Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. február 28., csütörtök

Mind több rablást követnek el Nagyváradon - Vigyázzon az értékeire és kitől vesz húst'

 


"Csökken a bűnözési ráta összességében a megyében, ám egyes konkrét témakörökben növekszik – mondta el tegnap a megyei rendőrfőnök, a Prefektúrai Kollégium ülésén. Azt is elmondta, hogy kik a leggyakrabban a rablások sértettjei, illetve elkövetői." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban.Mint egy rablás károsultja, felhívom a figyelmét,vigyázzon az értékeire,mert bármelyik pillanatban kirabolhatják a profi rablók.Az egyik vidéki visszaeső rabló a kezemből vette ki a mobilomat,melyet pár óra múlva visszakaptam a rendőrségen.Nem is beszélve a zsebtolvajokról.A sertéspestis miatt vigyázzon kitől vesz húst.Teljes cikk : 

"Egyre kisebb a bűnözési ráta Bihar megyében, ez jellemző legalábbis összességében, de vannak kivételek – mondta Alin Haniş megyei rendőrfőnök. Az adatokat az úgynevezett Prefektúrai Kollégium szerdai ülésén ismertették. Ez a megyefőnökség és a felügyelete alá tartozó összes megyei közintézmény vezetőinek, valamint a megyebeli polgármestereknek a fóruma – az üléseiken közintézmények vezetői szoktak beszámolni az intézmények tevékenységéről. A testület ezúttal két témakörben hallgatott meg beszámolókat, az egyik volt a megyei rendőrségé, amelyik 2018-as aktivitását összesítette.
Rablások
Haniş tudatta: a megyében a regisztrált bűncselekmények száma a 2017-es 11.500-ról 2018-ban 10.500-re csökkent. Ám ezen belül van, ami nem csökken, sőt, olyan is, ami növekszik. Egyre több például a rablás – emelte ki. Tavaly 65 ilyet regisztráltak. „Voltak nagyobb, komplex esetek is, ám a legtöbb esetben azok a rablások zajlanak, amikor táskát, csomagot tépnek ki a károsult kezéből, vagy látható helyen viselt ékszerét tépik le az utcán” – fogalmazott. A legtöbb sértett 65 év fölötti és nagyváradi. A legtöbb elkövető pedig a megye más településére valósi, és Váradra utazva itt követi el a bűncselekményt. A rendőrség most azt tervezi, hogy a megyeszékhely még több részét kamerázzák be. Haniş hozzátette: „amúgy bekamerázottság témájában jól áll a város, szinte azt mondhatnám, hogy jobban, mint az összes többi város együttvéve”.
A gazdasági bűncselekmények ritkulnak, az előző esztendőben 190 ilyet vizsgáltak ki a megyében. Stagnált ugyanakkor tavaly az iskolai bűnözés. 2018-ban 33 ilyen esetet regisztráltak. A közúti balesetek száma ugyanakkor nő, a megyében tavaly 47-en vesztették életüket ilyenekben.
Egyébként a megyei rendőrség a múlt évben többek között 29 európai körözés alatt álló személy elfogásában is segédkezett. A megyében 2018-ban 5 rendőrőrsöt újítottak fel, illetve 29 új embert vettek fel. A rendőrfőnök szerint még így is enyhe létszámhiány van náluk. Autóparkjuk átlagban 5 éves gépkocsikból áll.
Kifizetések
A Prefektúrai Kollégium ülésén a másik napirendi pont a mezőgazdaságban a közvetlen kifizetési programok végrehajtásáért felelő APIA vezetőjének beszámolója volt. Pavel Florian az egyedi kérelmek feldolgozására vonatkozó 2019. évi kampány menetét ismertette. Az APIA a FEGA finanszírozási alapból és a nemzeti költségvetési alapból dolgozva, az integrált ügyintézési és ellenőrzési rendszer (IACS) révén fejti ki tevékenységét. A 2015–2020-as időszakban a kifizetések és időszakos támogatások fajtái: közvetlen kifizetési program (telekfelületre vonatkozó és újraelosztási kifizetések, a klímára és környezetre kedvező hatással lévő tevékenységek és a fiatal gazdálkodók támogatása, társított, illetve kisgazdáknak egyszerűsített program szerint). Időszakos nemzeti támogatások (ANT) a növényzet és állattartás ágazatban, a MADR éves költségvetési kereteinek megfelelően. Kiegészítő támogatások a mezőgazdaság és vidék fejlesztésére (klíma és agrárkörnyezet, ökogazdálkodás, illetve természeti vagy más nehézségekkel küzdő zónák).
A kifizetések jóváhagyásához a gazdák keressék fel a területileg illetékes polgármesteri hivatalt, a Mezőgazdasági Nyilvántartóban a használt területre vonatkozó adatok ellenőrzése végett, illetve ha állatok is vannak a gazdaságban, akkor az állatorvost is fel kell keresni. Az APIA székhelyén személyes megjelenés szükséges, vagy hivatalos meghatalmazott jelenléte, érvényes személyi igazolvánnyal és banki folyószámla-számmal kell jelentkezni. Fontos a Mezőgazdasági Nyilvántartótól kapott azonosító és a jogosultságra vonatkozó igazolás. A terület tulajdonjogára vonatkozó dokumentumok az egyedi kifizetési kérelem előtti dátumúak és érvényesek legyenek. Támogatást igényelhetnek a legalább 1 hektár területen, legkevesebb 0,3 ha-os parcellákból álló gazdaságok. Üvegházak, szőlősök, gyümölcsösök, komlóültetvények, gyümölcsfaiskolák esetében a parcella legkevesebb 0,1 ha lehet, esetenként minimális állattartás szükséges, illetve az üvegházakban termesztett növények esetében a gazdaság minimális felülete 0,3 ha, legalább 0,03 hektáros parcellákkal. Kifizetéseket igényelhetnek a földdel, illetve állatokkal rendelkező, aktívan tevékenykedő gazdák, magán és jogi személyek. A klíma és ökogazdálkodás terén nem szükséges az aktív gazdai minősítés. A területekre vonatkozó nyilatkozat kitöltése az APIA által használatra bocsátott IPA-Online applikáción keresztül történik és az összes, tulajdonban vagy használatban lévő földterületet feltüntetve. Az egyedi kifizetésre szóló a kérelmet évente és határidőn belül kell leadni, a büntetések elkerülése végett. Március 1. – május 15. a kérelmek leadási időszaka. Június 1. – július 1. között kerül sor a kérelmek adminisztratív, ezen belüli előzetes ellenőrzésére, mintavételekre és azok ellenőrzésére. Július 2. – október 1. között azon kifizetési kérelmek esetében, amelyek helyszínhez kötött ellenőrzéseket igényelnek, kiszállnak a helyszínre, míg egyes specifikus kötelezettségek ellenőrzése télen, vagy a következő év tavaszán történik, esettől függően. Október 16. – november 30. között a 2019. évre szóló előlegek folyósítására, míg 2019. december 2. – 2020. március 31. között a 2019. évben leadott kérvényekre vonatkozó támogatás rend szerinti kifizetésére kerül sor.
Az APIA-nál leadott és jegyzett/kezelt kérvények száma: helyi képviseleti szinten (50 hektárnál kevesebbel bíró gazdák) – 612, megyei központi szinten (50 hektárnál többel bíró gazdák) – 100, európai átlag: 250. 

Sertéspestis

A tanácskozáson Ioan Mihaiu prefektus bejelentette: újabb sertéspestis-góc van a megyében. Miközben Albison és Érolasziban már épp megkezdődött a sertésállomány újratelepítése, három gazdaságban új gócokat találtak Érsemjénben. Mihaiu szerint orvvadász illegálisan lőtt ki vaddisznót, majd feldolgozta azt, és több háztartásba is juttatott belőle – így terjedt el a kór. A megyefőnök hozzátette: az illető büntetőeljárásra számíthat, ilyen esetben pedig állami kártérítés nem jár."

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése