Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. január 6., vasárnap

Alexandru Ioan Cuza büntetőtörvénykönyvéről

Alexandru Ioan Cuza fejedelem. Forrás : ro.wikipedia.org 


Megosztottam egy cikket Alexandru Ioan Cuza fejedelem büntetőtörvénykönyvéről, melyet azért vezetett be, hogy visszaszorítsa az új államban, az egyesített fejedelemségben a korrupciót. A cikkben az olvasható ,hogy akit korrupción kaptak, elvesztette az állását és a nyugdíját, sőt börtönbüntetést kaphatott. A másik súlyos büntetés az volt, hogy a kárt vissza kellett fizetni ,melyet jótékonysági alapítványoknak utaltak át. Nagyon sokan elolvasták, megosztották, vagy hozzászóltak. Ez azt jelenti, hogy érzékenyen érinti az embereket a korrupció. A mindennapi életünk része lett, sőt a román állam megakarja bocsájtani a bűneiket.Minden áron amnesztiát szeretnének a centenáriumi évben.

A magyar nyelvű Wikipédián olvashatjuk Alexandru Ioan Cuza rövid életrajzát. Idézek :"1864: Románia első alkotmánya, polgári törvénykönyv és büntetőtörvénykönyv"

a fejedelem életétéről. Idézek a cikkből :
"Prin reorganizarea justiţiei au luat fiinţă judecătoriile de plasă, tribunalele judeţene, curţile de apel, curţile de juraţi şi Curtea de Casaţie, care era totodată şi instanţa de recurs. Adoptarea Codurilor penal, civil şi comercial, ce au intrat în vigoare din anul 1865, a însemnat modernizarea sistemului judiciar. "

A cikkben azt olvashatjuk, hogy Alexandru Ioan Cuza törvénye nem sokáig volt érvényben, mert a barátnője családját kiemelkedő tisztségekbe helyezte, megkerülve a törvényt. Korrupciós ügybe keveredett, lemondott és elhagyta az országot.Meg volt a politikai akarat, de a korrupció lett a győztes. Idézek a törvényből :

"Art. 142 – Orice funcţionar, oficial public sau agent al guvernului, care făţiş sau prin acte simulate, sau prin interposiţiune de persoane, va fi luat sau primit vreun interes oarecare în acte, adjudecţiuni, întreprinderi, sau regii, cu a căror administrare sau priveghiere totală sau parţială este sau a fost însărcinat în timpul săvârşirii faptei, se va pedepsi cu închisoarea de la şase luni până la doi ani, şi cu amendă […]. Către acestea se va declara incapabil pentru totdeauna a mai ocupa funcţii publice”. „Banii sau darurile se vor lua pe seama spitalelor sau caselor de binefacere”  De asemenea, funcţionarii care primeau cadouri sau alte foloase pentru a facilita emiterea de diferite acte sau alte forme de sprijin erau condamnaţi la ani grei de închisoare, nu mai puteau ocupa funcţii publice şi îşi pierdeau şi pensia: „Despre mituirea funcţionarilor publici (secţiunea IV)"

„Dacă mituirea s-a urmat asupra unui judecător sau jurat pronunțând în materii criminale în favorea sau în contra acuzatului, pedeapsa va fi maximul închisoarei și pierderea dreptului de a mai fi admis în serviciu pe toată viața; el va pierde și dreptul la pensiune. Dacă mituirea s’a urmat asupra unui jurat pronuntând în materii de expropriațiune, pedeapsa va fi închisoarea dela un an până la doi ani, pierderea dreptului de a mai fi admis în serviciu pe toată viața și a dreptului de pensiune”.


Milyen jó lett volna, ha ma is érvénybe volna!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése