Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. február 21., csütörtök

Nőtt a hőenergia ára, duplázódtak a számlák - Miért?

Nőtt a hőenergia ára, duplázódtak a számlák 
"Kellemetlen „meglepetés”: több lakástulajdonos közzétette közösségi oldalán, hogy a januári fűtésszámlája duplájára nőtt a tavaly decemberihez képest. Ennek okáról kérdeztük Dan Creţut, a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat szóvivőjét." - írja Törő Enikő a Bihari Naplóban.A váradiak többsége érintve vannak.Jogosan kérdezhető : Miért ilyen magas a fűtésszámla?Idézek a cikkből : " elsősorban azért kell többet fizetni, mert a gigakalória ára 8%-kal nőtt, másodsorban pedig azért, mert a leolvasási időszak változó, főleg decemberben, az ünnepek miatt. Így decemberre körülbelül 28 napra számolták ki a fűtést, míg januárra 35 napra. A harmadik ok az, hogy a számításoknál figyelembe veszik a kinti átlaghőmérsékletet is." Teljes cikk : 


"A város legtöbb lakóegyesülete az elmúlt napokban függesztette ki a tömbházakban a januári közköltségre vonatkozó táblázatot. A lakástulajdonosok nagy része városszerte megdöbbenve konstatálta, hogy a fűtésszámla drágult, sok helyen szinte a duplájára, vagy még annál is többre nőtt. A Facebookon többen is közzétették a kifüggesztett táblázatokat, hozzászólók százai reagáltak azokra, megosztva saját tapasztalataikat. Például Nagyvárad-Őssiben, a Cazaban utcában egy háromszobás lakás teljes közköltsége 910 lej volt (2 személy), egy kétszobásé 760 (2 személy), egy egyszobásé pedig 310 (1 személy). A Sztaroveszky (Magheru) úton egy kétszobás lakás közköltsége 530 lej volt (2 személy), más zónában pedig egy háromszobás lakásé 800 lej. Szobánként körülbelül 100 lej körüli növekedés észlelhető a közköltséget illetően, 2018 decemberét és 2019 januárját összehasonlítva. Azonban van olyan eset is, amikor a közköltség több mint 1000 lej egy hónapra: „A januári hónapra 1200 lej közköltséget fizettem egy négyszobás lakásra, hárman élünk benne, ebből 900 lej volt a fűtés. Sokkot kaptam, magyarázat azonban sem a lakóegyesülettől, sem a hőszolgáltatótól nem érkezett.” Olyan esettel is találkoztunk, ahol a januári fűtésszámla több mint a duplája a decemberinek. A. B., egy Dacia sugárúti lakástulajdonos lapunknak elmondta: 2018 decemberében a fűtésszámla 250 lej volt egy háromszobás lakásra, 2019 januárjára pedig 582 lej, így a januári közköltség 955 lej lett.
Egy lakóegyesületi elnök, Boruzs István is beszámolt lapunknak tapasztalatairól. A januári költségekről szóló táblázatot február 18-án függesztették ki, és számít arra, hogy a lakástulajdonosok panasszal fordulnak majd hozzá a megnövekedett fűtésszámlák miatt. Az Aluminei utcán 5 tömbház 200 lakása tartozik hozzá. Lapunkkal a saját esetét ismertette: egy kétszobás, 50 négyzetméteres lakásról van szó, melynek esetében 2019 januárjára a fűtésszámla 474 lej volt, 2018 decemberére 257 lej, 2018 januárjára pedig 299; a két januári hónapot összehasonlítva tehát közel 200 lejes növekedés figyelhető meg. „Szeretnénk mi is tudni az okát annak, hogy miért ekkorák a számlák. Még ha drágulásról is beszélünk, akkor sem drágulhatott ennyit” – fejtette ki Boruzs István.

Mi lehet az oka?

A novemberi soros városi tanácsülésen elhangzott, hogy a hőenergia ára nőni fog. Ennek oka, hogy országosan 18%-kal nőtt a gázár a termelőknek, ezért a gigakalória ára is növekedett, 8%-kal, 255 lejről 276 lejre. Dan Creţut, a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat szóvivőjét kérdeztük arról, hogy emellett mi az oka annak, hogy a számlákon szereplő összegek duplázódtak, az elmúlt két hónapot figyelembe véve. Dan Creţu elmondta: elsősorban azért kell többet fizetni, mert a gigakalória ára 8%-kal nőtt, másodsorban pedig azért, mert a leolvasási időszak változó, főleg decemberben, az ünnepek miatt. Így decemberre körülbelül 28 napra számolták ki a fűtést, míg januárra 35 napra. A harmadik ok az, hogy a számításoknál figyelembe veszik a kinti átlaghőmérsékletet is: míg decemberben a kinti átlaghőmérséklet 2 Celsius fok felett volt, addig januárban 0,4 Celsius fok volt ez az érték. Hozzátette, hogy egyéni eltérések is lehetnek, például ha átalakítás történt a lakásban, például egy erkélyt a lakáshoz csatoltak, és megnőtt a lakható területe, vagy esetleg fűtőtestet cseréltek, amelynek a mérete szintén befolyásolja a fűtésköltséget."

Forrás : erdon.ro

Miért fognak nőni a számlák?A válaszokat megkaptuk.Figyelembe kell venni a tervet,melyet az alábbi táblázatban olvashatunk.
Nem érhető el leírás a fényképhez. 
Forrás : Gheorghe Guiaș Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése