Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. február 11., hétfő

Marian Cozma kézilabdázóra emlékeztek Veszprémben - Részletek Marian Cozma életrajzából

Marian Cozma 02.jpg 
Marian Cozma.Forrás : hu.wikipedia.org 

"Február nyolcadika Veszprém gyásznapjává vált – fogalmazott Porga Gyula, a város polgármestere a Marian Cozma román kézilabdázó meggyilkolásának tízéves évfordulóján rendezett megemlékezésen múlt pénteken Veszprémben. A polgármester a Veszprém Aréna melletti téren összegyűlt szurkolók előtt az mondta: a tíz éve történt események soha be nem gyógyuló sebet ejtettek a veszprémiek és Magyarország lelkén is. Kiemelte, Marian Cozma rövid élete ellenére rendkívüli eredményeket ért el, és bár nem Veszprémben született, itt vált példaképpé. Cozma 1982. szeptember 2-án született Bukarestben, ahol a Dinamóval román bajnok és kupagyőztes lett, illetve a román válogatottban is bemutatkozhatott 2002-ben Fehéroroszország ellen. Veszprémbe 2006-ban igazolt, ahol kétszeres magyar bajnok és kétszeres Magyar Kupa-győztes lett, ráadásul 2008-ban megnyerte csapatával a KEK-et is. Veszprémi színekben 329 gólt szerzett 111 mérkőzésen." - írja a Bihari Napló. 

Szép gesztus a veszprémiek részéről.Miért? Idézetek az életrajzából : 

"2009. február 8-án hajnalban, a veszprémi Virág Benedek utca 1. számú ház pincehelyiségében található Patrióta lokál előtt Cozmát szíven szúrták, segítségére siető klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A két feltételezett gyilkost külföldre szökésük közben az osztrák rendőrség még aznap este elfogta." 

"A Duna Televízió élőben közvetítette 2009. február 13-án reggel 9 órakor Marian Cozma bukaresti temetését. A román sportember búcsúztatása a Dinamo București csarnokánál kezdődött, ahol több ezren rótták le kegyeletüket a ravatalnál. A gyászszertatásra a bukaresti Doamna Ghica ortodox templomban került sor. A nyitott koporsót Bukarest utcáin át a Pipera temetőbe kísérték a gyászolók, ahol Marian Cozmát nagyszülei sírja mellé temették." 

  • Csapata, az MKB Veszprém örökre visszavonultatta a meggyilkolt sportoló 8-as mezszámát.
  • Halála után, 2009. február 10-én Veszprém város tiszteletbeli polgárává választotta a veszprémi közgyűlés a város közepén meggyilkolt kézilabdázót, Marian Cozmát. A kitüntetést a sportoló édesapja vette át.
  • Veszprémben közadakozásból 3 méter magas bronz mellszobrot állítottak neki. A szobor posztamenséhez szükséges hattonnás afrikai gránitkövet, amelynek értéke 2 millió forint, Minya Gábor békési kőfaragó ajánlotta fel. A mellszobrot Mihály Gábor, székelyhidi születésű szobrászművész készítette el és a Veszprém Aréna délnyugati oldala melletti füves dombon állították fel. Avatása 2010. február 6-án volt 
  
Marian Cozma emlékére állított szobor Veszprémben.Forrás : hu.wikipedia.org  

a vasárnapi meccsen a szerb Eklemovics és Vujin, a kubai Perez meg a szintén délszláv Perics kapus volt a legnagyobb magyar. Lődözték-védték a gólokat számolatlan, és ríttak a végén, mint a csecsemők. Szerették őket a magyarok. Szerették ők a magyarokat. A magyarok a románokat szerették a legjobban. A meccs utáni percekben, amikor magasra emelték Marian Cozma portréját a csarnokban, a hatezres közönség könnyezett, nem bírta abbahagyni, nem is akarta

Teljes életrajz : hu.wikipedia.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése