Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. február 17., vasárnap

A Szacsvay-köztér elnevezésért 2500 aláírást tesznek le a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalban

 
Forrás : varadinum.ma 


"2500 aláírást sikerült összegyűjteni annak érdekében, hogy a tavaly ősszel elindított akció eredményeként újra köztér viselhesse Szacsvay Imre, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mártír jegyzőjének a nevét." - olvashatjuk az RMDSZ közleményét a Varadinum honlapon.Teljes cikk :  

"Az Összefogás Nagyváradért Egyesület kezdeményezte tavaly, október 24-én, az Ezredévi emléktéren levő Szacsvay-szobor körüli rész Szacsvay Imre-köztérre (Piaţeta Szacsvay Imre) való keresztelését, egy hasonló civil projekt példáját követve, amelynek köszönhetően az Ezredévi emléktér sétányát ma Marossy Anna sétánynak hívják.

A kezdeményezés jelenlegi helyzetéről Somogyi Orsolya, az Összefogás Nagyváradért Egyesület elnöke, Pető Dalma, az Összefogás Nagyváradért Egyesület alelnöke, nagyváradi helyi tanácsosa, Botházy Nándor a nagyváradi RMDSZ ügyvezető elnöke, Porsztner Béla, Nagyvárad-Olaszi körzeti elnöke, a projekt topográfiai dokumentációjának összeállítója, Pásztor Gabriella, a Szacsvay Általános Iskola igazgatónője, valamint Tőtős Áron történész számolt be a mártír jegyző nevét a Kárpát-medencében egyedüliként viselő iskola néhány diákjának jelenlétében.

Somogyi Orsolya, az egyesület elnöke bevezetőjében elmondta, hogy Szacsvay Imre születésének 200. évfordulója alkalmából ily módon szerettek volna a politikus és ügyvéd, a Függetlenségi nyilatkozat egyik megszövegezője és aláírója emléke előtt tisztelegni. Az elnök asszony a civil kezdeményezés kapcsán meglévő pozitív élményeinek is hangot adott, mondván: „Örömmel vettük tudomásul, hogy az aláírásgyűjtés széles körben megmozgatta a nagyváradi magyar közösséget.”
Az aláírásgyűjtő akció majd 3 hónapon keresztül zajlott, melynek eredménye 2500 támogatói aláírás kilenc gyűjtőpontból, mint például a Szacsvay Imre általános iskola, mely az aláírások számottevő részét biztosította, Illyés Gyula Könyvesbolt; a Dávid Könyvesbolt; az egyházközségek parókiái; a Szigligeti Színház jegypénztára; a Szigligeti Stúdió; a Garasos híd melletti Florius Art virágüzlet.
A kezdeményezést szintén felkaroló nagyváradi RMDSZ szervezetének nevében Botházy Nándor ügyvezető elnök megjegyezte: „A szövetség fontos céljai közé tartozik a helyi magyar közösség történelmi és kulturális értékeinek, valamint épített örökségeinek megőrzése, de a nagyváradi Szacsvay-kultusz ápolása sem újdonság a szövetség számára. Ezt a Szacsvay-szobor története is alátámasztja, amelyet több mint száz éve őriz a város lakossága 1907-es felavatása és 1942-es visszahelyezése óta. A szövetség által kezdeményezett közadakozás eredményeként 2015-ben kezdődött az akkor igencsak leromlott állapotú szobor helyreállítása, és 2016. március 15-én adták át a felújított emlékművet.”

Pető Dalma úgy is, mint helyi tanácsos, és úgy is, mint az aláírásgyűjtést koordináló egyesületi alelnök, ígéretet tett arra, hogy a 2500 támogatói aláírással bíró kezdeményezést, és annak mellékleteként szolgáló technikai dokumentációját, a nagyváradi polgármesteri hivatali iktatása után figyelemmel fogja kísérni, és mindent megtesz majd azért, hogy tanácsi határozat szülessen belőle idén, Szacsvay halálának 170. évfordulójára, hiszen terveik szerint szeretnék egy keretbe helyezni a projektet.

A kezdeményezők köszönetet szeretnének mondani, elsősorban az aláíróknak, valamint az érdekvédelmi szervezetüknek, az iskoláiknak, az egyházaknak és civil szervezeteknek, illetve azoknak a magán vagy jogi személyeknek, akik segítették az aláírásgyűjtést."

Forrás : varadinum.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése