Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. január 11., péntek

Programok a Magyar Kultúra Ünnepe kapcsán

Balról jobbra: Szentei Tamás, Muraközi István, Szabó Ödön és Demian Zsolt a tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele 
"Az RMDSZ, a berettyóújfalui, a margittai és a debreceni önkormányzatok, partnerségben kulturális intézményekkel, iskolákkal és civil szervezetekkel, idén is megrendezik A Magyar Kultúra Ünnepségsorozatot. Csak Váradon 23 esemény lesz január 16–29. között." - irja Ciucur Losonczi Antonius a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 


"A szervezők a részleteket csütörtök délelőtt ismertették az RMDSZ Sas-palotabeli székházában tartott közös sajtótájékoztatójukon.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke felidézte, hogy az együttműködés jó néhány évvel ezelőtt először Nagyvárad és Berettyóújfalu között bontakozott ki, majd később mint ezek testvérvárosai csatlakozott Debrecen és Margitta. Először csak egy napra korlátozódott, az utóbbi időben azonban több mint egy hétig tartó rendezvénysorozattá nőtte ki magát A Magyar Kultúra Ünnepe, mely méltán nevezhető a térség kulturális fesztiváljának, hiszen idén például csak Váradon 23 program várható.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere jelezte, hogy náluk zenei, képzőművészeti és irodalmi jellegű rendezvényekre kell számítani, szintén egy széles körű együttműködés – az önkormányzat civil szervezetekkel és magánszemélyekkel fogott össze –, eredményeként. Mint mindig, most is lesznek váradi vonatkozású programok is Újfaluban. Így január 21-én, hétfőn helyi idő szerint 10 és 11 órától A Holnaptól napjainkig – 100 éve halt meg Ady Endre címmel Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője tart rendhagyó irodalomórákat középiskolásoknak a Bihari Népfőiskola szervezésében, 15 órától pedig a Mozi Galériában Érzetek képe címmel Csathó Töhötöm váradi festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás, melyen beszédet mond Gavrucza Tibor képzőművész, a Tibor Ernő Galéria művészeti vezetője.

Szentei Tamás, a debreceni önkormányzat kulturális osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a Magyar Kormány kiemelt figyelmet fordít a kulturális alapellátó rendszerek megerősítésére és támogatására, és ez természetesen Debrecenre is vonatkozik. A cívis városban január 22-re, keddre koncentrálódnak a programok, melyeket a Református Hittudományi Egyetem által a Református Kollégiumban szervezett emlékünnepség és koszorúzás, valamint a Kodály Filharmónia műsora a Kölcsey Központban foglalnak keretbe. Amúgy 2019. január 1-től Debrecen öt hónapon keresztül zajló eseményfolyammal emlékezik arra, hogy 170 évvel ezelőtt, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején az ország ideiglenes fővárosa volt, és ezen programok több eleme Váradon is megjelenítődik majd a Festum Varadinum idején. Szintén Várad és Debrecen kapcsolatát erősíti, hogy dr. Papp László polgármester jóvoltából 30 itteni diák is ingyenesen megtekintheti majd Munkácsy Mihály Golgotáját, mely nemzeti kincs éppen a héten került állami tulajdonba.

Margittán

Demian Zsolt margittai RMDSZ-elnöktől megtudtuk, hogy január 19-én, szombaton Angyal Aslociciu Anikó, Bánházi Gyöngyi, Silaghi Stelian és Papp Gábor helyi festőművészek alkotásaiból nyílik tárlat a Művelődési Házban. Január 20-án, vasárnap 18 órától szintén a Művelődési Házban tartják a gálaünnepséget és adják át A Magyar Kultúráért Díjakat, illetve fellép a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes az Ember az embertelenségben című táncszínházi előadással, köszönhetően a Boda Gergely megyei tanácsos által vezetett VIDIFISZ-nek. Ingyenes belépők a helyi RMDSZ-irodában igényelhetők. Január 21-én, hétfőn 11 órától szintén a Bekecs a Művelődési Házban Legendák kertjében címmel a Székelyföldi Legendárium történeteit dolgozza fel iskolások számára. Január 22-én, kedden pedig a Horváth János Elméleti Líceumban lesznek programok 8, 10 és 12 órától.

Nagyváradon

Nagyváradon a tanintézetekkel, közintézményekkel, az RMDSZ Nőszervezettel és a civilekkel összefogva lesznek események – közölte Szabó Ödön. Idén is meghirdetik a középiskolák számára a Himnusz-klubot, és január 22-én, kedden 19 órától a színházban szervezett gálaesten díjakat adnak át. Január 16-án, szerdán 17 órától a filharmóniában Hegedűs Endre zongoraművész, zenepedagógus játszik népszerű darabokat óvodásoknak, szülőknek és óvónőknek. Január 18-án, pénteken 18 órától a Bunyitay könyvtárban mutatják be Székely Ervin Szerelmes szakácskönyv szingliknek című könyvét. Január 21-én, hétfőn 11.30 órától az Ady-líceumban megnyitják az Ady-évet. Január 22-én, kedden 10 órakor A magyar kultúra művészetisen címmel a Művészeti Líceumban nyílik rendhagyó kiállítás, 13 órakor rendhagyó irodalomóra kezdődik a Mihai Eminescu Főgimnáziumban, 17 órakor pedig Nagyváradtól Debrecenig címmel Kocsis Csaba berettyóújfalui művész fotóiból nyílik tárlat a Tibor Ernő Galériában. Január 24-én, csütörtökön Bartók-estnek biztosít helyszínt a filharmónia. 19 órától a család hagyatékában levő, eddig a közvélemény által nem látott 40 olyan fotóból nyílik kiállítás, melyek Svájcban készültek a zeneszerzőről. 19.15 órától Thurzó Zoltán zongoraművész lép fel, majd 19.45 órától romániai premierként levetítik Sipos József Bartók című filmjét, melyben Bartók Péter vall az édesapjáról. A MKÜ részét képezi a MAFESZT II, vagyis A Magyar Színházi Szövetség szakmai találkozója. Az ennek részét képező előadásokra belépőjegyet kell vásárolni, bővebben ezekről egy másik mai cikkünkben olvashatnak.

A MKÜ fővédnökei dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, védnökök Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő és Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere. A váradi programokat Kecse Gabriella városi tanácsos, az újfaluiakat Kolozsvári István kulturális menedzser koordinálják. Médiapartner a Bihari Napló." 

Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése