Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. január 1., kedd

Magasabbra helyezték a magyar zászlót Nagyváradon, feljelentést tett az RMDSZ és a néppárt is - A zászló marad '

 


"Mint ismert, vasárnapra virradó éjszaka egy fiatal lány megpróbálta felgyújtani az RMDSZ Bihar megyei székházára kitűzött magyar zászlót a nagyváradi Fekete Sas-palotában, ám egy fiatalember időben megakadályozta, hogy a lobogó lángra kapjon "- írja a Krónika.Napok óta ez az egyik fő téma Váradon és az országos sajtóban.Elemi erővel tört fel a nacionalizmus,melyet talán azzal lehet megoldani,ha azonosítani tudják az elkövető lányt,aki lehet az ital vagy drog hatására követte el a "bűntényt". Most a rendőrségen a sor.A videó segítségével sikerülhet,ha akarják.Nem csodálkoznék,ha az elkövetőt nem tudják "kézre keríteni",mert nem ez a fő feladatuk.Annyira felborzolta a kedélyeket,hogy nincs más hátra,lépni kell.Jó volna ,ha megoldanák ezt a helyzetet,hogy ismét békében élnének a magyarok és a románok Váradon.Az RMDSZ lépett,feljebbre helyezték a zászlókat.Feljelentés tesz mindkét magyar párt.De a szívekből és az elmékből nagyon nehéz "kigyomlálni" a nacionalizmust.Teljes cikk : 

"Az RMDSZ Bihar megyei szervezete hétfőn feljelentést tett az incidens ügyében. Az alakulat közleménye szerint világossá tették a nyomozóknak: elvárják, hogy minél hamarabb találják meg a tettest vagy tetteseket és vonják felelősségre azokat. 

„Az RMDSZ Bihar megyei szervezete továbbra is hitet tesz a szülőföldön való békés együttélés mellett, de egyértelművé tettük, tesszük mindenki számára, hogy ragaszkodunk nemzeti szimbólumainkhoz és azok használatához” – közölte az RMDSZ, hozzátéve: minden provokáció, nyomásgyakorlás ellenére sem hátrálnak meg, és a zászló marad. 

Hétfő délután ugyanakkor a szövetség arról adott hírt, hogy ipari alpinista segítségével az eddiginél magasabbra helyezték a lobogókat az RMDSZ Bihar megyei székházának bejáratánál, hogy illetéktelenek ne érhessék el. 

A történteket követően az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete nevében Csomortányi István elnök tett rendőrségi feljelentést ismeretlen elkövető ellen. A politikus közölte, a Bihar megyei rendőr-főkapitányságtól arról kapott tájékoztatást, hogy bűncselekmény elkövetése miatt indítottak nyomozást, melyet január 3-án, a 2019-es esztendő első munkanapján, a Bihar megyei törvényszéki ügyészségre továbbítanak. A nyomozást a büntető törvénykönyv 253. cikkelyének 1. és 4. bekezdése szerinti rongálás és gyújtogatás miatt indították el. 

Ugyanakkor az EMNP feljelentésében a Btk. 369. cikkelye szerinti bűncselekmény, azaz gyűlöletre való felbujtás miatt is feljelentést tett. „A magyar nemzeti lobogó nem csupán a magyar állam, de a teljes magyar nemzet jelképe, közösségi jelkép, melyet nyilvánosan, célzatosan a magyar nemzeti közösség elleni cselekmény formájában kíséreltek meg felgyújtani. Tekintettel arra, hogy a rendőrségi eljárás ezt a rongálásnál sokkal súlyosabb cselekményt nem érinti, a Néppárt január 3-án, az említettek miatt, önállóan is feljelentést tesz az ügyészségen” – közölte hétfőn az alakulat." 

Forrás : kronika.ro 

Mi lehet a megoldás?Talán az,ha törvényes eszközzel "rendezik " az ügyet,az elkövető megkapja a megérdemelt büntetését.A zászlókat magasabbra tették fel,hogy hasonló eset ne történjen meg. Az RMDSZ hajthatatlan marad,mert a magyar zászló marad, amely célpont lehet részeg és drogos fiataloknak.A térfigyelő kamerák figyelnek,de lehet akkor nem,amikor kellene.Lépjünk tovább,ha lehet,mert előttünk a 2019-es év.Van egy olyan veszély,melyre számíthatunk,erősödni fog a nacionalizmus.Nagyon nehéz kiegyensúlyozottan cselekedni,amikor olyan hozzászólásokat olvashatunk a Bukarestben megjelenő Adevărul lapban,melyek aggodalomra adhat okot.A hozzászólások egy nagyobb részét törölni kellett,mert megszegték a törvényeket.Néhány hozzászólást idézek : 

"Parerea mea educata este ca Ungurii Mongoli ca tine trebuiesc trimisi la ULAN BATOR,in MONGOLIA" 

"sa fie toti expulzati din Romania ca si asa sunt straini de neam si tara asta . Mongolia Ii asteapta pe acesti venetici"

n Romanica sunt zeci de mii de bozgori care vor sa incendieze drapelul Romaniei si unii chiar au reusit. Mai avem si noi putini extremisti dar bozgorii sunt cam toti extremisti la fel ca tinara asta.
Milyenek lehettek a törölt hozzászólások?Angol nyelvű idézeteket is olvashatunk.Sajnos nem értem,és ezért nem is idézem. Nagyobbrészt fiatalok írták a XXI. században egy EU tagállamában.Egyet értek az RMDSZ Facebook oldalán az egyik hozzászóló véleményével.Idézem : 

"Remek megoldás ez a lépés, de a fejekben levő problémákat is orvosolni kell, mert egyre távolodnak el az emberek egymástól - és azok ettől függetlenül ott maradnak. A problémák a bejárat magasságáig emelkedtek...sajnos. Erre is kell találni egy közös megoldást." 
Forrás : Facebook 

Románia lakosság több mint 80%-a ortodox vallású. Karácsonykor a szeretet ünnepét ünnepeltük.Vagy mégsem?

Reméljük,hamarosan sokkal jobb híreket olvashatunk és megoldják ezt a problémát,elvégre Várad a Tolerancia Városa volt,és lesz.Az olvasó tudja hol történt?Nagyvárad egyik legjellegzetesebb épületében a Fekete Sas Palota passzázsban.Azt is tudni kell,hogy az elmúlt években szórakoztató klubok működnek késő este és hétvégeken éjjel is.Nagyon zajosak a hétvégék,mert a fiataljaink szórakozni akarnak.Sajnos előkerülnek az italok és a drogok,melyeket a helyi rendőrség nem ellenőriz,mert nem illő megzavarni a fiatalokat.Sokat járok arra,mert ott van az a villamosmegálló, melyet eredetileg a Rulikowski temetőbe terveztek.Mindenre jó,csak arra nem amelyre használják.Nem véd meg a hidegtől,az esőtől és a széltől.Ez is egy giccses fekete valami,mint Vitéz Mihály szobra. Készítettem egy videót szeptemberben a Fekete Sas passzázsban az esti nyitás után.Nézze meg,és gondolkozzon el azon amit látott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése