Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. január 30., szerda

Jóváhagyták öt nagyváradi projekt finanszírozását

 
A nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Kórház modern orvosi berendezéseket szerez majd beFotó: Alexandru Niţescu

"A Románia – Magyarország V. Interreg Programján belül, a harmadik nyílt pályázati felhívásra beérkezett projektek közül, a programot monitorizáló bizottság 2018. decemberi döntése alapján a következő projektek lettek kiválasztva Várad számára."- írja a Bihari Napló.Sok váradit érint,ha megvalósulnak a projektek,jobbá tehetik az életünket.Teljes cikk : 

 
"1. Bihar megyében, Nagyváradon és Hajdúböszörményben a foglalkoztatottság javítása és az infrastruktúra fejlesztése helyi potenciállal – Vállalkozói Központ létrehozása a Váradi Várban.
A projektet közösen nyújtotta be Bihar megyei Tartós Fejlesztési Ügynökség, Magyarország Hajdúböszörmény Polgármesteri Hivatala és a Bihar megyei Munkerőhivatal Ügynöksége, a 3-as prioritási tengelyen: jobb munkaerő elosztás, a határon túli foglalkoztatottság promoválása, 8/b befeketetési prioritások: helyileg kidolgozott stratégiák alapján a munkaerő piac bizonyos ágazatainak fejlesztése, a hanyatló ipari ágazatok és a jellegzetes kulturális és természeti források fellendítése.
A projekt általános tárgya a munkahely teremtés, a vállalkozói infrastruktúra fejlesztése a Vállalkozói Központ megnyitása által Nagyváradon, a Bihar megyei termelők támogatására egy mobil központ, és egy vállalkozói központ Hajdúböszörményben, a foglalkoztatási lehetőségek növelésével a határ mindkét oldalán. A projektre szánt összköltség 7.526.798,22 euró, TVA-val együtt, Várad Municípium afferens összköltségvetése 6.532.092,22 euró TVA-val együtt, amiből 1.988.194,61 euró vissza nem fordítandó alap és 4.543.897,61 euró Nagyvárad Municípium saját hozzájárulása.
2. A Nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Kórház és a Békés megyei Központi Kórház orvosi berendezéseinek modernizálása, az egészségügyi ellátás javítása, határon innen és túl.
A projekt a 4-es prioritási tengelyen lett benyújtva: egészségmegőrző szolgáltatások javítása, 4.1-es konkrét cél: a megelőző-gyógyító egészségügyi szolgáltatások támogatása, 9/a befektetési prioritások: az egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése helyi, regionális és nemzeti szinten, az egészségügyben tapasztalt egyenlőtlenségek csökkentése, a társadalmi, kulturális és szabadidős szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés a társadalomba való integrálódás elősegítése. Konkrét cél, egy összekapcsolt egészségügyi szolgáltatási rendszer Nagyvárad és Békés megye között, és az egészségügyi részlegek modern orvostechnikai eszközökkel való felszerelése. A projekt vezetője a Nagyváradi Dr. Gavril Curteanu kórház, a Békés megyei Központi Kórházzal partnerségben. Több részlegen is lesznek fejlesztések: az imagisztikai laboratórium/központ új mágnes rezonancia készüléket (RMN) és három ultrahang készüléket (echográf) kap, az Intenzív Terápiás és Aneszteziológia Részleg (ATI) egy C-arm készüléket és 5 darab magas teljesítményű monitort és 5 kiemelkedő teljesítményű mechanikus szellőztető készüléket szerelnek fel, a radiológia részleget egy digitális radioszkóppal modernizálják, továbbá minden részlegre egy laboratóriumot terveznek, ezen belül az orvosi és laboratóriumi próbák vákuumos szállítására szolgáló rendszert. A gyermek és felnőtt sebészeti részlegeken, a laparoszkópos és endoszkópos sebészeten egy teljes 3D Full HD tornyot szerelnek be. Kiegészítőként tervezik távgyógyászati rendszer felszerelését a kórház IT részlegén, az ügyeletesek szobájába terminálokkal, valamint szakmai tapasztalatcseréket a két partner kórház egészségügyi személyzete között. E projekt összköltsége 2.954.338,00 euró TVA-val együtt. A Nagyváradi Gavril Curteanu Kórház afferens összköltsége 2.454.338,00 euró TVA-val együtt, amiből 2.405.226,70 euró vissza nem térítendő alap, míg Nagyvárad Municípium saját hozzájárulása 49.111,30 euró.
Egészégügy
3. Együttműködés a Bihar – Hajdú Bihar Eurorégió közötti magas szintű gyógyászati szabványok kidolgozására, a betegségek megelőzése, felismerése és időben való gyógyítása terén.
A projekt a 4-es prioritási tengelyen lett benyújtva: megelőző és gyógyító orvosi szolgáltatások a fokozottan támogatott területen, 9/a befektetési prioritás: beruházás az egészségügyi és szociális infrastruktúrába, hozzájárulva a nemzeti, regionális és helyi fejlődéshez, csökkentve az egészségügyben fennálló egyenlőtlenségeket, elősegítve a társadalomba való beilleszkedést. E projekt vezetője a Nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház, partnerségben a Berettyóújfalui Gróf Tisza István kórházzal és Hajdúböszörmény Municípiummal. A projekt eredménye váradi részen a kórház orvosi analízis laboratóriumában egy automatizált sor, a minták számára egy szállítási rendszer a laboratórium és részlegek között, valamint a lakossági tájékoztatási rendszer bevezetése, az elvégeztethető analízisekről. A projekt előnyei: az analízisekre fordítandó idő jelentős csökkentése, a humán erőforrás és laboratóriumok jobb kihasználtsága, az előforduló hibák kiszűrése, a működési költségek csökkenése, és a a megfelelő tájékoztatásnak köszönhetően a népesség egészségének javítása. A rendszer a romániaia közegészségügyben egyedi, példaértékű modell, mely új utat nyitna meg az közszolgáltatások és analízisek összegzése terén. A projekt összköltségvetése 3.000.000 euró TVA-val együtt. A Nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház afferens költségvetése 2.000.000 euró TVA-val együtt, amiből 1.960.000,00 euró nem visszatérítendő alap, és 40.000,00 euró Nagyvárad Municípium saját hozzájárulása.
4. Az egészségügyi normák javítása a kardiovaszkuláris és nőgyógyászati megbetegedések megelőzésében, azonosításában és kezelésében a határokon átnyúló területen.
A projekt a tervet vezető temesvári szív- és érrendszeri betegségek intézete által lett benyújtva, partnerségben a Nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházzal és a Debreceni egyetemmel, a 4-es prioritási tengelyen: Egészségmegőrző szolgáltatások javítása, 4.1-es kitűzött cél: megelőző és gyógyító orvosi szolgáltatások a halmozottan támogatott területeken, 9/a befektetési prioritás: befektetések a szociális és orvosi infrastruktúrába, a köz- és intézményes ellátásokhoz való hozzáférés által a társadalomba való jobb beilleszkedés. A projektbeli együttműködés eredményei: a temesvári szív- és érrendszeri betegségek intézetének felszerelése a gyermekgyógyászati kardiovaszkuláris műtétekhez szükséges eszközökkel, a határokon átnyúló területekre való szakosodás, a Nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházzal nőgyógyászati részlegének rehabilitása, ellátása (operációs részleg, Intenzív Terápiás és Aneszteziológia Részleg (ATI), új ágyak), szakmai képzések, tapasztalatcserék a projektben résztvevő orvosi személyzet számára, szűrővizsgálatok a betegeknek (pl. születési szívrendellenességek, méhdaganat).
A projekt összköltségvetése 3.000.000 euró TVA-val együtt. A Nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház afferens összköltségvetése 1.200.000 euró TVA-val együtt, amiből vissza nem térítendő alap 1.176.000,00 euró, míg Nagyvárad Municípium részéről 24.000,00 euró saját hozzájárulás.
Tömegközlekedés
5. A tömegközlekedési szolgáltatások javítása a Nagyvárad és Debrecen közötti szakaszon.
A projekt a 2-es prioritási tengelyen volt benyújtva: A határokon átnyúló közlekedés fejlesztése és az akadályok megszüntetése, 7/c befektetési prioritás: környezetkímélő rendszerek fejlesztése (a csökkentett zajszintet is beleértve) alacsonyszéndioxid kibocsájtással, úgy a szárazföldön mint a levegőben és vizen, a helyi és regionális közlekedés biztosítása és elősegítése. A projekt vezetője a Nagyváradi Közszállítása Rt., partnerek az ADI Transregio és Debreceni Szállítási Társaság.
A projekt magába foglalja 7 új Euro 6 típusú autóbusz megvásárlását, utas áramlási tanulmány összeállítását Nagyvárad, Bors, Szentmárton és Biharkeresztes közötti úthálózaton, indulás-cél vizsgálati ankétok, frissítési/fejlesztési terv kidolgozása Nagyvárad municípium helyi közszállítási hálózatában, járművet lokalizáló automata utastájékoztató rendszer (50 darab tájékoztató tábla felszerelése a nagyváradi közszállítási megállóknál) és egy mobilos aplikáció, a Nagyvárad, Bors, Szentmárton és Biharkeresztes közötti hálózaton történő utazás valós időtartamának betervezésére. A projekt teljes költségvetése 2.930.600 euró TVA-val együtt. Nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház afferens költségvetésének összege 1.992.600,00 euró, amelyből 1.952.748,00 euró nem visszatérítendő alap és 39.852,00 euró Nagyvárad Municípium részéről saját hozzájárulás.
Az Románia – Magyarország V. Interreg Program a finanszírozási lehetőségek széles skáláját kínálja, közvetlenül a határokon átnyúló projektekhez, a határmenti térség harmónikus, összehangolt, együttműködésének fejlődése érdekében." 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése