Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. február 21., csütörtök

Jelentősen nőhet a hőenergia ára-Nőtt is,és nőni fog '

 
Tegnap tartotta ülését a nagyváradi helyi tanács A szerző felvétele

"Rossz hírek a jövőre nézve: a becslések szerint 2023-ra a nagyváradi hőenergia lakossági ára elérheti a gigakalóriánkénti 382 lejt, és a tarifa folyamatosan emelkedni fog." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Rossz hír,de a váradiak fizetnek mint a "pinty". Három évvel ezelőtt mást ígértek,ez lett belőle.Jövőre helyhatósági választás lesz.A polgármestert dicsérni kell,mert "sokat tett a városért". Nem szeretnék beszélni a CET turbináról,melyet kijavítottak,de sürgősen egy újat kell venni.Teljes cikk :

A nagyváradi helyi tanács tegnapi ülésén döntöttek a város távfűtési hálózatának felújítására vonatkozó 2009–2028 közötti időszakra érvényes pénzügyi gazdasági elemzés módosításáról, a távhőrendszer felújításának megvalósíthatósági tanulmányáról és a beruházás költség-haszon elemzéséről. Ezekre a dokumentumokra azért van szükség, mert a város pályázni akar a felújítási projekttel a Nagy Infrastrukturális Beruházási Programhoz. Mint ismeretes, eddig már lezajlott két szakasz a fűtéshálózat-felújítási projektből, most következik a III. etap, melynek becsült költségvetése 147.928.455 lej (31,7 millió euró) áfával együtt, a megvalósítási időszak harminchat hónap. A projekt keretében 23 kilométernyi fővezetéket és 1,1 kilométernyi szekunder vezetéket újítanak fel és további 1,3 kilométernyi szekunder vezetéket alakítanak át fővezetékké. Ugyancsak ennek a projektnek a keretében modernizálnak 42 hőközpontot és létesítenek 39 minihőközpontot.
Liviu-Mihai Sabău-Popa szociáldemokrata párti képviselő tette szóvá a napirendi pont vitáján azt, hogy a dokumentáció díjszabási terve szerint a jelenleg a lakosságnak kiszámlázott 282,2 lejes gigakalóriánkénti ár 2023-ra száz lejjel nő, azaz 382 lej/igakalória lesz. A helyi tanácsos arra volt kíváncsi, mivel magyarázható ez a jelentős, 33 százalékos emelés, miközben a fűtéshálózat megújításának egyik célkitűzése a veszteségek csökkentése, emellett a nyersanyagár nem változik, az elosztási ár még csökken is, ráadásul a Hőszolgáltatónak az általa előállított áram értékesítéséből is bevétele származik.

Egyre csak nő

A felvetésekre Marius Moş, a polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projektek menedzsmentigazgatóságának a vezetője válaszolt, kiemelve, hogy a költség-haszon elemzéskor minden tényezőt figyelembe kell venni a már eddig megvalósított projektektől kezdve a munkaerő költségeken át egészen a legfontosabb szempontig: a távfűtési rendszer hosszútávú fenntarthatóságáig. Erre reagálva Sabău-Popa arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években jelentős létszámcsökkentés történt a Hőszolgáltató vállalatnál, és megítélése szerint a 100 lejes áremelés messze meghaladja a munkaerőköltség fedezését. Felhívta a figyelmet arra, hogy már két felújítási szakaszon túl van a távfűtési rendszer, és a díjszabás egyre csak nő. A továbbiakban szót kért Florin Birta alpolgármester, aki azt hangsúlyozta, hogy a díjszabási tervben feltüntetett tarifák becsült értékek, ami azt jelenti, hogy nem szükségszerű, hogy az ár valóban annyi is lesz, mint amennyi a tervben szerepel. Ugyanezt hangoztatta Mircea Mălan, a város másik alpolgármestere is, aki emlékeztetettet arra is, hogy az országban Nagyváradon a legkisebb a lakossági fűtéstámogatás, ugyanakkor figyelembe kell venni Romániának az Európai Unióval szemben tett vállalásait is. A határozattervezetet végül az RMDSZ-es és a szociáldemokrata párti helyi tanácsosok tartózkodása mellett fogadta el a tanács." 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése