Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. február 26., kedd

Hangverseny egy 200. évforduló alkalmából

Thurzó Zoltán zongoraművész a váradi koncerten 
 Thurzó Zoltán zongoraművész a váradi koncerten

"A Múzeumi hangversenyek soron következő koncertjén, múlt vasárnap Liszt Ferenc darabokat hallhattunk, olyanokat, melyeket kedvesének, Carolyne zu Sayn-Wittgenstein hercegnének dedikált, aki éppen 200 éve született." - irja Törő Enikő a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 


"A megszokott módon Thurzó Zoltán zongoraművész nemcsak zenél a koncerteken, hanem zenei ismereteket is átad. Ezúttal Carolyne zu Sayn-Wittgenstein hercegné élettörténetéről volt szó, valamint a Liszt Ferenchez fűződő kapcsolatáról. A darabok eljátszása előtt a közönség soraiban ülők olvasták fel a hercegné élettörténetét, melyből megtudhattuk, hogy 1819-ben született és 1887-ben hunyt el, lengyel nemzetiségű volt. Még mielőtt Lisztet megismerte, férjhez ment és született egy gyermeke; 1847 elején ismerkedett meg a zeneszerzővel egy jótékonysági hangversenynek köszönhetően, és szinte azonnal egymásba szerettek. Kapcsolatuk, szerelmük sok küzdelmen ment át, ez a neki írt darabokban is tükröződik, mondta el Thurzó Zoltán.

Vasárnap délután a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében azt a kilenc darabot hallhattuk, melyről biztosan tudni lehetett, hogy Liszt a hercegnének írta. Mint Thurzó Zoltán elmondta, ennél valószínűleg több is lehetett, legalábbis olyanok, melyeket a hercegné inspirált. Ezt a hangversenyt a zongoraművész egyébként már előadta Sepsiszentgyörgyön, és hamarosan Budapesten is bemutatja. A teltházas koncert helyszínén meg lehetett vásárolni Thurzó Zoltán hanglemezeit is. A váradi eseményt a zongoraművész, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület szervezte."

Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése