Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. február 26., kedd

A fűtési számlám háttere

 
CET-ul, furnizor al celei mai profitabile gigacalorii  foto: JB

Nem tudok megnyugodni a fűtési számlám miatt.Kifizettem,mert törvénytisztelő polgár lévén,nincs más választásom.Csakhogy elkezdtem kutatni a hátteret.Miért kell többet fizessek mint tavaly ilyenkor?A választ megkaptam: drágult minden.Az időjárás nem volt megfelelő, a csodaturbinát megjavították,mégis megáll,a Hőerőmű vesztessége egymillió euró volt.Ez van.Mi a háttér? 

A Jurnalul Bihorean cikkéből azt lehet megtudni,hogy Váradon a gigakalória előállitása olcsó,ártámogatása "fösvény",drágán adják el.Hogyan lehetséges?Mălan alpolgármester ezt nyilatkozta : 

„Comunitatea europeană e serios preocupată şi pune în discuţie interzicerea centralelor pe gaz. Ce iese pe coşurile acestor centrale e un amestec foarte toxic, care intră în locuinţele vecinilor care deschid geamurile să aerisească” 

A cikkben ezt is olvassuk : 

"Susţine, de asemenea, că la Oradea „avem o gigacalorie foarte bună din punctul de verere al costului de producţie”, şi din asta decurge decizia de a stabili subvenţia la nivelul cel mai mic din ţară. Cum anume îl încălzesc toate acestea pe orădeanul care acum, în ianuarie, s-a trezit cu facturi-record, rămâne un mister." 

"În aceste condiţii, sună ciudat declaraţia sa că „pe noi ne interesează ca orădeanul să plătească cât mai puţin” 

Mălan alpolgármester nem tréfál és ezt nyilatkozta : 

„Ne-am asumat să nu fim aşa băieţi buni ca alţii, din altă parte, care maschează preţul mare de producţie cu subvenţia. Dacă omul nu simte direct în buzunar costul încălzirii, îl va simţi în faptul că proiectele din oraş sunt mai puţine” 

Mit mondott Mălan alpolgármester 2017-ben Nagyvárad hivatalos weboldalán

„Ez a legmerészebb és legnagyobb távfűtési hálózat-felújítási projekt az elmúlt huszonhét év Romániájában. Eddig Románia egyetlen városában sem kiviteleztek ilyen nagyszabású projektet, amely keretében több mint húsz kilométer fővezetéket cserélnek ki ilyen rövid idő alatt" 

" Nagyvárad lakosainak megértését megköszönve az alpolgármester arról is tájékoztatást nyújtott, hogy sikerült a legnagyobb európai alapokat bevonzani a távfűtési hálózat felújítására, így jelenleg a bihari megyeszékhely rendelkezik a legnagyobb, leghatékonyabb és legkörnyezetkímélőbb, európai alapok felhasználásával megvalósított távfűtési központtal az országban. " 

A Számvevőszéknek is feltűnt 2016-ban a következő : 

"Hosszan taglalja a jelentés a Termoficare Zrt-nek jutattot támogatást is. Ez a vállalkozást a nagyváradi hőerőmű fizetésképtelenné nyilvánításakor hozta létre az önkormányzat, hogy átvegye a hőenergia-szállítását és elosztását a csődeljárás alatt álló társaságtól. A 2013–2015 közötti időszakban 53 millió lej támogatást, 7,1 millió lejjel többet kapott a zrt. az indokoltnál, mivel az elszámolásokat hibás számítások vagy éppen összegek alapján kérték. A váradi önkormányzat 736,2 ezer lejt fizetett ki a hőenergia Szentmártonba való szállításáért is (a községet is a váradi hőerőmű szolgálja ki). Bár mindkét önkormányzat jóváhagyta a tarifákat, ezt csak a váraditól kérte a zrt., a szentmártonitól nem."
Forrás : maszol.ro

Arra a következtetésre jutottam,hogy nem érdemes a fűtési számlámról többet írjak,mert "felmegy" a vérnyomáson.Egy amely biztos : az új Termoficare nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.A Polgármesteri Hivatal vezetői arról biztosítottak bennünket,hogy kevesebb lesz a számlánk ,ha megépül az új Termoficare.Mit tegyek?Kifizettem a számlát.Mit tegyen egy nyugdíjas,ha nem tudja kifizetni a számlát?A családtól,baráttól kér kölcsön.Ha nem kap,irány a CARPO ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése