Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. február 17., vasárnap

Magyar Filmek Klubja: ahol a közönség együtt dúdol a régi kedvencekkel - Szükség van a Magyar Filmek Klubjára?

 


"Idén is várja a régi magyar filmek szerelmeseit a Magyar Filmek Klubja Nagyváradon. A klubot 2017 januárjában hívta életre a Szent László Egyesület. A szervezők akkor még egy éven át tartó sorozatnak tervezték, mondván, ha sikere lesz, folytatják. Az ide járó nagyváradiaknak azonban mára már többet jelent a klub egy helynél, ahol filmet vetítenek. A közösségi mozizásról a filmklub egyik szervezőjével, Farkas Lászlóval beszélgettünk." - olvashatjuk a Debrecen Nagyváradi Értesítő cikkében.Teljes interjú : 


Denagy.hu: – Hány filmet játszottatok le eddig, és mekkora ezeknek a vetítéseknek a nézőtábora?
Farkas László: – Eddig nagyjából 20 filmet vetítettünk, átlag 25-30 személy jön el alkalmainkra. Igyekszünk olyan napokra tenni a vetítéseket, amikor tudtunkkal nincs más, nagyobb rendezvény a városban, persze, azért néha mégis vannak átfedések.
Denagy.hu: – A vetített filmek között vannak ismert, nagy kedvencek, és filmritkaságok is. Mit szeret leginkább a közönség?
Farkas László: – A vígjátékok és a zenés filmek a népszerűbbek, úgy mint a Mágnás Miska, Kölcsönkért kastély, Állami Áruház, de a komolyabb drámákat is szívesen megnézik. Kiemelném a Férfihűség és a Halálos tavasz című filmeket. Előfordul, hogy az idősebbekből álló közönség a színészekkel együtt, dúdolja, sőt énekli a filmek betétdalait. A filmek előtti kötetlen beszélgetéseken kiderül, hogy természetesen a sztárok a leg népszerűbbek. Szeleczky Zita, Karády, Jávor, Kabos vezetik a képzeletbeli listát, de a két váradi kötődésű színésznő, Muráti Lili és Dajka Margit is nagyon népszerű, nem beszélve a szintén nagyváradi Fényes Szabolcs által szerzett betétdalokról.
Denagy.hu: A találkozókon nem csak levetítitek a filmeket, hanem meg is beszélitek azokat.
Farkas László: Igen. A filmklub egyik célja a magyar kultúra közvetítése. Minden előadás előtt röviden bemutatjuk a filmet és annak főszereplőit, alkotóit. Beszélünk a korról, amelyben játszódik, és a film történetével kapcsolatos érdekes adalékokkal is szolgálunk a közönségnek. Erre mindig külön készülünk. Másik fontos szempont a közösségi élmény megteremtése. Nem csak mozizunk, beszélgetünk, igyekszünk kis „tagságunkra” másként is odafigyelni. Eddig mindkét karácsonyi vetítés előtt üdvözlőlapot, asztali naptárt kapott a közönség, míg a tavaly karácsony előtti vetítés után pogácsával és egy pohárka pezsgővel köszöntöttük nézőinket. Apró figyelmesség, de láthatóan jólesik a főleg idős embereknek, akik bár a tévében már látták a filmeket, szívesen járnak el a vetítésekre, mert itt közösségre lelnek.
Denagy.hu: Milyen “stábbal“ dolgozol, azaz kik vesznek részt a filmklub működtetésében?
Farkas László: Az EMNP-EMNT helyi irodája biztosítja a Filmklub számára a termet és technikát. Állandó segítőm Korpos Varga Dalma, Varga Korpos Kálmán és Asztalos Attila, nélkülük ezek a hangulatos, már-már baráti esték nem jöhetnének létre.
Denagy.hu: Mikor lesz ismét Magyar Filmek Klubja?
Farkas László: Februárban a Kölcsönadott élet című, 1943-ban bemutatott magyar romantikus drámával folytatódik a Magyar Filmek Klubja Nagyváradon. A filmről egyelőre csak annyit, hogy Mária, a gondtalan, vidám életet élő szép úrilány egy tragédia közelébe kerül, s nem találja a kiutat. Varrónője kérésére, annak nevén és szerepében meglátogatott egy sebesült katonát, akivel a varrónő ismeretlenül levelezett, s akiről azt hitték, már csak órái vannak hátra. Aki kíváncsi, hogyan alakul a történet, és szeret közösségben mozizni, filmekről beszélgetni, tartson velünk!

A szervezők szeretettel várják a régi filmek szerelmeseit – legyenek régi „klubtagok” vagy újoncok – február 20-án, szerdán, 17.30 órától a megszokott helyszínen, a Kálvin János utca 1. szám alatt. A belépés ingyenes. 

Forrás : denagy.hu 


Kérdés : Szükség van a Magyar Filmek Klubjára?Igen,mert több ezer magyar él Váradon,akik szeretik a régi magyar filmeket.Jó volna,ha többen támogatnánk ezt a klubot.Farkas László mindent megtesz a régi magyar filmek népszerűsítéséért.
 


 Térkép 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése