Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. január 20., vasárnap

Mária királynő élete és szobra a Bémer téren

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, égbolt és túra/szabadtéri 

A Bémer tér közepén áll Mária királynő szobra,vagy Regina Maria 2012 óta.Hivatalosan Regele Ferdinand I. tér,de a váradiaknak Bémer tér maradt a neve.Miért? 

"A Helyi Tanács 1995-ben a Regele Ferdinand névre „keresztelte”, noha Ferdinánd román király nevét a két világháború között a Fő utca viselte, nem ez a tér. De ezen már nincs mit csodálkozni, hiszen a rendszerváltás utáni egyik önkormányzatnak sem volt erőssége a helytörténeti ismeret és a következetesség az utcák és terek nevének megváltoztatásakor." 
Forrás : varadlap.ro 

Hogyan és miért került Mária királynő szobra a Bémer térre?A Történelemportál : 
 
Mária királynő szobra a felavatás előtt.Forrás : tortenelemportal.hu 

nnepélyes külsőségek között avatják fel ma Mária román királynő új szobrát Nagyváradon. A trianoni országvesztésben kulcsszerepet játszó nő szoboralakját a nyakánál fogva emelték a talapzatra néhány nappal ezelőtt a Bémer téren." - írja Balázs D. Attila.Pikáns része is van a cikknek,de azt nem idézem.Ezt tudjuk meg : 

"Nagyvárad 1944-es román megszállásának napjára, azaz október 12-re időzítették a királynő szobrának a felavatását. A városnapi (!) eseményen részt vesz a román királyi család több tagja is." 

"Maga a szobor 2,6 méter magas, talapzata pedig 2,5 méter. Az emlékmű a királynőt egy pergamentekerccsel a kezében ábrázolja, ezáltal is emlékeztetve a trianoni döntésre." 

"Marie Alexandra Victoria (1875–1938) edinburgh-i, brit és szász–coburg–gothai hercegnő, házassága révén Románia királynéja, az első világháborút követő Párizs környéki béketárgyalások alatt sajátos diplomáciai mesterkedéseivel járult tevőlegesen hozzá a történelmi Magyarország szétszakításához. A trianoni határok kialakításában döntő szerepet játszott 1919-es párizsi látogatása." 

"Közbenjárásának köszönhetően Románia megszerezte Erdélyt, Besszarábiát, illetve Bukovina és a Bánság egyes részeit." 

A cikk egy kissé barátságtalan,de a Mária királyné szobrának az elhelyezése is a Helyi Tanács részéről.Eredetileg nem ez a szobor került volna oda,de Ilie Bolojan "közbeszólt",mert neki a fiatal királyné szobra tetszett.Meglehet jegyezni,hogy a győztes szobrász perelte az önkormányzatot,mert a listán a második helyen végzett szobort helyezték a Bémer térre.Ezért nagy elismerésben részesült Ilie Bolojan polgármester a román királyi család részéről.

A cikk nem a legjobb színben tünteti fel Mária királynét.Ki volt Mária királyné?Az életrajzában ezt olvashatjuk a Wikipédián : 
Mária királyné koronázási portréja 1922-ben 
Mária királyné koronázási portréja 1922-ben.Forrás : hu.wikipedia.org 

„Nagy” Mária román királyné, született Mária edinburghi hercegnő (angolul: Princess Marie of Edinburgh, németül: Prinzessin Marie von Sachsen–Coburg–Gotha, románul: Regina Maria a României, teljes nevén Marie Alexandra Victoria; Ashford, 1875. október 29. – Sinaia, 1938. július 18.) edinburghi, brit és szász–coburg–gothai hercegnő, házassága révén Románia királynéja." 

Mária királynő magánéletével kapcsolatban több pikáns történeteket jegyeztek fel,melyeket "mélyen agyonhallgatnak".A királynőről csak jót lehet írni,mert tabu téma.A Wikipédia cikkében ez olvasható:

"A román uralkodó unokatestvéréhez, II. Vilmos német császárhoz fordult segítségért, aki Mária hercegnőt ajánlotta feleségként. 1893. január 10-én Ferdinánd herceg három esküvői szertartás – polgári, katolikus és protestáns – keretében Sigmaringen kastélyában házasságra lépett Mária hercegnővel. Kapcsolatukból hat gyermek származott:" 

A cikkben utalásokat olvashatunk a botrányairól : 

"Annak ellenére, hogy hat gyermekük született, Ferdinánd herceg és Mária hercegné házassága mégsem volt boldog. Az utolsó gyermek, Mircea herceg születése előtt a hercegné viszonyt folytatott Barbu Știrbey herceggel és politikussal; Mircea hercegnek pedig barna szeme volt, szemben Ferdinánd és Mária kék szemszínével. Ilona hercegnő biológiai apjáról a történészek máig vitát folytatnak; noha a hercegnő későbbi elmondása szerint ténylegesen Ferdinánd király leánya volt. Mária hercegné bensőséges viszonyban állt egy amerikai színésznővel, Loie Fullerrel is; a szóbeszéd szerint a kapcsolat kettejük között több volt puszta barátságnál." 

Miért tartják nagynak a román Mária királynét?Ezt olvashatjuk : 

"A háború végeztével Ion Brătianu miniszterelnök segítségül hívta a királynét Versailles-ba, hogy az uralkodóné képviselje országát és járjon el érdekében a nagyhatalmak vezetőinél. A királyné lépése nagy szenzációnak számított, a sajtó a „Regina soldat” nevet adta a királynénak, utalva ezzel politikai szerepvállalására. Közbenjárásának köszönhetően Románia megszerezte Erdélyt, Besszarábiát, illetve Bukovina és a Bánság egyes részeit."  

Teljes cikk: hu.wikipedia.org 

Mária királyné Versailles-ba nagy érdemeket szerzett,mert kiszolgálta a nagy hatalmak igényeit,és  Románia oldalára tudta állítani a nagy hatalmak képviselőit.Az utóbbi években a Mária királynő kultusza megerősödött. Nagyváradon szobrot emeltek a tiszteletére,mely ott lesz az átalakított Bémer téren nagyon sokáig.A királynő tisztelői biztosan nem örvendenek a Descoperă cikkének. 
Képtalálat a következőre: „Bémer tér” 
A Bémer tér látványterve,melyen látható Mária királyné szobra is.Forrás : oradea.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése