Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. január 8., kedd

Hisztériakeltés zászlóügyben - Nagyavárad nem a tolerancia városa?

DE NEATINS. După ce drapelul Ungariei (primul din stânga) arborat la sediul UDMR Bihor a fost rupt, furat şi ars în mai multe rânduri, politicienii l-au mutat mai sus, alături de celelalte trei steaguri, aşa încât vandalii să nu mai ajungă la ele. Acum rămâne de văzut dacă prefectul Ioan Mihaiu, obligat prin lege să sancţioneze ilegalitatea arborării lui, îl va da jos 
Forrás : eBihoreanul

Halljátok, románok? Magyarországon loboghat a román zászló!

Három zászló a méhkeréki községházán (Fotó: bekesbihar.hu)



Napok óta tart a hisztériakeltés Nagyváradon a zászló-égetési kísérlet miatt.A vád,törvényellenes a magyar zászló kitevése az RMDSZ nagyváradi székház homlokzatára.A helyi román sajtó nagyobb része az RMDSZ-t teszi felelőssé a történtekért,mert provokálta a rendesen viselkedő ,igaz egy kicsit alkoholos mámorban levő fiatal lányt,aki felakarta gyújtani az alacsonyan levő magyar zászlót.Nem tudta, mert a videózó fiatalember megakadályozta.A videón jól láthatók a részletek.A helyi rendőrség megmozgat mindent és mindenkit,de még nem tudta azonosítani az elkövetőt.

Zatykó Gyula,a polgármester úr tanácsadója magyar ügyekben világossá tette a véleményét.Idézem : 

"Ha én a város buliköz­pontjában szórakozó ittas fiatalok által zaklatott (magyar) zászló lennék, nemcsak zaklatóimra haragudnék, hanem azokra is, akik az elmúlt harminc évben a hatalomban vagy annak közelében voltak, de semmit sem tettek azért, hogy megvédjen a törvény. Azokra is, akik politikai szövetségeseiktől mindvégig eltűrték és ma is eltűrik, hogy az iskolákban, a templomokban, a sajtóban háborítatlanul folytassák az ifjúság magyarellenes agymosását." Teljes cikk : biharinaplo.ro 

 

A legújabb cikkében az eBihoreanul a prefektustól kéri számon az RMDSZ megbüntetését és a magyar zászló eltávolítását. Mi az oka annak,hogy a prefektúra nem lépett az ügyben?A prefektus,Ioan Mihaiu szabadságon van január 14-ig.  

A Bihoreanul lap,ha alkalma nyílik,éles kritikába részesíti az UDMR-t.Nincs ez másképp most sem.Nagyvárad büszke volt,hogy a tolerancia városának tekintették.Sajnos egyre jobban látszik,hogy a ló túloldalára esik.A váradiak most aratják le az Aranykorszak gyümölcseit,mert az 1970-es és 80-as években sok tízezer embert Nagyváradra "betelepítettek" Kelet és Dél Romániából az iparosítás jegyében.A statisztika szerint  1966-ban magyar többségű,1977-ben román többségű volt Nagyvárad.

A nacionalizmus ismét feléledt,mely nem jó jel a jövőre vonatkozóan.Ez történik a XXI. század elején,amikor hat hónapig Románia látja el a soros elnökséget az Európai Unióban.A bejegyzésben az első fotón látják a magyar zászlót,mely magasabban van mint volt.A második fotón a méhkeréki községházán három zászlót látnak,mert senkit sem sért a román zászló.Miért? Idézek az egyik cikkből : 

 

"A kelet-magyarországi Méhkerékről írt a Gandul című román hírportál kedden, amely megállapította, hogy a magyar állami intézményeken jól megfér egymás mellett a magyar és a román állami zászló egyaránt. A portál szerint miközben Bukarestben és Budapesten "felelőtlen politikusi nyilatkozatok" táplálják a székely zászló körüli vitát, a magyarországi Méhkerék községben évtizedek óta jól megfér egymás mellett a magyar és a román zászló, valamint az Európai Unió lobogója. A lap emlékeztet, hogy a községben a román kisebbség tagjai alkotják a lakosság többségét.

Netye Bertold alpolgármester a portálnak elmondta: az ott élő magyaroknak soha nem volt semmi bajuk a román zászlóval, amely a községházára is ki van függesztve. "Amióta tudom magam, a román zászló is ki van függesztve a magyar lobogó mellé valamennyi közintézményre" - mondta az alpolgármester, akit a portál idéz." 
Teljes cikk : civishir.hu 


A fővárosi Adevărul lap riportot készített 2013-ban a magyarországi románok helyzetéről Magyarországi románok,hazátlan emberek címmel. Idézem a cikk bevezetőjét : 

"A magyarországi románok nem akarnak politikáról beszélni, sem a Magyar Gárdáról, sem Andrei Şagunaról, akinek, valaha, szobrot is akartak állítani, ami a mai napig sem valósult meg (valójában Körösszegapátiban mégis szobrot állítottak neki – E-RS). Nem. Ők csak békében akarnak élni, ha pedig ehhez le kell mondaniuk egy-egy szentről, vagy a nyelvről, akkor legyen." 

  
(adevarul.ro)

Érdekes a zászlóval kapcsolatos megjegyzés : "
Méhkeréken minden épületen, amely valamilyen intézmény székháza, három zászló van: egy magyar, egy román, és egy EU-s. Így van ez emberemlékezetek óta és sohasem volt gond, mint a templomi zászlóval." 
Teljes cikk : eurocom.wordpress.com 

Nagyvárad nem a tolerancia városa?Remélhető,hogy "rendezik " az zászlóügyet,és az élet visszatér a megszokott "kerékvágásba",és továbbra is békében élhetünk sokáig Váradon ...


Videó a történtekről 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése