Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. január 16., szerda

A Városháza kiemelkedő tervei 2019-ben .Öt prioritás

Prioritățile Primăriei Oradea pentru anul 2019 
Forrás : oradea.ro 


Sajtótájékoztatót tartottak január 15-én a Polgármesteri Hivatalban Ilie Bolojan polgármester,Mircea Mălan és Florin Birta alpolgármesterek.Nagyvárad kiemelkedő terveiről nyilatkoztak,melyeket 2019-ben valósítanak meg.Bővebben olvashat a Városháza hivatalos honlapján. Nézze meg az élő adást a Facebookon.

 Ilie Bolojan váradi polgármester (középen), illetve Mircea Mălan (a képen balról) és Florin Birta alpolgármesterek. A szerző felvétele
Ilie Bolojan váradi polgármester (középen), illetve Mircea Mălan (a képen balról) és Florin Birta alpolgármesterek. A szerző felvétele 


"Számos projektet kezd el vagy folytat ebben az évben a nagyváradi önkormányzat. Hogy fontossági szempontból rendszerezze a különböző projektjeit, a város öt prioritást tűzött maga elé erre az évre. A stratégiai projektek közé tartozik a Nyugat Szövetsége is." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 


A nagyváradi önkormányzatnak öt prioritása van a 2019-es évre, jelentette be tegnap a városházán tartott sajtótájékoztatón Ilie Bolojan, a város polgármestere. Ezek a prioritások a következők: az EU-s források lehívása, a stratégiai projektek megvalósítása, a helyi egészségügyi intézmények infrastrukturális fejlesztése, a központ megújítása és a város gazdasági növekedésének biztosítása.
Uniós beruházások
Az EU-s forrásoknak köszönhetően megháromszorozódott a város költségvetése, jelentette be Ilie Bolojan, ez a magyarázata annak, hogy ennek az anyagi forrásnak a kiaknázása továbbra is első számú prioritása a városnak. Mircea Mălan, az uniós projekteket koordináló alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ebben a költségvetési ciklusban több mint 300 millió euró értékben valósított meg projekteket a város: valamivel több, mint 174 millió euró a már megnyert projektek összértéke, míg 126 millió euró értékben vannak a városnak elbírálás alatt álló projektjei. Tavaly több mint 39 millió eurót hívott le az önkormányzat uniós forrásokból. Ezt a pénzt főként a távhőrendszer modernizálására fordították. Mălan bejelentette, hogy már elő van készítve a következő, 25 kilométernyi távhővezeték, továbbá hőközpontok felújítására vonatkozó projekt, és legkésőbb jövő hónap végéig aláírják a Szőllős lakónegyedbeli távfűtési rendszer felújítására vonatkozó, közel húszmillió euró értékű szerződést. Ehhez kapcsolódó információ, hogy a város saját költségvetésből beszerez egy új hőturbinát. Mălan a már elnyert uniós finanszírozások közül kiemelte a villamossínek bővítését az Aradi út és a Ghillányi (Cantemir) között, húsz új villamos, hét euro 6. és tíz hibrid autóbusz vásárlását. Bejelentette, hogy tavasszal megkezdődik a Bémer (Ferdinand) tér, a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca, valamint a Sebes-Körös bal partja városközpontban lévő szakaszának a felújítása, és a városvezető reményei szerint nyáron az Ezredévi emléktér (Libertății), a Mészáros (Grigorescu) és a Iosif Vulcan utcák felújítása is megkezdődik. Már megkötötték a finanszírozási szerződést a Ghibu líceum, a Dacia iskola, az ortodox líceum, a 20. számú óvoda felújítására, az ipari parkban új bölcsőde és óvoda építésére, továbbá a Traian Vuia és Mihai Viteazul szakiskolák felszereltségének bővítésére.

Stratégiai projektek

Ilie Bolojan a város idei évi stratégiai projektjei között említette Nagyvárad összekötését az észak-erdélyi autópályával. A polgármester megismételte a város azon szándékát, hogy belépjen a váradi reptér részvényesei közé, mert ezáltal az önkormányzat anyagilag is tudná támogatni a reptér működtetését. Fontos projekt a Biharpüspöki-Kolozsvár vasútvonal elektromosítása, Bolojan reményei szerint ebben az évben el is kezdődik ez a munkálat. Stratégiai projektnek ítéli meg a polgármester a Nagyváradi Egyetemmel közösen kidolgozott felsőoktatási mestertervet, melynek keretében integrált egyetemi kampuszt építenek Nagyváradon: első körben bentlakásokat épít a város. A stratégiai projektek közé tartozik a Nyugat Szövetsége is, melynek célja nem feltétlenül saját projektek közös kivitelezése, mint inkább az, hogy a térség számára fontos projektek megvalósítását mozdítsák elő: egy ilyen projekt például a Nagyvárad-Arad vasútvonal elektromosítása.

Kórházfejlesztés

A kórházfejlesztés is a város prioritásai közé tartozik, annál is inkább, mert Nagyvárad az egyetlen megyeszékhely az országban, mely a városban működő összes kórházat kezeli. Az idén kezdődik el a megyei és a városi kórház hőenergia-hatékonyságát növelő projekt megvalósítása és a modern gyógyászati berendezések beszerzése, továbbá a szülészet műtőosztályának átköltöztetése, a megyei kórház intenzív osztályának modernizálása, és egy új épületrész építése az intenzív osztály fölé. Ezeknek a beruházásoknak a jórésze EU-s forrásokból valósul meg. A váradi önkormányzat prioritása a belváros megújítása: ennek a célkitűzésnek a jegyében az idén több tucatnyi épület homlokzatát újítják fel, bővítik a gyalogos övezeteket. Bolojan bejelentette, hogy idén befejezik a Kossuth (Independenței) utcai mélygarázs építését, és elkezdik a Barașovului utcai és a Voința sporttelepre tervezett parkolóház építését. Továbbá olyan reprezentatív épületek felújítása is folytatódik, illetve megkezdőik az idén, mint a Darvas–LaRoche ház, a szabadkőművesség múzeumának épülete, a városháza és a görögkatolikus püspöki palota. Florin Birta alpolgármester hozzátette, hogy a Voința sporttelepen építendő parkolóház tervének elkészítésére hamarosan aláírják a szerződést. A Brașovului utcai parkolóház építésére három ajánlat érkezett, heteken belül nyertest hirdet az önkormányzat.

Gazdasági növekedés

Az ötödik prioritás a város gazdasági növekedésének biztosítása. Ennek jegyében a város hozzá akar járulni ahhoz, hogy a váradi szakiskolák a helyi cégek munkaigényét kielégítő munkaerőt képezzenek. A konkrétumok között említette azt, hogy nyáron befejezik a Traian Vuia szakoskola internátusának az építését, így ősztől ingyenes szállást és ösztöndíjat biztosít a város azoknak a diákoknak, akik ide jönnek tanulni. A nagyváradi önkormányzat finanszírozza majd azt, hogy a Schiller Líceumban minden tanár megtanuljon németül, mert a polgármester meglátása szerint a német cégek a fő befektetők Romániában, de helyi szinten nem beszélnek elegen németül, ezért nehezebb is a városba vonzani a német befektetőket. A város ösztöndíjat biztosít a számítástechnika szakon tanuló egyetemi hallgatóknak és adókedvezményben részesíti az IT szektorban befektető cégeket. A gazdasági növekedés fenntartása érdekében az önkormányzat támogatja a lakásépítéseket, például úgy, hogy telketeket biztosít az ingatlanbefektetők számára.

További projektek

Florin Birta alpolgármester a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy ezen a héten írták alá a Baross (Dacia) híd hat sávosra bővítésére és a híd melletti közút aluljáró építésére vonatkozó kivitelezési szerződést a Freyrom, a Procons Group és a Road Solution Integrated cégekkel, melyek 14.500.00 lejből (áfa nélkül) valósítják meg a beruházást. Három hónapot vesz igénybe a műszaki tervek elkészítése, ezt követően pedig legkésőbb májustól elkezdődhet a munkálat, ami körülbelül egy évig tart majd. Két hónapon belül elkészül a Szőllősi (Nufărului) út és a Ghillányi út átalakításának műszaki terve, azt követően közbeszerzést írnak ki a kivitelezésre, és ha minden jól megy, legkésőbb júliusban ez a munkálat is megkezdődik, mondta Birta. Ilie Bolojan újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Bihar község körgyűrűjének építéséhez szükséges összes dokumentációt még az idén összegyűjtik és finanszírozási lehetőséget keresnek. Hozzátette: ha 2020-ig nem találnak külső finanszírozási forrást, akkor a két önkormányzat saját pénzéből építik meg a körgyűrűt.

A Nyugat Szövetsége

A Nyugat Szövetségének legutóbbi ülésére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Ilie Bolojan elmondta: ötletként felmerül az, hogy amennyiben az egyik önkormányzat meghív egy neves külföldi előadót, akkor az előadó lépjen fel a többi városban is, mert így csökkenthetők a szervezéssel járó költségek. Arra a korábbi felvetésre, hogy a szövetséghez tartozó városok polgárai ingyen utazhassanak a többi város tömegközlekedési eszközein, Ilie Bolojan azt válaszolta, hogy elvben nem ellenzi ezt az ötletet, de ehhez először arra van szükség, hogy egységesítsék a parkolási rendszert is."

Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése