelyeket ki kell iktatni ahhoz, hogy pozitív változások történjenek a váradi reptér működtetése tekintetében. Bolojan szerint a legfőbb hiba az, hogy a repteret hozzá nem értő emberek irányítják. Elmondta, hogy a reptér parancsnokán és az ő helyettesén kívül újságíró, könyvelő, topográfus, jogi tanácsadó, biztosítási ügynök, talajjavító szakember és közgazdász végzettségű emberek vannak az igazgatótanácsban, akik ezt megelőzően soha nem tevékenykedtek ezen a szakterületen, ami nagy baj egy olyan kemény globális konkurrenciális közegben, mint a légügyi szállítás. Bolojan szerint az igazgatótanácsban jelen kellene lennie Nagyvárad legnagyobb munkáltatói képviselőjének, a legfontosabb félixfürdői és nagyváradi hotelek képviselőjének és a nagyváradi önkormányzat képviselőjének is, a város pedig anyagilag is támogathatná a repteret, ha bevennék az önkormányzatot a reptér üzemeltetésébe. Ehelyett a megyei tanács pártalapon nevezett ki három RMDSZ-es, egy szociáldemokrata párti és két liberális demokrata kötődésű tagot az igazgatótanácsba. Bolojan gúnyűzésnek minősítette azt, hogy az igazgatótanács 132 ezer lejes juttatást szavazott meg magának, miközben járatok szűntek meg a váradi reptéren. Megemlítette azt is, hogy egyes légitársaságok nem akarnak tárgyalni a Bihar Megyei Tanáccsal, mert a bizalmas tárgyalásokon elhangzó információk kiszivárognak. A polgármester kifejtette, hogy egy új reptér csak akkor tud betörni a piacra, ha a környező reptereknél kedvezőbb reptéri illetékeket kínál a légitársaságoknak. Mint mondta, a váradi illetékek valamivel kisebbek a közelünkben lévő reptereken alkalmazott illetékeknél, de úgy tűnik, ez nem elegendő, ezért még alacsonyabb díjszabásokat kellene bevezetni és alkalmazni mindaddig, amíg a légi járatok be nem járatódnak a reptéren. „Felhívást intézek Pásztor Sándorhoz, a Bihar Megyei Tanács elnökéhez, hogy üljünk le a tárgyalóasztalhoz, hogy lássuk, mit tudunk tenni” – fogalmazott végül Ilie Bolojan. Arra a kérdésünkre, hogy ki lenne konkrétan az a személy, akit a nagyváradi önkormányzat jelölne a reptér igazgatótanácsába, Ilie Bolojan csak ennyit mondott: „Egy szakértő”."

Forrás : erdon.ro 

Ilie Bolojan sajtótájékoztatója 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése