Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. január 29., kedd

Kisajátításokról és iskolafelújításról döntöttek a tanácsülésen

 
Több uniós finanszírozású projekt módosítását szavazta meg legutóbbi ülésén a váradi helyi tanács

"Több uniós finanszírozású projekt módosítását szavazta meg legutóbbi ülésén a helyi tanács: ezek között volt területkisajátítási határozat és a 11. számú iskola felújításáról szóló tervezet is." - irja Pap István a Bihari Naplóban.Teljes cikk :

"A keddi nagyváradi tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Ilie Bolojan, polgármester a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az EU-s finanszírozású projektek módosítását hajtják végre, hogy a város pályázataival minden rendben legyen. Mint mondta, a Szőllősi (Nufarului) és Ghillányi (Cantemir) út forgalmának átalakítására vonatkozó tervezetben szükség van egy 2310 négyzetméteres terület kisajátítására, valamint a projekt költségvetésének a módosítására is. A projekt értéke a helyi tanács által megszavazott módosítás értelmében 41,4 millió lej, a kivitelezési időszak tíz hónap.

Útmeghosszabbítás

Ugyancsak szavazott a helyi tanács a Ion Irimescu utca felújításáról és meghosszabbításáról. Ennek a beruházásnak a nyomán Szőllős lakónegyedben sokkal könnyebb lesz az autós közlekedés, továbbá közvetlen összeköttetést biztosít majd az út a lakónegyed és a körgyűrű között, magyarázta a polgármester. Ennek a beruházásnak a költsége 2,1 millió lej, a kivitelezési időszak négy hónap. A munkálat elvégzéséhez kisajátított a város egy 37021 négyzetméteres telket is. A kisajátításra vonatkozó határozattervezet napirendi ponti vitáján Ovidiu Liviu Sabau-Popa PSD-s helyi tanácsos kérte a tervezet visszavonását, mert a kisajátítottak között van a Salem Keresztény központ is, amely iskolát épített arra a telekre, és mint Sabau-Popa érvelt, nem helyes telket elvenni azoktól, akik hasznos dolgot tesznek és építenek a városban. Válaszában Ilie Bolojan azt mondta, hogy két már meglévő utat kötnek össze, a munkálat és az azzal járó kisajátítás a szóban forgó központnak csak a szélét érinti. Hozzátette: műszaki szempontból semmi nem indokolja azt, hogy kikerüljék a Salem központ telkét, és ha most ezt megtennék, akkor a jövőben minden érintett tulajdonos követelhetné azt, hogy egy útépítés során kerüljék ki az ő telkét. A határozattervezetet végül megszavazta a helyi tanács liberális többsége.

Iskolafelújítás

Szintén megszavazták a 11. számú iskola épületeinek felújítására vonatkozó határozattervezetet. Az uniós finanszírozású projekt költségvetése 12,4 millió lej, a város önrésze mindössze két százalék. Mint azt Ilie Bolojan a tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, remélhetőleg márciusban aláírják a finanszírozási szerződést és a nyári vakációban már el is lehet végezni a munkálatokat. A város szabadtéri szabadidős központot építtet az egykori téglagyár volt agyagfejtőjének a helyszínén a Cucului, az Aurel Covaci és a Macului utcák által közrezárt 9911 négyzetméternyi területen. Mivel az a terület az egykori fejtés miatt mintegy 10-12 méterrel alacsonyabban van, mint a mellette levő telkek, ezért fel kell tölteni azt a területet. A helyi tanács tegnapi ülésén arról döntött, hogy a gödröt a városban zajló építkezéseken kiásott, nem szennyezett földdel töltsék fel. Mint azt a polgármester megjegyezte, ez sokkal olcsóbb megoldás, mint más úton módon beszerezni a feltöltéshez szükséges nagy mennyiségű földet." 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése