Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. január 9., szerda

Áll a bál az EMNP és az RMDSZ között a nagyváradi zászlóügyben

 

Az RMDSZ Bihar megyei székháza Nagyváradon a magasabbra költöztetett lobogókkal • Fotó: RMDSZ
Az RMDSZ Bihar megyei székháza Nagyváradon a magasabbra költöztetett lobogókkal • Fotó: RMDSZ(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronika.ro/erdelyi-hirek/all-a-bal-az-emnp-es-az-rmdsz-kozott-a-nagyvaradi-zaszlougyben)

"Heves pengeváltás folyik a magyar politikai alakulatok között a tavalyi év utolsó előtti napján Nagyváradon történt zászlóégetési kísérlet kapcsán, amely újabb ürügyet teremtett az EMNP és az RMDSZ közötti csatározásra." - irja a Krónika.Teljes cikk :

"Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke szerdán elutasította Cseke Attilának, az RMDSZ Bihar megyei elnökének egy nappal korábban tett kijelentését, miszerint a néppárti politikus közösségi oldalán azt írta: a magyar zászlót provokációra használja az RMDSZ. Az RMDSZ szenátora keddi nagyváradi sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy akkor ilyen alapon a Tőkés László európai parlamenti váradi irodájára kitűzött magyar lobogó is provokációnak számít.

Az Ilie Bolojan magyarságügyi tanácsadójaként is tevékenykedő Zatykó szerint Cseke a magyar nemzeti lobogó védelmében megfogalmazott Facebook-bejegyzésével ellentétes, rosszindulatú értelmezést magyarázott bele a szövegébe. HIRDETÉS „Hogy a további félreértést, vagy szándékos félremagyarázást eloszlassam, egyértelműsítem, hogy zászlónk védelmében közölt bejegyzésemben azt írtam, nem szeretném, ha a zászlót bárki is provokációra használná és ki is fejtettem, hogy nacionalizmusuktól megrészegült „hazafiak”, vagy az éjszakai szórakozóhelyeken elfogyasztott alkoholtól „beindult" fiatalok provokációjára gondoltam” – szögezte le közleményében a néppárti politikus.

Zatykó Gyula hozzátette, a bukaresti törvényhozásban 1990 óta jelen lévő RMDSZ-t egy dologban tartja felelősnek, mégpedig abban, hogy a román parlament jogilag a mai napig nem biztosította a magyarság nemzeti jelképeinek szabad használatát, dacára annak, hogy a szövetség képviselői majd minden kormányt kiszolgáltak. Az EMNP alelnöke leszögezte, felelőtlenségnek tartja, hogy a nagyváradi éjszakai élet központjában, kocsmák tőszomszédságában, bárki számára elérhető magasságba tűzte ki székházára az RMDSZ a magyar zászlót. Ezáltal ugyanis szerinte megfosztották méltóságától, kitéve a részeg randalírozók rongálásának.

Az EMNP és az RMDSZ közötti politikai ellentét Nagyváradon a legmélyebb, amit többek között az is táplál, hogy miközben a néppárt együttműködik Ilie Bolojannal, a megyeszékhely liberális (PNL) polgármesterével (Zatykó ennek alapján lát el tanácsadói teendőket az elöljáró oldalán), az RMDSZ ellenzékben politizál a PNL-es többség irányította helyi képviselő-testületben, és fagyos viszonyt ápol Bolojannal. Mint ismert, december 30-ára virradóra megpróbálták felgyújtani az RMDSZ Bihar megyei székházára kitűzött magyar zászlót a nagyváradi Fekete Sas Palotában, ám egy fiatalember időben megakadályozta, hogy a lobogó lángra kapjon.

Az RMDSZ területi szervezete videófelvételt is közölt, amelyen látható, amint egy fiatal nő székre felállva egy öngyújtó lángjával próbálja meggyújtani az épület falára kifüggesztett piros-fehér-zöld zászlót. Az incidens után az RMDSZ ipari alpinista segítségével magasabbra tetette a zászlót; a rendőrség azóta sem azonosította a tettest."

Forrás : kronika.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése