Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. február 27., szerda

Fanyírás helyett csonkítás Váradon -Létezik környezetvédelem Váradon?

 

"Tegnap felkereste lapunk szerkesztőségét Bornemissza Antal nagyváradi olvasónk, aki elpanaszolta, hogy megcsonkították az általa ültetett és negyven éven át gondozott nyárfát." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Teljes cikk :  

 

"A nagyváradi Traian Lalescu 34. szám alatti tömbházban lakó olvasónk szinte sírva panaszolta nekünk azt, hogy február 15-én elment otthonról, és mikor hazaért, azt látta, hogy az általa negyven évvel ezelőtt a tömbház elé elültetett, és azóta gondozott nyárfa ágait és a koronáját is teljesen levágták. „Megcsúfították a fámat. Most úgy néz ki, mint az ember, akit levetkőztetnek anyaszült meztelenre és még a haját is levágják. A zöldövezetet is ledöntötték, az élő sövény le van tiporva” – panaszolta Bornemissza Antal, hozzátéve, hogy a levágott faanyagot a lakótársulás adminisztrátora a tömbház pincéjébe tette, ahonnan aztán napok múlva eltűntek a gallyak és az ágak. A panaszos azt hangsúlyozta, hogy a fa a hátsó udvaron áll egy zöldövezetben, nincsenek a közelben kábelek, vezetékek, amelyeket veszélyeztetett volna a fa koronája, és eddig soha senki nem panaszkodott a lakók közül amiatt, hogy bármiféle gondja lenne a fával. Azt is elárulta, hogy ennek ellenére többször is volt már vita közte és a lakótársulási elnök, illetve az adminisztrátor között arról, hogy mi legyen a fával. Bornemissza Antal belátta azt, hogy ritkítani kell az ágakat és meg kell metszeni a koronát, ilyen munkálatok voltak is már korábban, de a lombkoronát mindeddig meghagyták. „Eddig sikerült a fát megmenteni, most nem. Sírok, amikor látom, hogy néz most ki az a fa. Azzal vigasztaltak, hogy kinő majd újra. Én hetvennyolc éves vagyok, fogok én még negyven évet élni, míg rendes koronája lesz megint annak a fának?!” – tette fel a kérdést Bornemissza Antal.

Ha kérik, vágják

A polgármesteri hivatalnál érdeklődtünk az esetről. Mirela Macra, a hivatal sajtóosztályának a munkatársa kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a lakótársulástól érkezett egy fametszésre vonatkozó kérés a polgármesteri hivatalhoz. A beadványban azzal indokolták kérésüket, hogy a fa mintegy három-négy méterrel magasabbra nőtt a tömbháznál, zavarta a tetőt, a lefolyókat és amikor fújt a szél, az ablakokat is kaparta. A kérést jóváhagyta a fametszéseket elbíráló bizottság, mondta Mirela Macra, ennek a jóváhagyásnak az alapján metszették meg a fát a RER vállalat munkatársai, majd hozzátette, hogy a fa tavasszal új hajtásokat hoz és idővel visszanő a lombkoronája. Mirela Macra hangsúlyozta, hogy a lakótársulás minden lakót képvisel, ezért a lakók a lakótársulás vezetőivel kell egyeztessenek az őket érintő ügyekben. Kérdésünkre válaszolva Macra elmondta, hogy a szabályos eljárás az, hogy a megmetszett fák levágott gallyait, ágait a RER Moreni utcai telephelyére szállítják, de azt nem tudja, hogy a Lalescu utcai fametszéskor is így jártak-e el."
  
 
Teljesen levágták a nagyváradi Traian Lalescu utcai tömbház elé elültetett, és azóta gondozott nyárfa ágait és koronáját Fotók: Alexandru Niţescu

Forrás : biharinaplo.ro 


Az utóbbi években egyre több fát vágnak ki Váradon.Lehet tudatosan,lehet nem,de a kellemes zöld szín nem uralja Váradot,kivételek a parkok.A parkolók létesítése során sok fát kivágtak,mert kell a hely.Vannak utcák,melyekben felére csökkentek a fák létszáma,mert az autóknak is kell a hely.Az érdekek ütközésekor a fák veszítenek.A fenti eset csak egy a sok közül.Nem akarom dramatizálni,de egyre rosszabb Nagyvárad levegője,pedig a mérgező anyagokat kibocsájtó gyárak,mint a régi CET,Alumina,Sinteza ,nem léteznek.Viszont egyre több second handos személygépkocsik közlekednek Váradon.Van környezetvédelem Váradon?Van,de alig észrevehető ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése