Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. február 28., csütörtök

Megnyerte a pert az a nő, aki a szülészeten kapott fertőzést -Miért precedens értékű a bírósági döntés?

 
A fertőzés okán pert nyert egy nő a kórház ellen Illusztráció

"Első fokon pert nyert egy nagyváradi nő a megyei kórházzal szemben: 50.000 lej kártérítést ítéltek meg neki annak okán, hogy állítása szerint az említett egészségügyi intézmény szülészeti osztályán kapta el a Staphylococcus baktériumfertőzést. A döntést hétfőn, február 25-én közölték." - olvashatjuk a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

"A nő 2013-ban a nagyváradi szülészetesen császármetszéssel hozta világra gyermekét, azonban rosszul érezte ezután magát, lázas is volt. Az orvosok ennek ellenére hazaengedték, csak gyógyszereket írtak fel neki. A rosszullét azonban tovább tartott, néhány vizsgálat után pedig kiderült, hogy Staphylococcus baktériumfertőzése van. Ekkor újra kórházba került, június 17–25. között volt bent kezelés miatt, azonban nem javult a helyzet. A nő konzultált egy sebészorvossal, aki a Megyei Kórházban dolgozik. Újabb kivizsgálások vártak rá, mely során kiderült, hogy a császármetszésnél vannak gondok, ami begennyesedett, és elhalt szövetek is vannak ott. Másodvéleményt is kért, a diagnózist megerősítették. 2013. augusztus 5-én a katonakórházba utalták be. A fertőzés időközben kiterjedt, ott újra Staphylococcus miatt kezelték. Ugyanazon év októberére a nő meggyógyult, azonban ebben az időszakban nem tudta szoptatni a gyermekét, és vigyázni sem rá, emiatt úgy döntött, hogy pert indít a kórház ellen. Több éves pereskedés után, 2018. szeptember 11-én a bíróság kijelentette, hogy a nő 50.000 lejes kártérítést kell kapjon. A vádiratban egyébként csak annyi szerepelt, hogy a nő a kórházban betegedett meg, az nem, hogy ezután nem kezelték megfelelően. A kórház természetesen fellebbezett, azonban a törvényszék elutasította azt. A nagyváradi nő ügyvédje elmondta, hogy azért is fontos ez az ügy, mert fel kell hívni a kórházak figyelmét arra, hogy ilyenek is történnek, és, hogy figyeljenek oda. A Megyei Kórház orvosigazgatójának állítása szerint a bizonyítékok nem helytállóak, ugyanis úgy véli, hogy a nő akár a fertőzéssel is kórházba kerülhetett, de mivel az ítélet erre kötelezi őket, fizetni fognak. Az a biztosítótársaság fogja kifizetni a szóban forgó összeget, amellyel a kórház dolgozik." 

Forrás : biharinaplo.ro 

Miért precedens értékű a bírósági döntés?Mert hasonló esetben a beteg beperelheti a kórházat.Ha a vádirat jó,kaphat kártérítést a beteg.Egyre több romániai kórházról derül ki,hogy nem tartják be az alapvető higiéniai feltételeket,és baktériumok veszélyeztetik a beteg életét.A beteg elégtételt vehet,ha rosszul kezelték.Ezzel megnyirbálják azt a mítoszt,hogy az orvos tévedhetetlen,és nem lehet felelősségre vonni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése