Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. március 12., kedd

Az országos kongresszusra és a helyhatósági választásokra készül a Bihar megyei Néppárt

 
"Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete az országos kongresszusra és a helyhatósági választásokra való készülődés jegyében tartotta tisztújító küldöttgyűlését vasárnap. A megyei elnök úgy értékelte, a kialakult politikai helyzetben, nem kizárt, hogy a megyei tanácsban és a nagyváradi városvezetésben a Néppártra hárul a magyar közösség képviseltének felelőssége." - olvashatjuk a Debrecen Nagyváradi Értesítőben.Teljes cikk : 

"A néppárt Bihar megyei szervezetében, március 10-én, vasárnap az 52 tagú megyei küldöttgyűlés újraválasztotta megyei elnöki tisztségébe Csomortányi Istvánt, az Pap Sándor (Érmihályfalva), Bíró Ferenc (Hegyköcsatár), Zahari Jakab (Tenke), valamint Nagy Zoltán (Nagyvárad) és Habinyák István (Nagyvárad) kapott bizalmat. Majd megválasztotta a 30 fős bihari küldöttséget is a Néppárt március 23-án, Nagyváradon sorra kerülő kongresszusára és Szilágyi Zsoltot, a Néppárt jelenlegi elnökét jelölték a pártelnöki, Zatykó Gyulát pedig alelnöki tisztségre.

Csomortányi István, újraválasztott megyei elnök, helyzetértékelő beszámolójában kifejtette, a bihari magyarok olyan helyzetben vannak, hogy akár az is előfordulhat, hogy az RMDSZ és a megye legerősebb román pártja, a PNL közötti konfrontáció miatt, a Néppártnak kell biztosítania a magyar vezetői jelenlétet a megyei tanácsban. Úgy értékelte, mivel az RMDSZ választási ígéreteiből semmi nem valósult meg, nagy szükség lenne arra, hogy a megye végre elinduljon a fejlődés útján. Három év alatt egyetlen új ipari park sem épült, nem létesültek munkahelyek, ezért az Érmellék és a Berettyó-mente falvaiból 50-60 kilométeres távolságokról ingáznak nagyváradi munkahelyekre az emberek, vagy éppen külföldön kénytelenek a megélhetésüket keresni. Ezen sürgősen változtatni kell. Nagyváradon viszont szemmel látható fejlődés van, ami – szeretjük vagy sem – garantálja a jelenlegi nemzeti liberális városvezetés újraválasztását. Mivel az RMDSZ elvesztette tárgyalóképességét, ebben a helyzetben, a magyar alpolgármesteri szék visszaszerzésére, az erős magyar érdekképviseletre csak úgy nyílik esély, ha a Néppárt sikerrel száll versenybe a helyhatósági választásokon. Leegyszerűsítve: magyar alpolgármester akkor lesz ismét Nagyváradon, ha a Néppárt bekerül a városi tanácsba.

A küldöttgyűlés résztvevői megfogalmazták, hogy a helyi tanácsokban a továbbiakban is csak a lakosság érdekeit szolgáló javaslatokat támogatják. Biharnak békés polgári viszonyokra, együttműködésre, a magyaroknak pedig elsősorban jól fizető munkahelyekre, a fiatalok helyben maradását segítő programokra van szüksége, ugyanakkor a Néppártnak azt is szem előtt kell, tartania, hogy a munkaerő, főleg a fiatalok elvándorlása, valamint a bukaresti rossz kormányzati döntések az idősebb korosztályt is nehéz helyzetbe hozták, ezért problémáikra a jövőben is kiemelt figyelmet fordítanak – hangsúlyozták a jelenlévők.

A közelgő európai parlamenti választások kapcsán többen sérelmezték, hogy nem született meg a magyar összefogás listája. Zatykó Gyula elmondta, hogy a Néppárt abszolút nyitottsággal állt a kérdéshez, többször is tárgyalni akart az RMDSZ-szel a témában, nem értik az elutasítást, hiszen a Néppárt csak a nem bejutónak minősített harmadik helyet kérte az esetleges közös listán."

Forrás : denagy.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése