Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. január 30., szerda

Hosszú időre rendeződik az Ady Endre Emlékmúzeum ügye

Hosszú időre rendeződik az Ady Endre Emlékmúzeum ügye 
 "Hosszas tárgyalási folyamat eredményeképpen a Bihar Megyei Tanácsnak sikerült tíz évvel meghosszabbítania a bérleti szerződést az ortodox egyházzal a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum épületére vonatkozóan."- írja Ciucur Losonczi Antonius a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

"Idén van száz esztendeje annak, hogy 1919-ben elhunyt az egyik legismertebb magyar poéta, a Nagyváradhoz ezernyi szállal kötődő Ady Endre. Ebből az alkalomból váradi és debreceni közintézmények és kulturális műhelyek közös programokkal készülnek, és a költő halálának kerek évfordulóján, január 27-én el is indult az ADY 100 nevet viselő rendezvénysorozat.
A kulturális programok megszervezése, illetve támogatása mellett a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es vezetőségének egy másik célja is volt, mégpedig az, hogy rendezze a megyeházával szemben álló Ady Endre Emlékmúzeum bérleti szerződésének ügyét. Az ingatlan ugyanis az ortodox egyház tulajdonában van, és a megyei önkormányzattal kötött bérleti szerződés érvényessége ismét a végéhez közeledett, az RMDSZ-frakció pedig azt tűzte ki célul, hogy jó időre rendezze a közgyűjteménynek otthont adó ingatlan helyzetét. Pásztor Sándor RMDSZ-es megyei tanácselnök többször egyeztetett az Nagyváradi Ortodox Püspökséggel, és hosszas tárgyalássorozat után sikerült megállapodniuk abban, hogy tíz évvel meghosszabbítsák a bérleti szerződést, továbbá így lehetőség adódik arra is, hogy különböző javítási munkálatokat is elvégezzenek az épületen, a nyílászárók például biztosan cserére szorulnak, továbbá hogy az Ady Endrét, illetve munkásságát bemutató tárlatot újrarendezzék.

Felújítás

„Azt tervezzük, hogy külön forrásokat biztosítunk az idei megyei tanácsi költségvetésben az Ady Endre Emlékmúzeum felújítására. Biztosan vagyunk abban, hogy koalíciós partnereink is támogatják ezt a kezdeményezést, és bízunk abban, hogy a többiek sem szavaznak majd ellene. Az elmúlt években megújult a Iosif Vulcan, Aurel Lazăr Emlékmúzeum, most, Ady halálának százéves évfordulója alkalmából az volna a legtermészetesebb, ha a költő emlékére létrehozott múzeumát is rendbe tennénk, remélem a koalíciós partnereink mellett a liberálisok is támogatni fogják kezdeményezésünket” – nyilatkozta Pásztor Sándor, a megyei tanács elnöke.
Mint ismert, az előző években kutatómunka zajlott az emlékmúzeumban, a feltárást és a restaurálást a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei végezték el. Most, hogy tíz évig biztosított a közgyűjtemény székhelye, érdemes újragondolni és átrendezni, a 21. századi elvárásoknak megfelelően berendezni a múzeumot, de „ehhez muzeográfusok, kiállítási szakértők munkájára van szükség”, hangsúlyozta Pásztor Sándor, aki hozzátette, jó lenne, ha a felújítandó múzeumban bemutatott Ady Endre-örökség őrének a megyei múzeum közgyűjteményi igazgatót találna.
Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke kiemelte, „a megyei tanács élen jár ezzel a kezdeményezéssel”. „Amikor RMDSZ-es magyar ember vezeti a megyei önkormányzatot, olyankor rendszerint bővül, de legalább is megerősödik a magyar kulturális
intézményrendszer Bihar megyében, gondoljunk csak a Körösvidéki Múzeum új székhelyre való költözésére és ezzel a barokk palota felszabadítására a római katolikus egyház részére, uniós forrásokból a színház színpadának teljes felújítására és modernizálására vagy a váradvelencei magyar kulturális központ tervezett létrehozására. Legutóbb az Ady múzeumon felújítások tíz éve voltak, akkor is RMDSZ-es volt a megye vezetése. Ady centenáriuma jó alkalom arra is, hogy tovább erősödjön az a szellemi és közösségi kapcsolat, amit a Festum Varadinum keretében intézményesítettek az itteni kulturális intézmények a debreceni kulturális intézetekkel. Az ADY 100 programban való együttműködés már most sikerre van ítélve” – közölte Szabó Ödön."

Forrás : erdon.ro
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése