Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. február 14., csütörtök

A Rimanóczy Szálló és Gőzfürdő művészetis őrei

 
Művészetis őrei vannak a Rimanóczy Szálló és Gőzfürdőnek

„A Sasok csak szállnak, tele vannak ötletekkel, az irányító tanárok pedig mindig mellettük állnak” – jelen pillanatban röviden így lehetne összefoglalni a Rimanóczy Szálló és Gőzfürdő őreinek, a Művészeti Líceum XI. D osztályának tevékenységsorozatát. - olvashatjuk a Bihari Naplóban.Dicsérni kell a fiatalokat,hogy jelentkeztek az " Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket programot” vetélkedőre.Sok sikert ' Teljes cikk :  

 

Október hónapban jelentkeztek a művészetisek az Örökségünk Őrei vetélkedőre, amely időközben a Tanügyminisztérium versenynaptárába is belekerült, vagyis hivatalosan elismert országos verseny lett. „Épített örökségünk több, mint régi házak, kastélyok, romok összessége. Élő tanúja múltunknak, kultúránknak, mestertudásunknak. Szerte Erdélyben, de különösen a szórványvidékeken életbevágóan fontos az értékmegőrzés, ennek tudatában indította útjára az RMDSZ 2012-ben, a Szórvány cselekvési terv részét képező, elsősorban diákokat, iskolákat megcélzó Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket programot” – olvashatjuk a vetélkedő megálmodóinak oldalán. Lényege, hogy a diákok megismerjék, népszerűsítsék épített örökségünket. Főleg a veszélyben lévő épületekre kívánják felhívni a figyelmet, és céljuk az, hogy élettel töltsék meg ezeket a történelmi épületeket.
– Az idei tanévtől Bihar megyei csapata is van a versenynek, ugyanis a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjai is részt vállalnak a műemlékvédelem eme nemes feladatában. A líceum tanárai is mind szívügyünknek tekintik épített örökségünk védelmét. Nagyon örültem annak, hogy a diákok rögtön, habozás nélkül igent mondtak, amikor felvetettem annak lehetőségét, hogy vegyünk részt a versenyen és elmeséltem nekik, hogy miről is szól ez a vetélkedő – emelte ki Nagy Gabriella igazgatóhelyettes. Az épület kiválasztásakor arra összpontosítottunk, hogy valóban egy veszélyben lévő épületre hívjuk fel figyelmet: így esett a választás a Rimanóczy Szálló és Gőzfürdő épületére – tette hozzá. Ezt követően kutatómunkába kezdtek a csapat tagjai.
Tevékenységek
„Október végén kezdtük el tevékenységünket. Eddig két villámcsődületet, valamint vetélkedőt szerveztünk az V–VIII. osztályosoknak, amelyet Kémenes Mónika művészettörténet tanárnő irányított. Egy kisfilmet is készítettünk, amelyben a szálló monológját lehet hallani” – emelte ki a számos tevékenység közül Csengeri Szilvia csapattag. A diákok követőkre is találtak, így azok is küldtek saját fotókat, véleményeket és ajánlásokat is megfogalmaztak az oldalhoz. Írtak verset, elkészítettek egy társasjátékot az épületről, jelenleg pedig egy előadást terveznek és készítenek elő, melynek fő témája a kávéházi élet a századfordulón, mivel az épület egyik részlege mindig is kávéházként működött. Ennek előkészítésében Mados Andrea magyartanárnő irányítja a csapat munkáját. Eddig a Szálló monológja című kisfilmet nézték és osztották meg közösségi oldalukon a legtöbben, melynek operatőre és vágója Galambos Ádám, a narrátor és a versszerző pedig Szücs Tamás. Röviden, mégis tömören összefoglalja a szálló élettörténetét.
Kiállítás és koncert
Készült szórólap, terveztek egy kabalafigurát is a tanulók, február 17-én, vasárnap este 18 órától pedig már második koncertjüket szervezik meg a Royalban, ahol a festészetet tanuló diákoknak a Rimanóczy-örökségből ihletett alkotásait is kiállítják. Az épület egyedüli használható tere jelen pillanatban a Kávéház, vagy ahogy azt Ady idejében nevezték: a Royal Kávéház. Több tevékenység is tervben van, de erre még az iskola szülői szövetségén keresztül szponzorokat keresnek.
„A gyerekek nagyon kreatívak, tényleg sokat tesznek azért, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen értékes, ugyanakkor omladozó épület áll Nagyvárad szívében. Azt látjuk, hogy a diákok nagyon megszerették az épületet, nagyon lelkesek. Úgy kezdtük, hogy a csapatnak több mint a fele soha nem is hallott az épületről, pedig nap, mint nap elhaladt az épület mellett, s ma már mindenhol erről az épületről beszélnek, és közösségi oldalaikon is ezt osztják meg” – összegezték az irányító tanárok. Bár id. Rimanóczy Kálmán végrendeletében a városnak adományozta az épületet, és egyik kitétele az volt, hogy mindig az ő nevét viselje a szálló, a történelmi változások mindezt a feledés homályába süllyesztették.
Az épületválasztással kapcsolatban az örökbefogadók kifejtették: azért ragaszkodtak ehhez az épülethez, mert ebben a tanévben sikerült beindítani a Művészeti Líceumban a magyar tannyelvű műépítészet szakot.
Köztudott pedig, hogy id. Rimanóczy Kálmán, fiával együtt éppen itt, Váradon tevékenykedett, és nem kis túlzás azt mondani, hogy a századforduló Nagyváradának arculatát ők is alakították. Sőt ebben oroszlánrészt vállaltak. Éppen ezért tűnt indokoltnak éppen egy Rimanóczy-épület választása. A vasárnapi koncertjükre a csapat tagjai sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!
 
Október hónapban jelentkeztek a művészetisek az Örökségünk Őrei vetélkedőre Fotók: Facebook

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése